Friday, December 13, 2013

Bila Rumah 'Berpenghuni'

Pix credits: Mr. Google

Pagi semalam lepas meeting with client... Masa keluar meeting room, jalan sesama & borak dengan salah sorang rakan sejawatan yg ada beli rumah baru;

le Me: So Zam, ngko dah duduk ke rumah baru ngko?
le Zam: Belum...
le Me: Eh? Belum setel lagi meh? Ngko kan lagi awal beli dari aku?
le Zam: Dah setel semua... Tengah 'renovate'...
le Me: Oh? Ngko 'pakai' siapa? Aku pun cadang nak renovate rumah sebelum duduk... (sajer tanya kot2 kenai kontraktor tu & nak usha rega)
le Zam: Hmm... (tetiba muka serius). Ni aku nak cakap sket, bini aku tak tahu hal ni... Ngko jangan cakap lak...
le Me: Eh? (pabenda la mamat nih?)
le Zam: Rumah tu ada 'penghuni'... Lama dah duduk, siap beranak-pinak lagi...
le Me: Oh? Apa susah? Ngko tak suruh lawyer kasi surat keluar ke kat diorang?
le Zam: Bukan orang lah! Ni... yang duduk tu... bukan manusia...
le Me: Wah... (baru dpt 'tangkap' maksud dia). Hahaha... (rasa kelakar so gelak dulu la).
le Zam: Tu yang susah... (sengih). Aku ada anak kecik so ngko faham2lah... Bini aku belum tahu...
le Me: Abih Zam, dulu rumah tu bukan ke ngko cakap ada orang duduk? Owner bukan melayu ke?
le Zam: Memang ada... Owner melayu...
le Me: So dia duduk camner?
le Zam: Tu lah, aritu masa semua dah setel owner jumpa aku... dia ada cakap "Ni dik... akak nak bagitau sket, rumah ni sebenarnya ada 'benda' duduk sekali... Tapi 'diorang' takde la kacau2, so akak just nak bagitau, kot2 adik nanti terkejut ke aper"
le Me: Wahahahaha (mmg takleh tahan so gelak je la lagi).... Blah la akak tu! Patut dia jual rumah tu kasi diskaun la. Ngko tak mintak ke? Kalau aku, mintak je diskaun, patut boleh mah! Hahahaha.
le Zam: Mana aku nak mintak (sengih lagi)... Patutlah sebelum2 ni aku kalau gi sana cam nampak kelibat 'benda' dalam rumah...
le Me: Abih camner sekarang? Ngko nak buat camner? Ngko tahu ke nak halau?
le Zam: Tulah masalahnya... Aritu aku ada bawa member yg pandai & tahu sket gi rumah tu, dia masuk je terus sound aku... "Aii Zam, rumah ngko 'panas' ni"... Aku diam je la... 'diorang' lama dah dok sana siap sampai beranak-pinak so org cakap memang susah nak halau. Tak tahu lah (muka buntu)...
le Me: Hmm... Aku dulu masa dok kuarters pun ada 'benda' gak... Ngko tahu la rumah lama, tapi depa takdenya nak kacau, just nak bagitau kita yg 'diorang' ada (sajer nak rilekskan ati member so kongsi pengalaman)... Ngko ada dengar2 tak? Bunyi org berlari2 ke? Bunyi main guli ke? Bunyi cam pindah2 perabot ke?
le Zam: A'ah... Adala, kadang aku masuk rumah, kasi salam... dengar cam org berlari2 kat atas. Ni malam tadi baru je, sajer aku gi check rumah, umah aku tu kat belakang tepi jalan, kalau kereta lalu suluh lampu boleh nampak, sekali masa kereta lalu aku nampak cam kelibat org kat belakang...
le Me: Uih... Hahaha... (gelak lagi)
le Zam: Ngko nak ikut aku tak? Jom tengok rumah aku malam ni...
le Me: Hahaha... Boleh jugak, aku ok je, tapi not tonight la Zam... Lain kali... Weh, ngko takde 'baca2' ke tinggal rumah tu?
le Zam: Manalah aku tahu...
le Me: Ngko tahu kan aku ada tinggal 1 rumah tak berjaga. So aku ada 'baca2' gak... Hmmm... Tapi takdelah ayat2 nak halau 'benda2' cenggini. Yang tu aku pun tak tahu. Rumah aku tu Alhamdulillah bertahun tinggal dengan semua benda lengkap dalam rumah pun takde org masuk. Cuma aritu je ada org curi barang luar rumah, sebab aku baca kat dalam rumah je hahaha...
le Zam: Hahaha...
le Me: Mak aku dia pun ada tinggal 1 rumah lengkap semua barang tapi tak berduduk... Siap takde pintu pagar lagi... Tapi dia baca lengkaplah dengan surah2 semua... Aku baca ayat simple je, malas hafal, so terus tawakkal tinggal... Kalau jenis nak halau2 'benda' ni aku rasa dia pun tak tahu... Setakat halang orang jahat masuk rumah boleh la, insyaAllah...
le Zam: Tulah aku nak cari2 gak...
le Me: Kalau kat kampung2 senang la cari kot... Ada dengar even boleh 'pagar' rumah, empat penjuru, org masuk sesat takleh keluar sampai sudah... tak jumpa pintu keluar. Tapi tu oranglah... hahaha
le Zam: Abis camner?
le Me: Jap... Kalau nak halang 'benda' cenggini rasanya tabur garam kasar, camner letak or kena baca apa ayat ke whatever aku tak tahu la... Tapi tu pun just nak halang, kalau dah bermastautin lain macam kot. Aku memang tak tahu. Yang aku tahu, tabur lada hitam kat laluan pintu2 kalau taknak benda2 berbisa masuk rumah...
le Zam: Ooo... Tulah, benda ni masalah juga. Aku nak kena setel jugak. Sekarang ni sebab nak senang bila orang tanya aku cakap je rumah tengah 'renovate' hahaha.
le Me: Hahaha... poyolah hang... aku blah dulu Zam, nak balik jumpa boss. Nanti aku try usha problem hang.
le Zam: Wokeh...

P/s: Mi awk dah check ke umah awk beli tu 'ada' ke tak? Hahaha

Hermit

4 comments:

Mama Zharfan said...

kena panggil harun din/darul shifak lah...

Cik Puan Tqah said...

cm takut je.. huhu

AyuArjuna BiGoshh said...

tuan rumah yang jual pun duk lagi..memang berpenghunilah umah kiter dedet oiii

Hermit said...

umah Zam pun owner lama duk gak bedah oii... mingle2 gitew hahaha....

@Mama Zharfan... ya jugop, wokeh akan di suggest, thanks