Monday, August 25, 2014

Homemade Bread, I Like :)

Salam uolls...
Hari ni ai nak kongsi resepi roti menggebu Cik Ayu...
Hahahaha... Suka suki kann...
Resepi ai cedok dari buku resepi yang diberi...
Paling mudah dan kurang modal...
Erkkk ekceli sebab first time buat, nak kurangkan risiko kita amik yang "roti asas" jer dulu :)
Bahan-bahan nyerrrr:-
280g tepung gluten
210ml air
10g butter/majerin (kalau nak guna minyak pun boleh)
1 tbs susu (kalau nak guna susu tepung pun boleh)
2 tbs gula halus
1 tps garam
1 1/2 tps serbuk yis

**So gambar diatas tidaklah kita guna banyak kecuali tepung. Yang lain guna sedikit amaun ajer.
*Air yang terbaik adalah air sejuk dari peti ais ya uolls (ni adalah tip dari chef)

Cara membuatnya sambil pejam mata, ececece
Menipu noo sambil pejam kan hik hik...
Ai masukkan tepung dulu...
Lepas tu belasah masukkan semua bahan kecuali yis kering.

Lepas tu bukak kat dispenser atas...
Ok, tempat yang warna kelabu ni kalau uolls nak letak kacang badam dan sekufu dengannya, raisin ke... silakan...
Sebelah dier, ada tempat letak yis...
Ok, letakkan yis disitu mengikut sukatan...
Ok, sebab saya buat roti biasa...
Saya pilih menu no.2
Crust first trial saya cuba medium...
Lepas tu belasah jer tekan butang "start"
Gitewww jer...

See... sonang...
Pergi tidur dulu selama 2 jam...
Kalau uolls tak nak tido buatla aktiviti apa yang korunk suka... :p

Cukup 2 jam...
Akan terhasil roti sebegini...
Roti Ayu Gebu bersama calon yang akan menikmati :)
Minta ampun atas kegelojohan anakanda ambo...
Tak sempat nak memotong dowang dah beria mencubit dengan tangan...
Mak redho, anak dah lapo!
 
Makan dengan kuah kari yang meletop...
Biarpun kari semalam selagi tak basi, rasanya tetap meletops uolls...
Sebab ahli keluarga ramai...
Saiz perut semua jenis besar takleh blah...
So kena repeat buat roti lagi...
Tu pun lepas 1 jam roti pertama dimasak...
Dan yang kedua nampak lagi gebu...
Kita namakan Roti Ayu Gebu Berkuasa Kuda Dua

Selain daripada kita dapat makan panas2 roti ni...
Paling bagus die bebas bahan pengawet :)

Kih Kih...
Sonang betul guna Panasonic Breadmaker ni uolls...
Cer beli cer try!!!

5 comments:

Mama Zharfan said...

Waaaa nak kena beli gak breadmaker ni !!!!

Ezna said...

Kih kih kih. Memang senang...;)

mama tisya said...

mmg hebat breadmaker ni..mmg gebooo ye ayu hehe

CikLily Putih said...

nyampah tau, jeles wokeh..

Rosmiza Ali said...

Baru nak tanya guna apa utk masak roti tu.. Hehe.. Kene beli jer ni ganyanya.. Hehe..
Rosmiza Ali Official Blog™