Monday, May 26, 2014

MasterChef Junior Cooking Workshop : First Time My Amani Join Kelas Memasak!

Saya ada hantar satu entry di laman FB Friso untuk menyertai Cooking Workshop Junior bersempena dengan rancangan realiti MasterChef Junior di saluran FOX. Dan tak sangka terpilih. Yang beshnya calon junior haruslah berumur diantara 3-6 tahun. Kalau tengok dari segi usia memang agak kecil, tapi bagi saya pendedahan awal dalam bidang kulinari tidak salah asalkan mendapat pengawasan sepenuhnya dari ibu-bapa :)
MC yang ceria dan dedikasi memulakan majlis...
Pihak penaja yang menyampaikan ucapan dedikasi...
 Sebelum kelas memasak bermula, kanak-kanak diberikan beberapa aktiviti sambil mak ayah leh minum pagi (ringgan2) yang disediakan oleh pihak penaja.
Sesi kali ni. Ada 2 resepi yang akan dipelajari oleh si cilik. Resepi pertama buat vanilla muffin (bersama toping) dan resepi kedua macam ala2 resepi pizza tapi dibuat dalam bentuk karipap.
Ni adalah dapur kami :)
See, semua kanak-kanak lebih kurang baya my Amani jer...
Mak-mak jadi helper... dan photo-g, kih kih kih
Sebab semua bahan sudah disukat...
So, senang anak-anak kecik ni just buat ikut arahan...
Yang buat saya kagum...
Amani memang independent...
Ada sifat berani untuk mencuba...
Walaupun... dia asyik bertanya "Mummy betul ke...ni sugar?.. Betulke ni tepung?"
Since die tak tahu membaca... die agak2 bahan2 yang dilabelkan :)
Tekun, kan?
 Ada helper kat dapur :)
Memang sangat cantik kek cawan my Amani...
Baunya memang wangi...
Senang rupanya buat resepi ni... dahlah bahan yang digunakan pun sikit jer.
 Masa untuk mendeko2...
Siap bilang berapa bilangan cup cakes yang berjaya disiapkan...
Ada 10 biji semuanya...
Siap kira sorang sebijik untuk adik beradik dier...
Selebihnya die nak kasi Dedet...
Sebab Dedet dier besday bulan 5... so suwitttttt
Kemudian Chef bagi penerangan tentang resepi kedua...
Tekun Amani belajar ya...
Buat doh pizza...
Antara paling excited buat Amani...
Die macam main play doh di sini...
 Antara bahan utama inti dalam resepi...
See hasilnya :)
Chef yang best, saya dan Amani...

Sesi bergambar ramai2...
Memang lawak...
Sebab susah betul nak amik gambar yang anak2 betul fokus..
See my Amani...
My Amani tengok kiri...
 My Amani tengok kanan...
My Amani tengok bawah...
Aishhh...
Heheheheh
Sebelum balik, makan lunch sambil tengok sedutan akhir MasterChef Junior di saluran FOX!
Selain dari masakan yang dimasak di bawa pulang...
Dapat juga doorgift dari pihak penaja...

Bestnya event ni sebab banyak pendedahan untuk si cilik bereksplorasi di dapur dengan pengawasan ibu-bapa. Si cilik belajar untuk mencuba sesuatu baru, berdikari dan menanamkan semangat saling membantu.

TQ Friso Malaysia dan saluran FOX...
Pengalaman yang begitu bermakna buat si comel saya!!!

4 comments:

Ezna said...

cam kiut je aktiviti ni yer?...u jumpa Jane Chua lah yer?

AyuArjuna BiGoshh said...

hehehe..

cute bebudak kat sini ezzz

ai jumpa jane, kylie dan lin :)

Mama Zharfan said...

siyes sgt cute..ie peserta cute2 dan aktiviti super cute ;)

AyuArjuna BiGoshh said...

comeykan...

seb baik takde yang melalak kat situ
semuanya talkative..berpeluh chef ni layan :)