Wednesday, February 4, 2015

Carpooling Bersama TRIPDA!!

 Ai nak story...
Meluahkan perasaan lah ni...
Pernah tak terjadi kat hidup uolls...
Nak pergi mana-mana takde transport :(
Apatah lagi masa dan tempat yang kita nak pergi memang agak sukar untuk dapatkan pengangkutan awam, oits memang stress hidup...


So nak pendekkan citer, ada satu hari tu ai nak pergi POTY ~ Party of the Century, dah pakai cantek2 ala2 zaman 1920-an, tapi pengangkutan tak adoooo...Last minute, ingat nak bawa kereta sendiri tapi rasa cam tak berbaloi meredah jammed sesorang..huwaaaaaaaaa

Sadis...

Tengah melayan perasaan, memikir macam mana nak pergi ke POTC, tiba2 ada member kat FB mencadangkan ai menggunakan "Online Carpooling" iaitu TRIPDA!

Mudah jer uolls...

Buka FB--> klik sini https://www.facebook.com/TripdaMalaysia


 Log in ikut FB...

 Cinfirmation message box dari aplikasi Tripda..

Bersetuju dengan TnC, ini terutamanya kita perlulah berumur 18 tahun ke atas :)
Lepas tu uolls kena daftarkan butiran diri ...


 Ok, di sini uolls boleh buat carian samada :
1. Find a ride  atau
2. Offer a ride..

Macam kes ai...
Ai nak "find a ride" so ai akan letakkan dari destinasi ke destinasi mana...
Dan aplikasi akan buat carian "driver" yang menawarkan tempat di dalam kenderaannya...
Ada bayaran yang dikenakan (sangat berpatutan!)


Yang menariknya di aplikasi TRIPDA ini turut menyenaraikan "Latest Rides" yang menawarkan lokasi dengan bayaran yang dikenakan.


Mudah sahaja kan uolls...

Aplikasi "Online Carpooling" Tripda ini ternyata,,,

*Mudah, selesa dan mengikut kemampuan- Ianya satu alternatif terbaik untuk mencari pengangkutan yang dapat menawarkan harga yang jauh lebih berbaloi dan pada yang sama memberi keselesaan. Kita boleh pilih pemandu dan juga kereta yang digunakan :)

*Keselamatan & Sekuriti- Mungkin ada yang mempertikaikan tentang isu keselamatan untuk menaiki kenderaan dengan orang yang kita tidak kenal bukan? So, uolls, jangan bimbang di aplikasi TRIPDA uools boleh lihat maklumat mengenai pemandu dan juga uolls boleh review balik "rating" yang telah diberikan oleh penumpang2 yang pernah menaiki dengan pemandu itu..Mudahkan...

Dan yang best, kita boleh pilih samada nak naik untuk semua penumpang hanya "perempuan" sahaja. Dan pemandu juga sememangnya ada syarat "perlu memiliki lesen pemanduan yang sah"..

*Impak Kepada Persekitaran Yang Positif- Bila kita pergi mana-mana ada kawan tentunya ianya mengurangkan rasa kebosanan bila berada dalam kenderaan. Kita juga dapat kenal kawan baru uolls! Selain itu kaedah "carpooling"  membantu untuk mengurangkan bilangan kenderaan berada di jalan raya untuk satu-satu masa (mengelakkan kesesakan lalu-lintas). Dan sekaligus kita menyokong mengekalkan kehijauan alam (kurang asap kereta).

Berbalik pada story ai tadi..
Setelah dah dapat details mengenai kenderaan yang akan ke tempat yang sama, kami berhubung secara whatsapps..dan juga SMS..dan juga email...dan memang senang...

Akhirnya ai jumpa my "right" "driver" dan  kereta, hahahahahah
Dengan caj 2 hengget ajer...

Ai, Nannie, Khai dan Kak Ziema...bercarpool sesama...

Memang seronok uolllls....Muka excited terover sudah...
At least nak pergi jamuan, jika nak berbulu bagai takderlah segan maner kalau nak dibandingkan kena naik kenderaan pengangkutan lain, kehkehkeh

Ok, uoollls
Cikedaut yo!!
Keterangan lanjut sila klik-klik-klik link di bawah, bereh!!





Happy carpooling uolllls!!!

#TRIPDAblogawards

6 comments:

aimi said...

Baru tau psl carpooling.. Mantap

Merlyn Hasshim said...

menarik, boleh cubalah kalau kat kl nanti.

akuzle ayu said...

Tak sangka ada org terpk nak buat mender ni. Dlu ingat tak iklan dan kempen SOV masa tahun 90an? Tak mendpt sambutan tapi now ada yg dah buat apps pun. Memang tak sangka..

akuzle ayu said...

Tak sangka ada org terpk nak buat mender ni. Dlu ingat tak iklan dan kempen SOV masa tahun 90an? Tak mendpt sambutan tapi now ada yg dah buat apps pun. Memang tak sangka..

Mama Zharfan said...

mcm menarik gak :)

Ride Sharing said...

I like your blog post its a nice post about car pooling