Wednesday, April 15, 2015

Berniaga biarlah berhemah...

Coke promo nih dijual pra-GST & reganya singgit, mungkin sebab quantity lebih kurang sama dgn yg dlm tin i.e 300ml++...
Soft drink memang dikenakan GST (6%) & i'm pretty sure sebelum ni ada SST (10%) so sepatutnya harga soft drink akan turun... funny thing is, looking at market price after GST rata2 soft drink naik rega... terbalik? Whatever the reason is, i expect Coke promo ni obsolete after GST... tak jual dah, kot?

Ok, ni me beli semalam... Still singgit (tengok tanda rega tu)... lupa tgk resit semada harga tu with GST or not, kalau belum sepatutnya dalam resit ada tambahan 6 sen lah. Still cheap what? Tu pun kalaulah GST menyebabkan kenaikan harga...

Sebenarnya ni bukan nak citer pasal soft drink, tak elok selalu minum pun... gula giler banyak, boleh reputkan gigi & so & so... elok takyah minum terus... kalau my parent house dulu mmg amatlah jarang beli soft drink, kadang2 sebulan sekali pun tak jumpa (my mom very strict with foods)... unlike us (*sigh*- take note Bedah ye).

Melalut lagi... hahaha... Actually nak citer, few days ago my Bedah citer dia jumpa Coke ni dijual di salah satu kafetaria dalam kampus... Yang meng-hangin-kan dia ialah si penjual siap padamkan tanda harga seringgit tu & tulis harga baru RM 1.70... Me tanya, u beli tak? Dia cakap tak (sib baik, kalau tak, ada je org yg akan 'disekolahkan')...

So my Bedah ni tanyalah staff situ & depa cakap Boss yg suruh letak harga tu... Boss depa takde so my Bedah pulak sekolahkan depa (kihkihkih)... blablablabla... whatever... dari storynya memang kawkaw lah kena... & lastly cakap... tak patut la ambil untung camni, lagipun student bukan semuanya berduit... ini dah menganiaya, sesama Melayu lak tu!

Pergh... My Bedah punya words mmg kadang2 boleh berasap telinga... Told my Bedah, that was indeed ridiculous... Manufacturer bila buat promo & print out rega produknya siap2, meaning that dia dah supply kat peruncit with lower price plus reasonable profit untuk peruncit... Yelah, nak promo produk dia kan... In, this case, that peruncit up the price by 70% from recommended sale price... whatever their reason are, ini dah plain greedy tahap Gaban Z versi SuperSaiyan Afrobro equipped with High Explosive Anti Tank coupled with Armour Piercing Composite Rigid Shells (tercungap gue)...

Kalaupun disebabkan confusing GST hanky panky whatever, ini dah overpriced malampau & btw kenapa saya boleh beli harga sama seperti yg di print, di kedai seorang OKU? Malulah sikit... brader... Haish....

Hermit

3 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

rmi pulak yang beli air tu..

saya cam nak report jer kat pihak atasan...hmmm

:: CIKVIVA :: said...

boleh pulak camtu? dah terang2 harga kt botol tu...tak paham kot..gst 6persen je..bukan kena naik 60 sen..

Hermit said...

Sound je tokey tu dulu... nak terus komplen cam kesian pulak dia cari makan... hmmm