Tuesday, March 31, 2015

Kenapa Saya Membuka Akaun SSPN-i Buat Anak


Benda ni dah lama, kononnya simpanan untuk anak2 bila diorang masuk Universiti nanti. Tapi my laki & ai malas nak layan sangat. Ikhlas, sebab tak tertarik pun dengan faedah2 yang ditawarkan. Dengan kadar faedah yg rendah ( ± 4%) lebih baik kitorang invest kat tempat lain. Biarpun dikatakan tanpa akaun SSPN akan menyebabkan anak2 tidak layak memohon pinjaman PTPTN. Kami takde nak kalut sangat, sebabnya anak2 kami semua dah ada education fund masing2. Cuma part potongan cukai LHDN tu yang sedikit menarik.
Kelebihan2 menabung dengan SSPN-i. Nak tahu lebih lanjut bolehlah ke portal rasmi di bawah.
http://www.ptptn.gov.my/web/guest/simpanan/keistimewaan

Cuma aritu masa ai isi e-filing LHDN ai punya my laki remind balik. Dia dah tak tahan kena potong banyak2 just untuk gomen beli jet  buat 'pembangunan berhemah' so ajak ai bukak akaun SSPN-i untuk anak2. Sebab nak grab item 11 kat bawah tu la.

Pelepasan cukai untuk individu pemastautin untuk Tahun Taksiran 2010-2015

No.Jenis Potongan IndividuAmaun (RM) 
1
Individu dan saudara tanggungan
Pelepasan Khas RM2,000 diberi kepada pembayar cukai yang berpendapatan sehingga RM8,000 sebulan (Pendapatan Aggregat sehingga RM96,000 setahun.)Pelepasan ini hanya diberi untuk Tahun Taksiran 2013 sahaja.
9,000
2Perbelanjaan Perubatan Ibu Bapa5,000 (Terhad)
3Peralatan Sokongan Asas5,000 (Terhad)
4Individu Kurang Upaya6,000
5Yuran Pendidikan (Sendiri)5,000 (Terhad)
6Perbelanjaan perubatan penyakit yang sukar diubati5,000 (Terhad)
7Pemeriksaan perubatan penuh500 (Terhad)
8Pembelian buku, majalah, jurnal dan penerbitan1,000 (Terhad)
9Pembelian komputer peribadi untuk individu (sekali setiap 3 tahun)3,000 (Terhad)
10Tabungan bersih dalam skim SSPN3,000 (Terhad)
11Tabungan bersih dalam skim SSPN (berkuatkuasa Tahun Taksiran 2012 - 2017)6,000 (Terhad)
12Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti sukan300 (Terhad)
13Yuran langganan Jalur Lebar (Berkuatkuasa Tahun Taksiran 2010 - 2012)500 (Terhad)
14Faedah pembelian rumah. Potongan cukai terhad kepada RM10,000 setiap tahun asas bagi 3 tahun taksiran berturut-turut bermula dari tarikh faedah mula dibayar.
Syarat kelayakan:
(i) pemastautin warganegara Malaysia;
(ii) pembelian rumah kediaman terhad kepada satu unit sahaja;
(iii) perjanjian jual beli ditandatangani dalam tempoh 10 Mac 2009 sehingga 31 Disember 2010; dan
(iv) rumah kediaman tersebut tidak disewakan.
Di mana:
(a) 2 atau lebih individu layak menuntut potongan bagi sebuah rumah kediaman; dan
(b) jumlah faedah yang dibelanjakan oleh kesemua individu berkenaan melebihi amaun yang dibenarkan dalam tahun itu. Setiap individu dibenarkan suatu potongan bagi setiap tahun mengikut formula berikut:
A x B
C
Di mana;
A = jumlah faedah dibenarkan dalam tahun berkenaan;
B = jumlah faedah dibelanjakan oleh individu berkenaan dalam tahun berkenaan;
C = jumlah faedah dibelanjakan oleh kesemua individu
10,000 (Terhad)
15Suami/Isteri/Bayaran alimoni kepada bekas isteri3,000 (Terhad)
16Suami/Isteri kurang upaya3,500
17Anak di bawah umur 18 tahun1,000
18Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas dan menerima pendidikan sepenuh masa (peringkat A-Level, sijil, matrikulasi, persediaan atau pra-ijazah)1,000
19Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas tertakluk kepada syarat-syarat berikut:
(i) mengikuti kursus di peringkat diploma dan ke atas di institusi pengajian tinggi dalam Malaysia (tidak termasuk kursus matrikulasi/pra-ijazah).
(ii) mengikuti kursus di peringkat ijazah dan ke atas di institusi pengajian tinggi luar Malaysia.
(iii) kursus dan institusi pengajian tinggi diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.
i. 4,000 (tahun taksiran 2012 dan sebelum)
atau
ii. 6,000 (berkuatkuasa mulai tahun taksiran 2013 dan seterusnya)
20Anak Kurang upaya
Pelepasan tambahan sebanyak RM4,000 bagi anak kurang upaya berumur 18 tahun dan ke atas, belum berkahwin dan mengikuti diploma ke atas di dalam Malaysia @ peringkat ijazah ke atas di luar Malaysia dalam kursus dan di IPT yang diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.
(Berkuatkuasa mulai Tahun Taksiran 2013 Pelepasan tambahan adalah sebanyak RM6,000)
5,000
21Insuran nyawa dan KWSP6,000 (Terhad)
22Skim anuiti baru atau tambahan jumlah anuiti sedia ada dan bayaran di buat mulai 01/01/2010 (apa-apa lebihan daripada premium anuiti baru atau tambahan melebihi RM1,000 boleh dituntut dan diambil kira bersama-sama jumlah premium insurans nyawa) - tidak terpakai mulai Tahun Taksiran 2012 - 20211,000 (Terhad)
23Skim Persaraan Swasta dan Anuiti Tertunda (Deferred Annuity) - berkuatkuasa mulai Tahun Taksiran 2012 hingga tahun taksiran 2021.3,000 (Terhad)
24Insurans pendidikan dan perubatan3,000 (Terhad)

Hari Khamis lepas my laki pergi dulu ke pejabat PTPTN kat bangunan MRCB Shah Alam. Buka akaun under dia untuk 3 penerima manfaat (anak ler). Ai pergi esoknya setel 3 anak lagi.
Untuk buka akaun cuma perlu RM20, setiap anak dapat 1 kad berserta no akaun masing2. Kitorang terus masuk je RM50 setiap anak so dapatlah tabung telur sorang satu.

Plannya, untuk potongan maksima my laki setel 3 anak & ai setel 3... RM167 x 6kids x 12 months = RM 12,024... So us dapat pelepasan RM6000 each for LHDN, starting next year... Tapi... ni plan je, plan je, tak tentu boleh buat pelepasan maksima pun :P

p/s: Kononnya selepas 1 April 2015 SSPN-i akan digantikan dengan SSPN-plus, kelebihan pada benefit insurans. So... apa2 lah :)



4 comments:

Ezna said...

Ayu...u potong tu ehem.....tapi simpanan tak rugi pun......

Nooraini Ali. said...

Ayu sekarang ada SSPN-IPLUS lagi banyak kelebihan.bopleh tukar plan dgn online sahaja.

sspn-i.com said...

Berita terkini! Pembukaan akaun SSPN-i Plus boleh dibuat secara online di laman web SSPN-i.com. Buka sebelum 31/05/2016 untuk merebut peluang memenangi Honda HRV, BMW 320i dan apartment bernilai RM500 ribu.

Alchot said...

Sekarang dipermudahkan lagi dengan terlancarnya SSPN-i Plus dengan berbagai manfaat. Sistem simpanan SSPN-i Plus ini perlu diambil perhatian oleh ibu bapa sekalian.