Monday, December 15, 2014

Bali : Tanah Lot

Gegeh sesangat kan nak perabis entry Bali...
Makan masa jugak ni..
So uolls janganlah boring sangat melayan entri dalam blog ni ya, ngeeeeeee

Seperti mereka yang pernah ke Bali..
Tanah LOT ni antara destinasi yang harus singgah bila ke sini..
Bukan hanya kerana adanya sebuah temple yang berabad di bina berdekatan pantai yang chantek...
Dan bukan semata hanya kerana ada ular putih di situ yang boleh dilihat oleh pengunjung (tapi nak tengok kena bayar hokeh). Kononnya ular putih ini penjaga temple ini, hmmm

Yang menarik ramai pengunjung ke sini antara sebabnya terdapat lot-lot kedai yang menjual pelbagai barangan "souvenir" khas dari Bali...pendek kata datang sambil melihat kesan peninggalan sejarah kita boleh menyopping sekali...
Ni adalah temple...
Berabad lama di bina, tapi masih kukuh sehingga kini..
Sentiasa menjadi tumpuan pelancong dari negara luar, untuk datang dan melihat sendiri peninggalan bersejarah di tepi pantai yang sangat cantik.
Idakler ai paham...
Tapi tengok signage ni macam boleh paham juga...
Pandai2lah mengeja, hahahaha
My anaks yang lain, memang letih nak jejalan kat sini..
Semuanya duk pakat nak melepak jer...
Selain kawasan Tanah LOT ni agak besar, cuacanya yang sangat terik juga membantutkan kitaorang nak berjalan dengan beria-ia, huhuhu
Pantai die memang cantek..
Tapi berombak kuat..
So, takde saper pun berani mandi atau bermain air di sini...
Layan gambar jerlah we all kat sini...
Bergambar lagi dan lagi...
Dan lagi....
Sekejap jer kat kawasan temple tepi laut tu...
Terus gerak ke tempat soping...
Ok, kat sini barangan banyak tapi harga tak berapa berbaloi...
Mahal juga..
So, kalau uolls ke Bali nak soping adalah lebih baik di Pasar Ubud takpun di Warehouse (dikenali juga sebagai Pasaraya Krisna)
Setakat jenjalan cuci mata...
Meramaikan manusia kat sana...
Boleh jaaa....
Sekurangnya bila orang tanya "udah sampe tanah Lot?"
Dengan konfidennya ai boleh jawab "Udahhhh"...

Hehehheeh

3 comments:

Mama Zharfan said...

cantiknya scenery

tiga lalat said...

Salam. Hee tanah lot yang cantik juga.

Azyyati Liah said...

Oh yang batu tinggi tu temple rupanya. Tak pernah smpai lagi Bali. Cantik!