Posts

Showing posts from March, 2014

‘WORD MANIA CHALLENGE 2014’ - Pertandingan Mengeja Secara Online Yang Terbesar di Malaysia

Image
Untuk pengetahuan uolls, sepanjang dua bulan yang lalu, seramai 70,000 pelajar daripada 2,000 buah sekolah di seluruh negara telah berentap dalam satu permainan membina perkataan secara online. Pertandingan ini dikenali sebagai  ‘Word Mania Challenge’ 2014 yang memperkenalkan mengeja secara online yang terbesar di Malaysia. Elemen menyeronokkan dapat dirasakan selain daripada pengukuhan literasi Bahasa Inggeris menerusi satu platfom pembelajaran maya interaktif dan melibatkan semua sekolah di seluruh Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur. Ia merupakan usahasama FrogAsia, Yes, YTL Foundation dan Literacy Planet :)
Dalam jangka masa singkat iaitu hanya dua bulan, ‘Word Mania Challenge’ telah dimainkan sebanyak 1,618,550 kali di seluruh negara, sejumlah 35,000,000 perkataan telah dieja dan melibatkan seramai 2,760 guru sokongan, 70,000 pelajar dan sebanyak 2,000 buah sekolah.



The Word Mania Malaysia Challenge 2014 pertemuan bersama media- Dari Kiri - Kanan: Ms. Lou Yeoh (Executive Direct…

Hidup Berjiran ~ Masalah Mu Masalah Ku Jua

Image
Wokeh, ini posting bukan nak kutuk my jiran... Sbb my jirans (sengaja nak letak 's') all baik2. Serious... I like this new neighbouhood. Cuma nak citer permasalahan yg dok susahkan ati me for a week... Ini wardrobe Bedah... During installation aritu wardrobe installer perasan dinding bilik basah. Tu marking 'yellow arrows' bahagian basah sebelah dalam wardrobe. Suspek bumbung rumah bocor so quick solution by them ialah anjakkan wardrobe ke hadapan sedikit, supaya dinding basah tak bersentuhan dengan wardrobe. Jadi takkan rosakkan wardrobe. Fair enough & good thinking... So sekarang dinding rumah & wardrobe ada 'gap' between them, sort of air pocket...
So dalam berkira2 nak panggil org baiki bumbung, we all move in masuk tinggal dulu. Then, perasan dinding kat upstair living room basah pulak. Bahagian yg betul2 bertentangan dengan wardrobe Bedah di bahagian dalam, so i knew ianya berpunca dari masalah sama. Need to do something... quick!
Tapi... Bila pe…

DIY Boxing Training At Home

Image
Aritu masa panggil my men repair wiring & pasang kipas sempat suruh depa install 'something'... My kids & me punya secret project without pengetahuan cik Bedah... kikiki
Ni je... suruh siap2 pasang wall plugs... tak kosa sendiri nak terkial2 drill kat atas nun... badan dah ala2 baby Dino, jatuh kang abis hancur lantai tiles Bedah muahahaha
Then... me sendiri pasang bracket + steel chains & shackles... dah siap beli/ prepare awal2...
The Punching Bag... Punyalah dok mencari the right one... Long story cut short... On that day with my kids, sebelum masuk the 3rd shop suruh depa pakat doa, pray that the right punching bag is there for them. Guess what? This model tinggai 1 je... sambar laluh :)   Siap je terus pakat bantai freestyle...
Anaqi yg beria, siap naik kaki segala bagai... Ye lah, dia yg request me buy as his birthday gift... taun lepas punya... sebelum nih dok tanya dia x tahu nak apa... punyalah lama pikir?
Akid si Mr. Complainer bersungguh tumbuk... no co…

DIY Green Earth ~ Projek Rumput

Image
Ini tanah sekangkang kera balance depan rumah. Sebab dah jadi 'public toilet' kucing2 jiran so my Bedah dok bising suruh simen + tiles. Walaupun sy jenis malas bercucuk tanam tapi sy tak suka rumah yg langsung takde tanah. Nak kena ada 'Green' gak... kohkohkoh So haritu masa balik kerja singgah plant nursery cari rumput...
See... hampir penuh boot my dugong isi rumput. Rega 2 hengget sekeping ukuran 2' x 1'. Beli 35 pcs, dah ukur-kira awal2 sebelum pergi beli...
Balik rumah terus mula 'clear' kan tanah, kasi rata sket then tanam. Terkial2 sorang, buat tara ni dah semput2... adeh...
Then... my kids balik... Sangat rajin mengoferkan diri nak tolong. Semua semangat & sebok nak buat, dari Anaqi hinggalah Amani. Kecuali Yana, dok main tab + tukang amik gambar... berkeping2 gambar 'censored'. Adoyai, sebijik ikut perangai 'asal boley' cik Bedah...
Wokeh dah siap... terus tanam rapat2... puas ati... cantik gak rasa nak guling2 je muahaha …

Belajar Masak Menggunakan Ubi Kentang Bersama Majalah Shape

Image
 Lama tak join aktiviti cenggini...
Tapi sebab nak tambah ilmu dalam dunia masakan khasnya persediaan hidangan khasiat buat anak2...
So merajinkan diri ai join jaaa...
 Masakan yang berasaskan kentang...
Yang kaya dengan serat dan karbohidrat...
 Antara bahan-bahan yang akan digunakan dalam menyediakan hidangan...
 Chef Alex yang banyak merkongsi tips dalam menyediakan masakan...
First time saya tengok kentang yang hendak dimasak diperah dulu untuk mengeluarkan airnya...
Antara yips pasal penyimpanan kentang..
- Tidak boleh diletakkan di tempat yang panas. Kentang akan menjadi warna hijau. Dan akan memberi rasa kepahitan.
-Kentang tidak boleh disimpan dalam kawasan sejuk seperti peti ais. Kentang yang sejuk meyebabkan isinya menjadikan warna hitam. Mengurangkan rasa kesedapan kentang.
 Side kick cheff yang menghiburkan. Syana Segodeng yang sedang menunjukkan skil mengupas kentang yang betul, hehehehehhee.
 2 bahan ni memang selalu takde dalam peti ais saya..-->tyme dan sour ligt c…