Posts

Showing posts from July, 2014

Citer Raya 2014

Image
Nak masuk raya ke-4, baru berkesempatan nak hapdet blog... Dengan BZnya aktiviti bersama famili... Menguruskan anak setiap hari (pakaian, perancangan ziarah menziarahi dan macam2 lagi) Memang tak sempat nak buat apa2 biarpun laptop diangkut sekali ke kampung raya kali ini Tambahan pula, line Celcom, oh mai sangatlah lembab "connection" nyer... Memang makan hati setiap kali cuba berhubung dengan manusia di alam maya :p
***********************************
Perjalanan ke kampung, sehari sebelum raya... Hari Ahad pukul 1 pagi... Itupun bertolak dari TTDI, jumpa my mak dulu... sama itu Mak Chah... Salam2, pra-raya... My Anaks siap kutip duit raya dari Mak Sha depa Then baru gerak bertolak...
Masuk kawasan tol Gombak, jalan nak ke Karak... Keta dah tak banyak... Tak sebanyak hari Sabtu dan sebelumnya..
Tapi setaip kali sampai kat perhentian makan, memang penuh warga kelate yang nak pulang berhari raya. Ngam2 kul 5 pagi, kitaorang dah sampai kat Gua Musang. Carik restoran kat Pekan…

Gantung Kuali Dan Balik Kampung

Image
*Makanan untuk orang diet, sempena nak menggantung kuali :p
Berderet2 status kat FB, memasing otw balik kampung... Dan kenyataan klise setiap kali status naik "Jalan jammed"... "sangkut kat sana-sinun" Jalan ke utara, selatan dan pantai timur memang dah nampak meriah... Jalan di kawasan bandar dah merosot sikit bilangan kenderaannya. Cenggitulah bila orang ramai dah mula meninggalkan bandar :p
Tapi uolls... Jalan TAR still sesak macam biasa... Soping menggila biarpun rege takdelah murah manapun...
Untuk tahun ni, saya dan famli dah rancang nak balik KB... My anaks dah sibuk mengira hari nak balik kampung... Sebab dowang lama tak jumpa atuk dan nenek belah sana... Dan paling dowang tak sabar nak bergediks ngan kazen... My anaks memang kamceng sangat ngan kazens... tidur sebantal, mandi pun boleh berkongsi bilik air. Ni belum ikut beraya pusing satu kampung. Uols bayangkanlah... So, memang suasana inilah sangat ditunggu setiap kali Raya.
So, hari ni ingat nak kawtin…

A wonderful Hari Raya Aidilfitri from PricePanda!

Image
The month of Ramadan comes to an end and with Hari Raya Aidilfitri just around the corner, it is important to strengthen the spirit of giving, forgiveness, respect and gratitude amongst family and friends as well as within the Malaysian community. From shopping for new outfits to preparing for house visits to exchanging meaningful gifts, there is something for everyone to look forward to during Hari Raya.

While avoiding the hassle of long queues and battling the holiday crowd in shopping malls, customers can find almost everything they need on PricePanda Malaysia (www.pricepanda.com.my), whether they are shopping for themselves or for their family and friends. “Hari Raya Aidilfitri is a widely anticipated celebration in Malaysia and we understand that every detail from food preparation to house decorations to the journey back to their hometowns is important to our Muslim friends. This is why we at PricePanda want to help ease their worries by lessening the stress of shopping, with our …

Sindrom RAYA Somi-Isteri, Berkemampuan Membeli..

Image
Hot kot berita ni... Ai dapat lihat betapa amarahnya seorang isteri yang tidak memiliki baju raya.. Gara-gara si somi tak belikan baju raya,,
Dari sudut yang lain,  Ai dapat rasakan pompuan ni betul2 berani dan garang... Semata-mata material dunia jer kot... Bukan sahaja berleteq tapi laki die kena hempuk jugak...
Ok itu sumber dari koran... Tak tahu adakah ianya benar sahih ataupun idak?
Cuma saya memikirkan isu disini, ianya adalah berpunca dari baju raya.. Penting sangat ke kena ada baju raya? Kalau takde baju raya baru, tak nama RAYA ke juga kalau kita masih ada persalinan baju? Biarpunlah persalinan tu yang lama tapi masih boleh dipakai lagi :) Itu persoalannya..
Memang tak nafikan setiap kali nak masuk Ranadhan...even sebelum bulan Ramadhan.. Kita golongan pompuan ni dah berkira kaler apa, berapa pasang baju nak? Jangan tak tahu ada segelingtir lelaki pun macam tu... Dak sibuk vote ngan bini, nak pilih tema kaler apa tahun ini..
Itu belum kira persalinan untuk rumah.. Seperti l…

Bidikan Dari Kamera Yang Dikerjakan Oleh Anakanda Terchenta

Image
Bila dalam duk berpantang... Duk diam2 jer dalam umah sambil layan TV... Bergolek ngan si baby... Sambil tu berFB... Bukanlah depan PC tapi bersama smartphone cik Sony... First gambar ai nak kongsi... Gambar cik somi yang gigih mencari rezeki... See ghupa dari sisi... Persis tak suke amik gambar selfie... hehehe  Ini Akid yang agak terejal...
Paling kiut perlakuan dan agak sengal...
Nampak macho tapi manja...
Tapi bila bergambar memang terer bergaya selamba.
My Anaqi si abang besar... Dah macam Seok Jin dalam Running Man dah... Buat2 kembang hidung... tacap muka cam zombie, isk...
Tapi lately ni... Bila belek tengok gambar my Amani... Dah boleh tahan cara die amik gambor...
Bukan main ko...
Buat aksi pelik-pelik...
Buat muka kiut2... hahahah
Masa berpantang ni, takdelah entri yang kena banyak memikir sangat... Semuanya di luar fikiran... Santai2... asal ada jer kesian tengok blog bersawang... Korunk layan jerlah kan...
#modemenuliskelaut #tengahtunggumakciktukangurut

When Kazen Meet Kezen

Image
My famili kan... Cam dah tradisi sepanjang trend mengandung... Kalau sorang preggy... Mesti berjangkit-jangkit punya... So, 2 minggu sebelum my Ameer dilahirkan... My sis selamat melahirkan anak lelaki... Yang botak licin tu, hahaha... Nama die "Aydil Zahrain"
Cam familiar kan nama Zahrain? Kan? Ahem...
Ni mesti mak ngan bapak die banyak tengok citer "PROJEK MEMIKAT SUAMI"-->siap rekod bagai!
Kah kah kah
Anak gue cool jer...
Walaupun time Zahrain sefamili plus mak chah datang...
Punyalah havoc bergabung tenaga dengan my anaks...
Sikit die tak kesah...
Janji dapat tido... :p Lepas my Ameer... Otw next year my SIL Cza bininya Craft (mak teh) pulak, punya giliran... See berjangkit... Sekali menambah... Ahli keluarga semuanya pakat2 sama menambah jugak... Hahahahahhahaah

Anda Blogger? Anda Minat Stroller Bergaya? Sila Sertai Mom’s Care Blogger Contest YA

Image
See see my tajuk entri panjang giteww...
I donno to make it short...
Takpe janji catchy gitew... hahahah aissh

Jeng jeng...
Blooggers Dot Com bersama-sama Mom’s Care Malaysia akan menganjurkan Mom’s Care Blogger Contest.

Ya sangat senang, mudah, just petik jari sambil menaip di keyboard memasing...
Antara syarat-syarat mudah peraduan ini : 1. Peraduan Mom’s Care Blogger SEO Contest Terbuka kepada semua Blogger.
2. Tiada minima ENTRY diperlukan, tetapi setiap entry blog, mestilah mempunyai BACK LICK kepada Mom’s Care Facebook Fanpage : http://www.facebook.com/momscaremalaysia
BACKLINK is a must!!
Butir-butir Peraduan:
1. Keyword untuk Mom’s Care Blogger SEO Contest ialah ‘Mom’s Care Baby Product’.
2. Contest ini bermula 16 Julai dan akan berakhir pada jam 12.00 tengahari 16 Ogos 2014.
3. Keputusan SEO akan diambil berdasarkan carian di GOOGLE dengan menggunakan Keyword ‘Mom’s Care Baby Product’
4. Seorang (1) pemenang dari 5 Top Carian akan dipilih oleh Penganjur sebagai pemenang utama Mom’s…

Ketahui Kelebihan Soya Yang Menakjubkan

Image
Apa yang anda inginkan dalam setiap gelas? Adakah gabungan khasiat protein, serat, kalsium, vitamin, mineral, asid lemak yang diperlukan, serta dapat merendahkan kolestrol dan bahan anti oksida? Kini kesemua khasiat tersebut oleh anda dapatkan dalam Susu Kacang Soya F&N NutriSoy dengan tambahan kalsium serta rasa yang lebih lazat.  
Dengan mengekalkan keenakan asli susu kacang soya,  F&N NutriSoy yang baru dilancarkan ini ditambahbaik dengan sembilan kali lebih kalsium berbanding susu kacang soya biasa1. Minuman ini juga diperkaya dengan Vitamin D untuk membantu penyerapan kalsium dan menjamin kesihatan dan menambah kekuatan tulang. Protein soya turut membantu membina dan menggalakkan pertumbuhan tisu.Susu kacang soya bukan sekadar minuman enak yang diminum bersama makanan atau untuk dinikmati pada waktu santai. Setiap gelas susu kacang soya yang diminum boleh menjadi asas kesihatan kita,” kata Jenny Wong, Ketua Pembangunan Jenama Serantau (Minuman).
“Susu Kacang Soya F&N Nu…

Dawn Of The Planet Of The Apes ~ Memang Best!

Image
"Dawn of the Planet of the Apes" adalah sekuel terbaru dari movie series "The Planet of the Apes". Filem ni adalah kesinambungan dari filem2 zaman 1970-an mengenai pertembungan mawas & manusia. Memang one of my fav movies series zaman remaja dulu. Walaupun time tu grafiknya taklah se-best sekarang, apes pun nampak sangat mekapnya... tapi jalan cerita still best! Time tu tengok semua dengan jayanya :)  Asalnya tak plan pun nak gi layan, sebenarnya dah lupa ada tayangan terbaru filem ni. Sejak duk S.A ni aktiviti berwayang ngan famili pun kureng. Tapi kebetulan terjumpa Pass TGV free untuk 2 persons for anymovie anytime so suruh Anaqi usha cerita. Last2 pergi lima beranak (2 tix free + beli 2 tix kids) sebab Yana nak dok rumah ngan mummy & baby. Layan je kat TGV terdekat di Bukit Raja. Cerita ni bersambung dari "Rise of the Planet of the Apes" di mana mawas yang di ketuai Ceasar mengasingkan diri dari manusia untuk hidup dalam hutan belantara. Hidu…

The Patent Pending Ergobaby 360 Carrier Offers the Best in Comfort and Convenience

Image
Babywearing carriers have evolved over time. From pieces of fabric fashioned and knotted to form slings to the more sophisticated soft structure carriers, one thing is certain - babywearing is a re-emerging trend that modern parents have embraced worldwide including Malaysia.In keeping with the demands of today’s parents for babywearing carriers that are ergonomic, safe and comfortable, Ergobaby®, an award-winning designer of premium ergonomic baby carriers has introduced the patent pending 360 Carrier. The 360 Carrier offers parents the convenience of four carry positions, including an ergonomic forward-facing position, while maintaining the highest standards in ergonomic design to ensure safety and comfort for both baby and parent.
Besides the four position 360 baby carrier, Ergobaby also launched the Ergobaby Wrap which is designed specifically for newborns and infants and the Ergobaby Swaddler which keeps baby sleeping longer and more peacefully.
Four Position 360 Ergobaby carrierTh…

Jom BerSELFIE Bersama Mom's Care, Hadiah Ditawarkan Sangat Menarik Hokey!

Image
Mom’s Care,  butik kanak-kanak yang telah memulakan operasinya di Pusat Membeli-Belah Ampang Point pada tahun 1995. Lima tahun kemudiannya butik ini telah mengembangkan operasinya dengan membuka 2 cawangan baru di Mid Valley Megamall dan juga di One Utama.
Membawa misi “Menyediakan keperluan terbaik buat anak anda” kemudiannya menambaik pada konsep “Pilihan tepat untuk anak anda” menjadikan Mom’s Care antara butik kanak-kanak gah terutama dalam mendapatkan keperluan bagi ibu mengandung dan barangan yang dperlukan oleh ibu-bapa. Di Mom’s Care sendiri menawarkan 20 jenama antarabangsa, lebih daripada 10,000 keperluan anak dari seusia bayi. Dengan rekaan dan trend terkini dari jenama berinovasi – pakaian, produk penyusuan, car seat, permainan kanak-kanak (educational) dan banyak lagi.
Saya sendiri peminat barangan bayi dan kanak-kanak di Mom’s Care. Saya mula mengenali butik ini sejak saya melahirkan anak kedua saya pada tahun 2003. Pada awalnya saya hanya datang untuk mencuci mata tapi…