Saturday, March 29, 2014

Hidup Berjiran ~ Masalah Mu Masalah Ku Jua

Wokeh, ini posting bukan nak kutuk my jiran... Sbb my jirans (sengaja nak letak 's') all baik2. Serious... I like this new neighbouhood. Cuma nak citer permasalahan yg dok susahkan ati me for a week...
Ini wardrobe Bedah... During installation aritu wardrobe installer perasan dinding bilik basah. Tu marking 'yellow arrows' bahagian basah sebelah dalam wardrobe. Suspek bumbung rumah bocor so quick solution by them ialah anjakkan wardrobe ke hadapan sedikit, supaya dinding basah tak bersentuhan dengan wardrobe. Jadi takkan rosakkan wardrobe. Fair enough & good thinking... So sekarang dinding rumah & wardrobe ada 'gap' between them, sort of air pocket...
So dalam berkira2 nak panggil org baiki bumbung, we all move in masuk tinggal dulu. Then, perasan dinding kat upstair living room basah pulak. Bahagian yg betul2 bertentangan dengan wardrobe Bedah di bahagian dalam, so i knew ianya berpunca dari masalah sama. Need to do something... quick!
Tapi... Bila perasan dinding another corner kat upstair living room pun basah, mulalah me kompiuh. Dua tempat meh bumbung bocor? Or ini ada pipe bocor? Piping lalu sebelah situ meh? Tangki bocor? Overflow? Can't be! Sebab tangki dok sebelah lain (walaupun tak pernah naik tengok but pretty confident about this). Adoi... Nak kena panjat loteng ni yg malas, last time panjat umah lama dah jatuh dah, abis pecah siling + lampu, siap badan terbelit wiring, sib baik sempat berpaut frame bumbung... kalau tak gedebuk jatuh... kuikuikui...
Dalam dok nak cari orang datang check, perasan pulak dinding bilik Yana pun basah... Tensen sungguh! Asked Bedah (yg kebetulan cuti 2-3 hari) suruh tanya jiran2 if they knew someone to come & check. Dapat je, my Bedah terus call suruh datang. Dah naik check, rupanya... masalah bukan dari kitorang punya rumah tapi berpunca dari jiran sebelah. Wak suspek tangki jiran bocor or overflow, habis basah loteng air masuk dari rumah sebelah... When my Bedah call me inform, terus suruh tutup incoming pipe jiran sebelah. Itu je la boleh buat, jiran sebelah tak duduk rumah dia, tak tahu la pindah ke haper... Suruh Bedah tanya2 jiran if ada contact number, so far tak dapat lagi...

Langsung tak marah, biasalah hidup berjiran. Bukan dia (jiran) nak pun masalah ni, ye tak? Ntah macam mana la rumah dia, mesti lagi teruk... Now, only can wait... Kalau tak dpat jugak contact, hopefully dia ada datang rumah la boleh inform...

p/s: Thanks to my jiran En Azmin yg kasi no contact Wak. Really appreciate it :)

Hermit

1 comment:

Ezna said...

en. azmin? macam kawan contest saya jer... :-)