Wednesday, February 25, 2015

Kematian Mengejut, Strok Haba

Uollssss...
Pernah dengar tak pasal strok haba?

Ai dulu pernah dengar... Tapi takdelah tahu simptom ianya berlaku macam mana.Cuma bila ada member cerita pasal kematian adiknya disebabkan strok haba. Memang agak sadis juga, sebab strok haba ni umpama kematian yang mengejut.

Macam arwah adik kawan ai tu... Memang dari segi fizikal kita boleh tahu jenis badan susah nak jatuh sakit. Arwah ni jenis yang agak lasak. Buat kerja dengan bersungguh-sungguh, dan jenis sangat komited dengan segala urusan yang diamanahkan.

Kesnya, die balik dari kerja...
Mengadu sakit kepala... Terus masuk bilik...
Katanya nak tidur. Dekat maghrib datang si ibu nak kejut...
Tengok mulut dah berbuih... Nadi dah tak ada...
Segera bawa ke hospital, Doktor confirmkan yang memang degupan jantung dan nadi dah tak ada.

Dengar keadaan simpton2 yang ibu arwah ceritakan...
Nampak macam strok haba...
Sebab tak dibuat post mortem kan...

************

Even... Saudara terdekat saya juga pernah terkena ala2 simpton strok haba. Cuma masa dah tak sedarkan diri, keluarga cepat bertindak dengan menghantarnya ke hospital untuk rawatan. Saya masih ingat lagi. Puncanya, beliau begitu gigih belajar dalam khemah (sebab ada sukan sekolah). Dalam keadaan cuaca hari itu sangat panas. Balik umah, terus tidur... Sama simpton di atas, mulut ada keluar buih dan dalam keadaan separa sedar beliau meracau2.

So, bila menerima rawatan...
Macam ada masalah dengan urat di kepala...
Ai pun tak berapa sure dengan jelas...
Lama jugalah kat ICU...
Lepas tu berpindah hospital banyak kali juga...
Cuma bila dah sihat sekarang...
Sihatnya tidak seperti dulu...
 
Sedikit tip untuk uollsss...
Memandangkan sekarang negara kita mengalami cuaca panas dengan suhu agak tinggi.

3 comments:

Nina Hamdan said...

Thanks madam.. sekarang ni panas melampau. tak sanggup nak keluar..

Wan Amira Wan Salleh said...

Alfatihah. Info berguna.. i tak pernah dengar strok haba

CikLily Putih said...

takutnye yu...