Tuesday, June 10, 2014

Bestke Bila Ada Anak Ramai?

Bukan sorang jer yang tanya...
Lebih dari itu yang bertanya...
Mungkin juga saya seorang ibu kepada 5 cahayamata...
Dan insyaAllah bulan 7... tambah lagi sorang... kihkihkih

Masalah bila orang tanya guna perkataan "BEST"ke...

***********************************************
Saya sebenarnya tak pernah ada perancangan pun nak anak ramai ke... sikit ke...
Masa awal kahwin2 tu... we all tak pernah meletak jumlah bilangan perlu ada dalam keluarga.
Sebab kitaorang laki bini jenis... fikir untuk hidup sebagai laki bini jer cam tu...

Tak pernah juga pergi jumpa dengan mana2 pegawai LPPKN ke... hahaha
Tidak ya...
Tidak juga mendapat mana2 nasihat dari mak-pak yang bertauliah.
Even my MIL melahirkan 9 orang anak...
Yang masa tu ai rasa... "Oi mak kagumnya ngan mak mertua kawe"
Semuanya membesar sebagai JOHAN... Hahahahaha

Berbalik dengan pengalaman diri saya sendiri...
Punyai anak ramai zaman ni...
Agak mencabar jugak...
Mungkin saya takde masalah dari kewangan...
Sebab setakat hari ini, kami laki bini berpendapatan tetap...
*Tang esok2 tak tahulah kan...
Dan pendapatan kami berdua ini adalah lebih dari cukup untuk menampung anak yang sedia ada :)
Memang Allah tu Maha Pengasih dan Memahami...
Tidak ada perkara yang menyempitkan kehidupan kami anak-beranak...
Cuma kami ni hidup ikut gaya konvensional... "Belanja ikut keperluan dan saiz... semakin besar saiz periuk, besar jugaklah kuantiti nasi". Tapi kaedahnya jenama periuk tetap sama tidak pernahlah bertukar menjadi 3 kali mahal dan berjenama. Contohnya... bila anak ramai, rumah kenalah juga luas... tapi tak perlu kami membeli istana... cukuplah ada bilik untuk mereka beradu dengan selesa. Begitu juga dengan kereta. Awal kahwin dulu pakai motor RXZ, kendian pakai kancil (abis bayar kasi kat PIL untuk die pakai gi masjid), then beli Hyundai (ada lagi, simpan untuk Anaqi) dan sejak 2 tahun lepas kami dah ada Exora. Sebab apa kena ada Exora? Keperluan untuk berjalan ke sana-sini bersama-sama. Takkan nak kuar bawa 2 bijik kereta, kan? Cuma kalau kami kuar jalan dekat2 memang sumbat jer semua dalam VIOS. Since anak2 kecik... saiz tu mampat lagi, hehehehe.

Saya kaki soping... kawan2 rapat saya semua tahu dan cik somi memahami, kah kah kah.
Tapi saya suka soping bila time SALE, time warehouse SALE... barangan jenama uolls... memang dapat harga murah... *mak memang suke, bergendeng2 plastik kiri kanan ai bawak balik. Untungnya duk area KL dan Shah Alam--sebab ada warehouse sale, kan? :p

Dan keadaan saya yang bekerja sebagai tenaga pengajar, memberi kehidupan saya lebih fleksi setiap hari. Saya boleh amik dan hantar anak ke sekolah. Saya boleh pastikan anak2 makan tengahari dan lain-lain. Tapi bila dah ramai anak yang bersekolah... terus terang jadual saya gak hectic uolls.

Bayangkan, setiap anak masing2 ada kecenderungan untuk membuat aktiviti di sekolah.
My Anaqi--dengan latihan bola, kelas jerman dll.
My Yana- netball player, public speaking... my yana mmg banyak sgt die join aktiviti sekolah.
My Akid- die takdelah aktif mana, tapi die akan join segala aktiiviti yang berkaian dengan hidupan dan alam sekitar.
My Afiq- setakat ni karate...
My Amani - takde aktiviti, menembel jer...

Dan jarang sangat say NO kalau dowang nak beraktiviti...
Sebab kalau dowang dah minat, kita support jerlah...
Masalahnya time dowang balik sekolah memang berbeza-beza...
So, ini adalah cabaran...

As mother...
Membesarkan dan menjaga mungkin takde masalah bagi saya. Masalah besar bagi saya adalah membahagikan masa dan mendidik mereka agar jadi manusia berguna. Siyes... Saya akan sentiasa curi2 masa berborak dan tanya segalanya tentang aktiviti mereka bila saya bersama mereka. Terutama dalam perjalanan ke sekolah dan balik sekolah. Anak2 pun jenis mudah dan suka bercerita, jadi saya takde masalah untuk berkomunikasi bersama dengan baik. Setakat ni saya memang tak hantar anak tuisyen, kecuali kelas tambahan di sekolah untuk semua subjek 30 hengget sebulan. Sebab saya jenis "kunun2 nak ajar anak sendiri, since diri sendiri dalam bidang pendidikkan :p" Even hampir setiap malam saya ajar dowang mengaji -- erkk kdg2 dowang mengaji sendiri, ngeee. Saya memang perabih duit beli buku. Tapi, memang banyak cabaran... bayangkan bila dalam masa yang sama semuanya minta perhatian.

Setiap anak mempunyai karektor dan sifat2 yang berbeza...
Kecenderungan, kecerdikan, pengawalan emosi dan tindak-balas, semuanya tak sama...
Sebagai ibu memang saya kena paham cara mereka...
Ada setengah anak... "Kalau nak suh belajar memang kena paksa"...
Ada setengahnya "guna reverse psychology"... "ada kita pulak yang suh die rehat belajar, sebab memanjang nak balajar jer kan"...

Dan nak memantau perkembangan pembelajaran dan emosi, saya memang banyak berkolaborasi dengan guru yang mendidik mereka di sekolah. Setiap kali bila ada masalah dengan anak dari segi tingkah laku atau pelajaran... guru yang berkenaan memang akan bertemu dengan saya dulu... dan kami boleh berbincang seperti kawan2, mungkin guru kat sekolah pun kenal rapat dengan saya (ai never failed to support my kids activity n also their school).

Tipu jugaklah saya tak pernah menangis sebab anak...
Menangis sebab dowang berjaya :) - momen paling bahagia buat seorang ibu.
Menangis sebab dowang tak dengar kata, nakal... tapi hati anak kan die lembut juga bila tengok kita bersedih hati. Kadang2 menjadi momen suwit jer bila si anak memujuk ibunya balik... dan macam anak lelaki yang dewasa itu... bila die cool, secara gentleman die akan minta maaf ngan saya dengan penuh dramatik (bunyi macam konflik besar jer kan? Hahaha). Sebab anak2 saya walaupun karektor agak kasar tapi memasing hati tu penuh bunga setaman...

Kelebihan anak ramai dan jarak2 dekat--dowang sangat rapat dan pandai berdikarai, tu memang sangat saya akui :)

******************************
My MIL pernah citer ngan saya...
Die tak pernah mengharapkan apa2 balasan pun dari anak2 dier.
Sebab tanggungjawab die melahirkan, membesar dan mendidik... dan memastikan kehidupan anak dier membesar dan sempurna. Even, die kata ada ustaz pernah bercerita yang anak itu wajib bagi nafkah/duit belanja buat ibu dan ayah, tapi bagi my MIL... die tak kisah... kalau anak nak kasi die terima, takde pun tak pe. Die tak perlukan semua tu... duit yang ada sudah cukup untuk kehidupannya dan somi (FIL)...

Cuma die ada sebut sesuatu ngan saya...
Anak yang ramai2 itu untungnya bila mereka selalu ingat kat die (tanya khabar berita)... selalu doakan kesejahteraan dier, hidup bahagia berumahtangga... dan paling penting selesaikan urusan untuk beliau pergi bila tiba satu hari nanti.

*Sentap ai masa tu, uools...
Sebab terkenang2 masa arwah pak ngah saya meninggal dunia... semua anak-anak arwah yang uruskan. Dari mandi (memang tertutup hanya anak2 dan isteri arwah), kafan hinggalah disimpan ke liang lahad. Semuanya anak2 yang uruskan... dan rasanya kalau lah dapat yang mengimamkan kematian kita itu anak sendiri, rasanya... jauh lebih bermakna.

*******************************
Dan ada juga sahabat saya yang berkongsi rasa sedih dengan saya kerna tidak dikurniakan anak lagi.
Tentang bagaimana masyarakat sering bertanya dengan soalan2 yang membunuh jiwa. Saya hanya mampu mendengar... dan sering memberi respon klise... bersabar, Allah pasti tahu yang terbaik buat kamu.

Ada anaknya yang sorang... bagi saya itu juga sudah melengkapkan kehidupan suami isteri.
Anak 2 ke 3 ke... Takde beza mana uols...
Selagi uols rasa selesa berada dalam zon macam tu, why not...

Jangan seksa jiwa kenapa anak orang banyak itu, banyak ini, kenapa anak saya banyak itu ini...

Adalah sebab musabab kita dikurniakan sebanyak dan sekurang itu.

Jangan fikirkan sangat apa yang orang fikir...
Gambar ni saya amik dari babyibu.blogspot.com :)

Janji kita bahagia dan selesa apa yang ada, apa yang dikurniakan dariNya...

11 comments:

Shark Kay said...

rezeki masing2..
anak ramai satu rahmat.
tiada anak satu ujian.
yg pasti keluarga bahagia dgn kehadiran anak-anak.

Ezna said...

I anak ajer ayu tapi janji happy-lah...:-)

Mama Zharfan said...

I like this entry ;)

aimi said...

U are great kak... Sgt sukakan entry ni. Menyentuh hati...

Nad MamaZN said...

saya suka jugak entry ni..tersentuh saya.. alhamdulillah, rezki masing2 kan..saya suka komen shark kay..anak ramai 1 rahmat, takde anak 1 ujian. akak, akak preknen lg ke? xmcm preknen pun..! tahniah!

SyaNa said...

murah rezeki anak ramai ni
best baca entry ni.. nampak kemeriahan family

masalahnye bkn kite yg sakit jiwa nape anak kite byk ni anak org byk tu
org lain plak yg mcm sakit jiwa dok pk pasal kuantiti anak org
hurmmmm

Chot said...

suka ank ramai..meriah dengan kerenah.. semuanya rezeki..Dia saja yg tau..

mama tisya said...

tahniah ayu bakal dpt baby lg..bestnye...sama2 jemaah ngan bff suzi ye...tklama dh nk deliver, smoga smua dipermudahkan...walaupn ayu bz ngan ank rmi tp tetap sempat join contest and mcm2 aktivity....tu la mulut org biasa la ...ank skit tnye bila nk tmbh...ank rmi tnye ..tk nk stop ke production...mulut org mmg non stop dr bertanya soklan2 camgini...janji kita happy dgn apa yg kita ada...syukur alhamdulillah

mummymer said...

i jeles dengan u sebab i memang nak anak ramai.. :( tapi tak pelah.. mungkin rezeki i di tempat lain..

ibuemir

zety said...

:) Allah Maha Mengetahui apa jua jenis rezeki dan sebab musabab utk hamba2Nya kan..subhanallah..utk kwn2 yg slalu dpt soklan bzbody tu..laser jela kan blk..hahaha..tahpape punye nasehat

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila suka entry nie.. ila suka baby.. khairy dah nak setahun bulan depan.. sangat bersyukur..dan rasa rindu baby tenit baru kuar perut.. tapi lepas khairy mcm nie.. ila tak pasti sama ada ila mampu nak ada anak lagi & melalui lagi semua debaran mcm nie setiap malam ...setiap hari dan setiap masa..