Thursday, May 28, 2015

14 Chef Terbaik Malaysia Merealisasikan Hidangan Hebat Berasaskan Kentang US di "US Potato Culinary Festival KL 2015"

Berlangsungnya festival "US Potatoes Culinary Festival 2015" buat kali kedua di Malaysia, selepas kejayaan pertamanya diadakan 2 tahun sebelum ini. Pesta kulinari berasaskan kentang US Potatoes dianjurkan oleh US Potato Board akan berlangsung bermula dari 1 sehingga 30 Jun 2015. Sebanyak 13 restoran berprestij di sekitar Lembah Klang menyertainya dan masing-masing akan menampilkan pelbagai keenakan hidangan unik ala-ala hidangan fusion tanpa mengenepikan khasiat pemakanan dan rasa unggul dari kentang US yang berkualiti.

Restoran berprestij dan hotel yang mengambil bahagian tahun ini antaranya seperti:-

Best Western Hotel, Petaling Jaya
Big Hug Burger
 Burger Factory
Jibby & Co.
La Bo Ca Latino
La Risata
Maria’s Steakcafe
Naughty Nuri’s
Rendezvous Steak Garden Restauran
Secret Of Lousinan
Sheraton Imperial Hotel, Kuala Lumpur
The Daily Grind
The Roulette Bar

*Cantek! dekorasi di ruang atap di bahagian legar ruang utama restoran :)

Satu majlis memperkenalkan hidangan yang disediakan oleh chef-chef dari restoran berperstij yang terlibat telah diadakan di Hotel Sheraton Imperial Kuala Lumpur. Dan saya amat bertuah kerana menjadi sebahagian media yang dijemput untuk melihat dan merasai sendiri hidangan hebat yang disediakan berasaskan US Potato.

Orang kuat di bahagian kulinari Hotel Shreaton Imperial Kuala Lumpur.

Para petugas yang bertungkus lumus menyiapkan meja makan untuk 39 jenis hidangan yang boleh dirasai oleh semua tetamu VIP dan pihak media.

Antara kudapan berasaskan kentang yang menarik perhatian para tetamu sebelum majlis bermula.

Tempting! Pudding Mont Blanc in da house :)

Oh ya...
Untuk pengetahuan semua tujuan US Potato Board menganjurkan festival ini adalah untuk mempamerkan dan memperlihatkan bagaimana kentang US boleh digunakan sebagai bahan utama dalam pelbagai resipi dari hidangan pembuka selera sehinggalah kepada pencuci mulut. Ini secara tidak langsung akan menarik minat orang ramai untuk mencuba hidangan berasaskan kentang US dengan cara baru, menarik dan sihat.

Walaupun kebanyakan rakyat Malaysia mungkin telah menjadi tradisi  menikmati kentang dalam bentuk  seperti goreng, lecek atau dibakar, kentang yang dimakan bersama salad dan sebagainya. Namun apabila diberi pendedahan tentang hidangan berasaskan kentang dengan cara menarik, secara tidak langsung membuka dimensi baru untuk masyarakat Malaysia sendiri  untuk lari daripada memasak hidangan kentang mereka dengan cara biasa.

Apatah lagi kita tahu tentang khasiat kentang itu sendiri yang tidak mengandungi lemak, sodium atau kolesterol. Oleh jangan risau kalau kita mengambil banyak kentang berkualiti dalam setiap hidangan ini kerana ianya boleh dijadikan antara diet sihat.


Ucapan aluan dari pihak penganjur festival.

Pakar pemakanan Malaysia Puan Indra Balaratham menyentuh tentang khasiat pemakanan yang boleh diperolehi daripada kentang US.

Penerangan ringkas dari pihak US Potato Board

Antara sajian menarik berasaskan kentang daripada hidangan utama sehinggalah pencuci mulut. Semuanya menarik, sedap dan paling penting berkhasiat..

CRISPY US POTATO MILKSHAKE

SMOKED WAGYU BEEF WITH USS POTATO CONFIT


PIZZA WITH US POTATOES

STUFFED US POTATO CROQUETTES


CAJUN US FRIES CHILI OCTOPUS



SHRIMP ETOUPFEE US POTATO BOAT

US POTATO CRAWFISH PIE


WOD OVEN BAKED CHEESE US POTATO WITH SMOKED DUCK BREAST


US POTATO NACHOS FRIES


CRISP US POTATOES AND SHREDDED DUCK WITH SPICY ONION JAM

SPICED US POTATOES WITH SMOKED LAMB BACON AND SAFFRON AIOLI

PARISIAN US MASHED POTATOES WITH SUMAC SPICED CHICKPEAS AND BASIL PESTO SAUCE

MONT BLANC PUDDING



TBF TRIO US POTATO PLATTER

ENGLISH CURRY US FRIES

US POTATOES WITH SEAFOOD

CRISPY FRIED US POTATO WITH GINGER FLOWER & SWEET CHILI DIP



KERABU US POTATOES


JAPANESE CURRY SPAGHETTI WITH US POTATO


CREAM OF US POTATO WITH BLUE CHEESE AND CAULIFLOWER


CHEESE LAYERED BEEF IN US POTATO POCKET


MASHED US POTATOES WITH SMOKED SALMON & BEEF BACON

SHEPHERD'S PIE



US POTATO  & PEAR SOUP
BALI-BALI CURRIES BEEF HAMBURGER WITH US CURLY FRIES

CHAR-GRILLED BALI-BALI SPRING CHICKEN WITH US POTATOES


TOK KAMIR STYLE BRAISED BEEF BRISKET WITH US MASHED POTATO


US POTATO SKIN


CHEESE FONDUE WITH US POTATOES

CURRY MASHED POTATOES


GOLDEN US WEDGES


CHICKEN POTATO CANAPE

FUSION POTATOES SALAD

14 antara chef-chef terbaik di Malaysia yang berjaya menghasilkan hidangan fusion yang istimewa berasaskan kentang US yang punyai khasiat dan rasa unggulnya tersendiri.

Memang mengagumkan!!

2 comments:

mummy_ayu said...

semua pun nampak best!!!

AyuArjuna BiGoshh said...

ayu...mmg semua sedappppp