Monday, December 8, 2014

Bali : Menjejaki Kesan Peninggalan Sejarah di Bali

Masih berkisar percutian we alls di Bali...
Kali ini meh kita pusing2 di Bali melihat sendiri hasil peninggalan sejarah...
Banyak betul candi, patung dan kuil2 lama yang ditinggalkan semasa era Kerajaan Majapahit satu masa dulu...

Hari pertama we alls pergi menyingah ULUWATU temple...
Kuil yang banyak monyet, tapi puas cari gambar dari DSLR yang dah terformat, tidak terjumpa pulak. Hokeh mak frust deh...
Hanya pics ni yang ada dari Note Dedet... 
Semua gambar groupie anak2 :P
Tapi masa hari kedua, kitaorang ke TIRTA EMPUL TEMPLE :)
Kepercayaan orang sini...
Yang menjadi tarikan pelancong negara Barat khasnya untuk melihat sendiri, patung2 yang telah dibina berabad lama..
Sebab ianya tumpuan pelancong, maka persekitaran kuil di sini memang terjaga bersih.
Memakai kain kuning, sebagai tanda pengunjung yang datang melawat.
Ada tempat bersiram di sini. Hanya untuk penganut agama Buddha (rasanya).
Dipercayai kononnya jika penganut agama mereka bersiram di sini, mereka dapat membersihkan diri dari perkara-perkara yang tidak baik. Hokeh, itu kepercayaan mereka.
Antara beberapa senibina peninggalan di Bali satu ketika dulu...
Ini adalah kolam... punca mata air panas...
Jangan disangka air di kolam ini nampak tenang semata...
Di dalamnya...
Saspen...
Ada ikan koi...
Hahahaha
Anak ai cam takleh beza antara tempat peninggalan sejarah dengan...
Taman permainan,.. huhuhu
Kalau pelawat datang pakai seluar pendek, maka disuruhnya memakai kain panjang dan dililit di pinggang...
Tidak silap ai istana di atas bukit itu merupakan rumah persinggahan Suharto (bekas Presiden Indonesia). Erkk nanti ai check balik ehh...
Besaq ikan kat sini...
Jalan kat kuil tu sekejap jer...
Ai lagi duk menguap2 kat tepi pintu masuk kuil ngan my Ameer...
Kata minat sejarah zaman sekolahkan, puiiii

Tapi sebenarnya ai lagi excited nak buat lawatan sejarah kat Pasar Ubud kat luar kuil.
Dapat deal yang baik, murah jugak...

Just nak story lah ya...
Ai jumpa kawan masa otw nak balik Malaysia...
So, die story masa die soping kat pasar Ubud ni...
Die bawa RM900 + lebih, Yang tak bernasib baik die tak soping ngan kengkawan dier..
Soping sorang2... Tiba2 tangan die kena tarik dengan salah seorang penjual kat sini. Dan die bau macam bunga kemboja yang kuat sangat. Orang yang menjual tu baru balik sembahyang kat kuil pulak tu.

Die macam tak sedar beli apa...
Balik hotel, die cuma nampak 3 helai t-shirt putih dan beberapa plastik fridge magnet.
Then kepala die berat sangat (kebetulan die tengah bendera merah, memang takde pendinding).
Habis RM900 dier... hmmmmmm
So, uolls..berhati2 ya... kalau soping kat sini...

Tapi macam ai ngan MIL...
Memang dapat barang berbaloi kat sini...
Ok, sambung lagi esok next entri...
Gegeh...

8 comments:

Mama Zharfan said...

I pun suka pegi tmpt2 shopping ajer hehe

Merlyn Hasshim said...

menunggu entry di tepi pantai

Miera Nadhirah Tan said...

Huhuhu nak pergi Bali lagi.. last time pergi tak dapat pergi Uluwatu pasal ikut company group dan group sebelum itu kena serang monyet... huhuhu.. next time mesti nak ke Uluwatu

Ezna said...

Scary ada black magic lagi.....

AyuArjuna BiGoshh said...

Uluwatu memang cantik... terutama view lautnya...

AyuArjuna BiGoshh said...

Diorang memang kuat bab ni... kena beringat

AyuArjuna BiGoshh said...

Xoxo

Wildan said...

Pengalaman yang sungguh tidak menyenangkan, dan sepatutnya tidak terjadi di Bali