Wednesday, November 12, 2014

Gegeh Buat Passport Anak Semata Nak Bercuti

Kejadian berlaku 2 minggu lepas...
Tapi hari ni baru ai gegeh nak hapdet... kihkihkih
Disebabkan tarikh untuk pergi bercuti dah dekat, so memang macam mana carapun kena bersilat untuk buat passport dengan kadar yang segera. So, pagi2 Sabtu... Dengan Ameer ai tak mandikan, kejut untuk tukar diaper dan baju. Yang lain mandi amik syarat jer, 2-3 kali simbah air. Siap2 terus berdessup ke PKNS Shah Alam. Kul 7 pagi uollls kat situ, tapi panjangnya... tuhan sahaja yang tahu. Ai budget ramai yang bermalam kat PKNS hari tu.

Stresss...
Terus call Nanie Isa...
Minta pedoman... hahahahah
Kesnya si Nanie dah membebel kat Ai suh pegi kat UTC ajer.
Sebab UTC tutup sampai malam...
So berbekalkan panduan dari Nanie, terus gerak ke UTC Sentul.

Dengan tak makan pagi lagik...
Dengan tak mandi...
OTW singgah Petronas beli roti...

Sampai UTC Sentul parking penuh lah pulak.
Mujur My Anaqi dan Yana volunteer turun n beratur dulu...
Berkat berzikir banyak2 mintak dipermudahkan, dapatlah parking... fuhhh

Naik atas tingkat 1... Memang panjang uollls...
Line beratur... Berapa lapis panjangnya...

Masa tu dah pukul 9 pagi...
Sampai kat kaunter nombor...
Orang depan ai... kena datang balik kul 6 petang.
Datang pagi tu semata amik nombor jer...

Tapi ai datang ngan Ameer kan...
Penyelamat, hahahaha
Die kasi kaunter khas sebab ada bayi...
Yessssssssssss
Kul 9 amik nombor... Kul 10 dah kena panggil...
Sebelum kul 12 dah dapat passport...
Tapi sebelum uolls pergi make sure dah kena ada...
Salinan IC (ai dah photostat siap2  6 keping) + salinan surat beranak anak (5 orang), tak termasuk Anaqi sebab die dah ada passport. Untuk anak kena ada 1 salinan surat beranak + 1 salinan IC penjaga.
Amik ukuran tinggi siap2 kat situ... untuk semua anak... errk berat tak perlu.
Dan untuk buat passport kali ni, tak perlu bawa gambar...
Sebab amik gambar kat kaunter jer... macam Akid kat atas...

Dalam banyak2 anak...
Nak buat passport My Amani paling susah...
Dengan malu2nya ngan abang imegresen kat situ...
Dengan nak senyum asyik nak tunjuk gigi (cam terlebih latih masa buat adv Darlie hari tu, hahah)
Paling senang my Ameer, hahahaha. Kiut jer...
Ramai lak pegawai imegresen kat kaunter ai, masa si Ameer ni nak amik gambar...
Duk agah2 si kenit tu lerrr... Ameer dan cam passport mempercepatkan semua urusan ai, hiks.

Kalau uolls nak buat passport adalah direkomenkan pakai baju hitam dan tudung hitam.
My Ameer yang pakai baju kelabu pun die sarungkan dengan anak tudung hitam kat badan dier.
Even ai pakai tudung gelap pun, die kasi shawl hitam suh lilit kat kepala.
Leh nampak x korunk...
Prosedur dan bayaran yang dikenakan...
Ok, ai close up kan lagik...
Hasilnya... kesemua anak ai dah ada passport... woot woot
Bersusun ikut umur... Aishhhh
See ketinggian ai ngan My Yana... Hahahah...
Cam galah my Yana, baru darjah 5...
Ke ai yang terover kiut? Eeehh...
Bukan katik ya, haippppp

Buat kat UTC Sentul besh juga...
Selain dari layanan staff die sangat OK...
Tempat buat passport berhadapan dengan banyak gerai makan.
So, kalau jemu tunggu kat dalam, leh minum2 atau makan2 kat luar sambil jeling2 paparan elektronik nombor kat dalam...

Oittts tak sabar nak gi bercuti ni!!!


8 comments:

Sherry said...

wah. best la.. dah dapat.. pass port. PKNS shah alam fri ni pack tak? nak pergi.

Sherry said...

standard 5 almost as tall as you :D

Mama Zharfan said...

waaa tingginya yana!! i pun 157 cm jer heheh taller than u 1 cm :p :p

Anonymous said...

Memang nampak akak dekat pkns .. belakang barisan saya .. hehe .. sampai depan no habis, limit 200 jer kalau kat pkns shah alam weekend, pergi utc pudu pun sama limit 500 nombor jer hari tu .. hehe

zety said...

rmi dah puji utc sentul nih..nmpknye nnt nk wat paspot kenelah g sane..wpon kitorg blh buat kt kajang ni..tapi...haihhh confirm no giliram abis

setya said...

Akan menjadi pengalaman yang tidak terlupakan.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila rasa macam ila tak bawak salinan apa2 pun masa buat kat imigresen kajang.. semua pegawai rekod sendiri dalam sistem..

mama tisya said...

kita dlu wat utc sentul gk..cpt lgpn kedai mkn dkt je kalo kena tgu lama...hehhe...slamat bercuti ke overseas