Thursday, November 26, 2015

Bila Sudut Santai Di Rumah Ditransformasikan Ruang Bermain Permainan Online

Rumah saya tidaklah besar mana...
Tapi untuk kehidupan kami 8 beranak yang hidup sederhana...
Memang ianya sudah cukup sempurna...

Punyai sudut ruang di atas yang agak luas...
Biasanya dijadikan ruang lepak keluarga...
Ataupun tempat belajar buat anak-anak tercinta...
Tapi atas inisiatif suami yang begitu memahami minat anaknya...

Di tranformasi keadaan rumah seperti cyber cafe!
Takdelah cafe sangat...
Kalau nak melantak keropok dan air...
Turun sendiri ke dapur... amik sendiri ler :p
Yang menariknya penambahan alatan kat sini takdelah banyak mana..
Yang pentingnya...
Semuanya barangan percuma (tv, fan etc.) 
Ataupun baru dibeli menggunakan voucher!

Rasanya my lakiku pun boleh dah dinobatkan sebagai... 
Laki maknya Sinchan of the year!
Ekekekekekekek...
Kebetulan ada 2 laptop jer yang masih OK... Lagi satu dah nak KO. 
So, ngam2 dapatlah satu laptop satu meja. Tiba2 saya rasa berkenan pula nak ada desktop kasi upgrade untuk jadikan taraf workstation pc. Momantaikan? Al-maklum dah guna Maxis Fiber.
So, keje mendonlod memang berasa seronok sekali, hiks.
Set sofa L shape... Ni buat anak-anak lain yang nak duk lepak adik-beradik. Samada dowang nak layan Running Man atau movie apa saja, ataupun dowang sama2 melenjan tengok games yang adik beradik dowang tengah lawan. Sekarang ni memang setiap hari my Anaqi beronline bersama kengkawan dia bertarung dalam Counter Strike (CS).
World of Tanks pun tak kurang juga, dah ada team & clan memasing pun. Hmmmm...
Tapi my anaks terutama yang kecik. Memang suka lepak kat sofa ni adik-beradik. 
Termasuk yang paling ketot tu sekali.
Ni koleksi lego Afiq dan Akid, takdelah banyak sangat...
Tapi sukalah tengok bila dah siap pasang. Cam jadi "mini figurine" ler pulok!
Kalau Anaqi main, memang bising mulut dier berkomunikasi dengan rakan dier yang sedang online dan bermain sama; 
"Faiz... Faiz... on your left... on your right la..."
"Nik... Nik... urgent... cover me! cover me!"
Dia punya teamwork pehhhh... Mak die ni perati...
Sekali-sekala mak die cepuk jugak dier kat belakang...

Amboi... Bab main memang punyai teamwork yang tinggi...
Acu sekali-sekala ajak kawan gi library, secara teamwork diskusi sesama.
So cam biasa Anaqi akan jawab... Memeyyla nak buat study group la ni...

Cenggitu la... Yang bestnya...
Sebab saya kenal ngan kawan2 Anaqi ni.
Ada yang kawan dari Darjah 1... ada yang baru kenal dari Tingkatan 1...
Kekadang saja jer... guna mic kat headset tu lepas tu tanya soalan maut...
Contoh; "Sekarang sudah masuknya solat Asar bagi kawasan bla... bla... dengan diakhiri korunk dah solat belum?" Buahahahahahahahahaha

Bengang Anaqi dengan saya...
Yang takleh blah... Bila kena sound dengan achik...
Semua pakat nak berhenti solat dan mengaji...
Pakej ngan mengaji terus....
Baguihhhh...
Saya ni agak strict berbanding ngan suami yang lebih memahami anak-anak.
Biarpun kekadang kita perlu serius dalam semua perkara berkaitan dengan anak.
Tapi saya sering disedarkan oleh suami yang anak-anak dier perlu membesar sebagai kanak-kanak. Jangan sekat untuk dia merasai zaman kanak-kanak...
Bermain...
Beraktiviti...
Punyai hobi...

Selagi pelajaran juga tidak dilupakan..
Selagi perkara agama tidak pernah lalai dari menjadi amalan harian...
Biarlah dia rasa gembira dalam dunia kanak-kanak, seterusnya remaja sampailah ke alam dewasa :)

7 comments:

juelee said...

parenting are sooooo challenging zaman skang kan kak ayu... kita bukan saja kene jadik kawan, kene jadi motivator, kene jadi parent aihhh kene pandai berlakon mainkan peranan..
btw, hasben kita sama ler kaki game hahaha tp bak kata hasben akak ler bior la bebudak membesar having fun janji study solat tak lupa

AyuArjuna BiGoshh said...

jue- memang sangat mencabar.....selain nak mehamai, sporting kena pantau juga huhuhu

Ayue Idris said...

ayue memang tabik lah akk..byk kali dah jmp ank2 akk..semua dgr je ckp..pndai bwk diri..moga diorg terus membesar jadi anak yg baik :)

AyuArjuna BiGoshh said...

ayue- heheheheheh...nakal juga dowang kadang2 :) :)

Mama Zharfan said...

home sweet home gitu

sayaiday mohd nor said...

Wahhhh, patutla nampak bagus2 anak2 kak ayu, kak ayu pandai jaga diorang, xsekat aktiviti diorang, tahu apa dorang nak. Nanti bila ada anak nak berguru dengan kak ayu. hehehe

AyuArjuna BiGoshh said...

suzz- betul :)

ida- heheheheh...ala biasa2 jer anak akk ni..nakal jugak isk....

boleh kita share2 sama ilmu parenting :)