Tuesday, December 9, 2014

Bali : Eksplorasi Turtle Island dan Main Parasailing

Wohoooooooooooooooo
Rugi woi kalau ke Bali tak tengok laut...
Bali kan pulau kot... Ala2 nak menjakun kat negara orang, kat sini paling kronik kalau nak menjakun secara berlebih-lebihan, hahahaha.
Ekceli kitaorang nak ke sini "Deluang Sari Turtle Farm"...
Untuk pengetahuan uolls, nak ke sini perlu naik bot yang mengambil masa tak sampai 15 minit pun.
Yang menariknya pulau kecil diuruskan sekumpulan pekerja sukarela (berbaju merah) yang tidak dibayar gaji tetapi pendapatannya adalah berdasarkan tips yang diberikan pengunjung. Kalau ada tips adalah rezeki, huhuhu.
Pelbagai haiwan tempatan Bali (hahahaha) ada di sini. Antaranya..
Ayam ke burung ni...?
Burung helang rasanya...
Nampak cam patung tapi sebenarnya hidup bernapas lagi burung ni tau.
Burung ni memang agak agresif, so semuanya tak berani amik gambar terlalu dekat.
Anak monyet yang garang...
Sebab tu kena duk dalam kandang...
Burung enggang ke kenyalang aishhhh...
Alamak failed ler ai tak kenal bebenar spesis haiwan, adoiii.
Ular sawa yang comey bak kata Akid...
Comey ler sangat, hahahahhaa
Tiga beradik yang posing dengan kelawar besar pada jarak yang berbeza...
Mak penyu ehhhh request nak berselfie ngan ai, hahahahaha
Kat sini banyak sebenarnya kura-kura dan penyu...
Tapi semua gambar kat DSLR kat sini tak dijumpai... memang sadis :p
Penat kitaorang melihat kawasan...
My Ameer dengan Encik Nyoman (our torist guide), hmm Encik Nyoman cam bibik kitaorang jer kat Bali, hahahahahaha... Tukang angkat beg, tukang jaga anak, tukang tunjuk jalan dan macam-macam lagi...
Bukan main hepi My Ameer ngan Amani, otw balik dari Pulau...

So gerak ke pantai...
Melepak sambil tengok pelbagai aktiviti maritim di sini...
Cantek uollls kawasan melepak ini...
Ekceli, nak tunggu Anaqi main parasailing..
Murah kot, untuk parasailing biasa (bukan yang pusing beria-ia dengan bot tu).
Harganya dalam RM40 sahaja...
Bersungguh nak main... Ai idokler...
Ai kan spesis gayat... nak naik kapal terbang pun bukan main beria baca macam-macam doa.
Krew yang ramai...
Untuk naikkan my Anaqi sorang, hahahahha
Hmm, my kids memang minat benar aktiviti "adventerous" cenggini...
Nasib si Yana, Afiq, Akid dan Amani tu kecik lagik... kalau dah besar memang beratur minta main parasailing ni...
My Ameer cam biasa, suka buat muka kagum...
Since abang dowang main parasailing...
My anaks yang lain menjemurkan diri di tepi pantai yang chantek ini...
Happy me... with si cutey :)
Ok, next Bali entri... wait n see...
Tatatititutu

6 comments:

Mama Zharfan said...

comeyy ameer!!

Wan Amira Wan Salleh said...

bestnyer anak ramai

Merlyn Hasshim said...

paling best travel cenggini ada "bibik", boleh tolong dukung baby sementara mak nak berhip-hip horray

Sherry said...

hehe.. berani.. ular :D

Ezna said...

Ada bibik senang ;) ular???? Eiiii tidakkkkkkkkk,!!!!,!,

AyuArjuna BiGoshh said...

Pak Nyoman memang baik sangat... Ameer pun suka dia