Monday, June 16, 2014

Masalah Saya Ketika Kelahiran Anak : Placenta Retain

Bila saya mula memohon GL dari klinik di organisasi tempat kerja...
Ramai yang tanya kenapa tak pilih hospital swasta?
Sebab organisasi di tempat saya bekerja memang menanggung kos kelahiran anak...
Walaupun ada jumlah tertentu yang diperuntukkan..
Setakat bersalin di PUSRAWI, KBMC memang dah lepas pakej bersalin yang ditanggung oleh organisasi..

Saper tak nak masuk hospital yang akan memberi layanan pada kita kelas pertamakan??
Heheheh...
Apatah lagi bila ada subsidi yang membolehkan kita bersalin di hospital bersalin swasta :)

Ok...
Saya memang akan memilih samada hospital kerajaan atau semi kerajaan...

Sebabnya...
Saya ada mengalami masalah selepas kelahiran..
Iaitu PLACENTA RETAIN....dalam loghat melayu, uri tak keluar lepas bersalin...

Kronologi saya bersalin kelima-lima anak..

My Anaqi - pre-matured...placenta retain, ada operation kuarkan tupun selepas 1 hour bidan2 kat hospital selayang tu try kuarkan..

My Adriana - dr cina seluk...sakit wooo

My Akid - dr India pompuan..time die seluk saya memang terajang kaki saya kat muka dier..Siap dr tu pujuk2 saya, "Ayu, sikit-sikit lagi"...Ai terasa tangan die dalam perut...duk meraba2 dalam perut...nightmare betul!

My Afiq - kali ni banyak dr. pakar ada..so after delivered normal..dowang nak mulakan prosedur seluk. Tapi mujur ada sorang dr mat saleh (orang putih)..die sound direct kat muka2 dr kat situ..."You all stupid or not, if this patient can delivered normal..the placenta is still retain bla bla..u just hold the placenta..bla bla..bla" maksudnya kalau pesakit ni boleh deliver normal...lps bersalin just tarik keluar dengan menyuruh patient tu push perlahan macam nak teran bersalin...and it's work...siap dr mat saleh...perli dr gynae (lebih 3 org kat situ) kat situ...die kata kesian kat pesakit macam saya..lepas salin kena seluk...fuhhhhh tq la dr atas kecerdikan anda...

My Amani- ok, dr PPUM just baca rekod lama saya dan kaedah nak mengatasi camana nak kuarkan uri yang terlekat....so saya bersalin dengan hepinya..heheheheh

Orang tanya bahaya tak placenta retain ni???

Ok...worst case..kalau bleeding tak berhenti..

Act..sebelum Amani saya pernah keguguran...

So prosedur induce digunakan..sy tak amik opt dnc...
Die induce selamba badak dalam wad jer, tutup langsir gitu...

So, bila janin dah kuar...
Darah melimpah...
Ai still ingat..tempat ai baring..satu katil penuh darah...sampai telinga pun u rasa ada darah..ala2 ai berbaring diatas katil berdarah........

Dan saya dapat rasakan jantung saya berdengup cepat..
Saya rasa ngantuk dan penat..
Saya mula merepek2 cakap tak berhenti (dalam keadaan tak sedar)..nak tidurla..letihla..nak makan KFC la

Tapi ada 2 nurse yang cekap kat situ...
Siap cakap ngan saya "Ayu, cakap ngan kakak...don't stop cakap....cakap jer"...

So ai pun cakap makin merapu..
Then gyane cucuk apa ntah..
I rs untuk kecutkan rahim kot...
Last word lepas die kasi minum milo..
Dr tu nak suh misi tu secara kerap "sukat pad"-->sebab nak tahu berapa banyak kehilangan darah...

Bila saya dah OK malam tu..
nurse tu datang lawat saya sebelum beliau balik..
Tanya khabarla...
Die kata. die suh saya bercakap ngan saya tak nak kasi tidur sebab die takut saya tidur then koma..
Sebab saya banyak hilang darah---placenta retain agak lama nak kuarkan (time tu)

Cuma lepas saya diberikan milo dan biskut mayat (biskut 4 segi tu)..
Saya dah OK sikit...
TAk perlu masukkan darah...

*************
Memang uools setiap kali saya masuk dewan bersalin..
Biasanya saya akan dengar Dr gyane akan arahkan nurse..
"Suh mini operation team get ready"..
""bius team get ready"...
"Blood B positive please stand by ..please check from lab"...

................
Dan setakat ni ..
alhamdulillah...
walaupun saya mengalami masalah placenta retain..tak tahulah stage ke berapa...
Namun saya masih belum menerima penambahan darah dari tabung darah selepas bersalin...

Scary kan...

Heheheheh............ :p

nak tahu pasal PLACENTA RETAIN..leh gugel sini http://www.justmommies.com/pregnancy/concerns-and-complications/retained-placenta

Muka nampak cool jer kan..dalam hati takde saper tahu, kih kih

10 comments:

shamiera osment said...

Scary la kak..tp besar pahala yg dapat.. :)

Dyana Wahab said...

Tak berpeluang lagi nak alami motherhood

Mama Zharfan said...

Takutnya :( i so far syukur alhamdulillah dua2 previous pregnancy & delivery tak de prob..i doakan u selamat semuanya..amiin

juelee said...

scarynya kak ayu... ni yg jadi kes tumpah darah ni kan? smg lepas ni if ada rezeki kak ayu selamat.....

Ezna said...

I benda2 ni dgr sgt scary. sayang hubby u bila tgk u Susah nk kuar kan anak dia.....Moga dipermudahkan ya.

Falsya said...

Ngilu tetiba baca bab kene seluk nie..serammm,.

Moga dipermudahkan..amin..

kausar said...

hanya Allah yang dapat memberi ganjaran terbaik buat para ibu yang bertarung nyawa melahirkan. pat on your back!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kak ayu memang tabah..kalau ila dah takut nak bersalin reramai... lepas operate ceser khairy tue rasa seram nak bsalin lagi.. memang seram nak operate tapi seram lagi bila pakar jantung standby amik baby kita :(

Fara said...

ya Allah.. hebt betul dugaan bersalin.. syukurlah u tetap tabah, 5 dah.. cayalahhhh.. :-) thanks for sharing ur experience ye... :-)

Fara
Fara Menulis Tentang..

Sherry said...

scary moment..

thanks for share your experience

www.mymomsbest.us