Thursday, June 12, 2014

Banyak Memberi Tidak Akan Menjadikan Kita Miskin

Saya banyak kali membaca tentang betapa hebatnya pulangan orang sering menderma..memberi..sedekah...apa jua perkataan yang digunakan ianya mencerminkan perlakuan kita memberi sesuatu dengan ikhlas tanpa mengharapkan apa2 balasan...

Bila kita bagi sesuatu...
Jika kita ikhlas...
Kita tak akan pernah ingat apa yang diberi...

Begitu juga dengan pertolongan...
Kadang2 kita tolong orang..
Kita tak sedar...
Satu hari nanti pasti ada orang tolong kita...

Dalam saya membaca kisah2 betapa luasnya kuasa orang yang memberi..
Saya teringat satu kisah yang pernah saya alami sendiri...
Sesuatu yang sudah lama berlaku...
Tapi hari ni baru saya sedari...

Masa saya tinggal di rumah fellow di CFS..
Setiap hari Selasa, saya tak pernah lepaskan peluang berkunjung ke Pasar Malam seksyen 17...
Dan hampir setiap kali saya ke pasar malam ini...
Pasti ada sahaja mereka2 yang datang meminta sedekah...
Orang tua...
Orang Kehilangan Upaya...
Adik2 dari Mahaad sana-sini
Ada kalanyasaya memberi...takdelah banyak mana...
Apa yang ada di tangan ketika itu jer...

Sebab saya ada membaca tentang agensi2/kumpulan tertentu yang menggunakan golongan2 ini untuk merah simpati orang ramai seterusnya memberi wang sedekah kepada mereka...Kiranya duit yang diperolehi dijana kepada kepentingan individu yang lain...

Cuma pada satu hari Selasa...
Sedang saya sibuk membeli..
Kelihatan seorang wanita (macam2 baya saya) duk bersimpuh bersama bayi (rasanya bayi tu tidak lebih dari usia setahun). Di depannya ada sebiji bekas...kiranya nak minta derma daripada orang lalu-lalang..
yang membuat saya sedikit tersentap...
Bayi tu menangis..menangis kelaparan rasanya...
Diacukan sebotol susu yang bukannya air susu tapi air kosong semata-mata..
Bayi itu menghisap...kendian luah...meronta2..
Mungkin juga lapar...lapar sangat..
Beberapa kali diacu oleh ibunya...
Akhirnya bayi itu menghisap juga botol susu yang berisi air kosong...

Usai membeli...
Saya terus balik umah..
Sepanjang perjalanan, saya asyik teringat2 kat bayi di pasar malam tu...
Walaupun dalam hati ada sikit meragui...
Isk..mak die ni dahlah nampak cam ghupa warga asing..ntah2 ni sendiket ke apa...

Sampai umah..
Saya terus cari paket susu My Amani yang saya ada beli beberapa kotak buat stok...
Turun bawah apartmen..
Nampak student  pompuan..
Yang memang tengah melenggang2 nak ke pasar malam juga...

Saya kirimkan susu..
Untuk diberikan wanita tersebut..
Masa tu saya malas nak fikir..samada susu tu wanita tu amik ke buang ke...
Tapi rasa lega sangat..tak tahu apersal...maybe teringat2 kat bayi yang kelaparan di pasar malam..

2 hari lepas kejadian...
Saya dapat call dari pihak Dutch Lady...
Saya menang cash dan stok susu untuk setahun (kalau tak silap)...
Stok susu setahun, uollls......
Bayangkan berapa banyak stok susu saya dapat..
Siap boleh pilih nak susu STEP berapa, perisa apa...
Memang hepi giler.....

Dan hari ini...saya teringat memori ni balik...

Apa yang saya nak kongsikan..

betullah...
Apa yang sering dikata...

Lebih banyak kita memberi belum tentu kita menjadi miskin..or susah..

Apatah lagi masa kita memberi tu memang niat kita ikhlas nak tolong...

Walaupun belum tentu kita akan dapat balasan...

Tapi bila ianya berlaku sesuatu yang tidak disangka...
Yang memberi kegembiraan...
Bersyukur sesangat...
betapa Allah menunjukkan besar sungguh KuasaNya..

Kita bahagiakan orang dengan sedikit cara..
Kita juga akan bahagia :)

8 comments:

Mama Zharfan said...

The miracle of giving sedekah ;)

Mama Zharfan said...

The miracle of giving sedekah ;)

Ezna said...

cerita yg boleh dijadikan iktibar. Insyaallah akan i praktikkan :-)

Merlyn Hasshim said...

Itu namanya mudah menjemput rezeki. Bagi kucing terbiar makan pun dpt ganjaran yang tak disangka. ( menang tipon lenovo 3 hari lepas). alkisah kucing tu masuk dlm rumah, biasanya jarang kucing terbiar ni masuk dlm rumah. kebetulan ada gulai ikan aya dlm peti sejuk, so bagilah dia makan.

Nad MamaZN said...

tq kak..sangat beri kesan pada sy entry ni

Sidratul Muntaha said...

husnozon kak ayu
kami pun klu ke pasar klu beri tanpa was2
rezeki itu Allah yg beri dan Allah yang ambil
klu tertipu anggaplah bukan rezeki kita
tpi pahala memberi itukan masih berterusan

Fiza Rahman said...

Touching plak baca. Betapa besarnya ganjaran bila kita bersedekah dgn ikhlas.

Kereta Sewa Selangor & KL said...

Insyaallah bila kita memberi banyak lagi banyak kita dapat...