Tuesday, May 13, 2014

Toyota Vios a.k.a Dugong 130,000 km Service

Aritu hantar my dugong pergi scheduled service...
Normal service, tukar minyak enjin, filters etc...
Kereta ni bole consider dah lama (4 years kalau x silap)...
Mileage pun boleh tahan (130k plus dah)...
Kereta memang tak berjaga (dari segi penggunaan bukan selenggaraan ye)...
Memang lasak kena lenjan... sy memang takde belas kasihan langsung (muahaha)
Tapi sampai skang 'dia' baik je x kasi problem. Memang saya tabik...
Cuma masa servis haritu suruh tengok2kan cermin passenger depan yg tak rapat...
Sebab even push tutup habis power window, bila lepas je, cermin akan terturun sikit...
Brackets longgar kot... small problem, kasitau je, then depa setel, senang je...
Lagi satu, nak kongsi sket 3 benda yg depa highlighted masa servis aritu.
1) Front brake pad recommended to replace 5mm (refuse)
- Yang ni sy direct tanya mekanik tu do i really need to replace it? He said kalau replace cam sayang sebab still boleh pakai up to 2mm. So dia cadang to come replace in between next service interval. Mine now is 10k service interval so that mean after 5k loh. Pakai je la dulu... thinking back, i don't remember replacing dugong's brake pad before so now clocking 130k plus still can use? This is awesome, eh?... :)

2) All tyres not good condition-recommended to replace all tyres
- Wokeh, yg ni umum tahu... Takyah tukaq kat SC if not urgent. Even pernah sekali orang SC sendiri suruh sy g kedai tayar je, much cheaper + many choices.

3) Use Toyota Original Equipped Floor Mat. Ensured that it is properly secured & no additional floor mat is placed on top of it.
- What? Ok... ni additional mat yg dimaksudkan, sy pasang kat bahagian depan...
Snow mat... memang besor/tebal & i like it sbb lasak. Great at simpan dirt too, takde sepah sana sini (sy selalu masuk site so u know lah). Maybe advised on safety reason? Have to admit memang ganggu gak masa tekan pedal brake/ minyak... even pernah a few time pedal minyak terlekat masa in the middle of  a corner, give me a shocker... sib baik tak panik... if Bedah yg drive, don't know lah...  
So... disebabkan dah kena peringatan & atas dasar hargai my life... maka sy pergilah cari & tukar mat yg lebih nipis & tak ganggu pergerakan pedals... setel...

Apa2pun... after bertahun & lotsa mileage clocking with this car... still... i hate this car!!! Muahahaha... but have to admit, after years of abusements... this car is tough... at least in its class... :)

Hermit

2 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

complicated nyer.....patutlah lama siap leh cabut 2 batang gigi hahahhaha

Hermit said...

hek eleh... g cabut gigi tu sbb awk bising... hamik 2 batang sekali cabut berair2 bijik mata... muahahaha