Wednesday, March 16, 2016

OMG, Stress Giler Bila Kena Guna Tandas Awam Yang Kotor!

Salah satu sifat kurang enak yang ada dalam diri segelingtir masyarakat Malaysia adalah mereka tidak suka menjaga kebersihan. Baik berada di rumah mahupun di luar rumah. Dan tidak dinafikan paling ketara adalah keadaan kebersihan di dalam tandas awam. Biarpun tidak semua tempat mempunyai tandas awam yang kotor, tapi saya yakin uolls semua pernah jumpa tandas awam yang agak kotor dan berbau.

Tandas awam kotor sebenarnya berpunca dari pengguna tandas itu sendiri. Jika kita sentiasa mengamalkan penjagaan kebersihan di mana sahaja, saya yakin negara kita tidak akan berhadapan dengan isu tandas kotor setiap hari.

Cuba bayangkan tandas awam yang masih menggunakan paip getah. Yang mana muncung getah itu terletak di lantai yang agak kotor.

Keadaan air paip yang bertekanan rendah. Menyebabkan pengguna tidak boleh menguruskan sisa kumbahan mereka dengan sempurna.

Paling mengesankan keadaan tandas itiu sendiri. Nampak seperti bersih tapi...............

Sebenar-benarnya....

Di tempat duduk kotor, seperti ada kesan kaki!
Lantai kotor dan berbau, huhuhuhu
Ada najis yang di dalam mangkuk tandas...yewwwwwwwwwwwwww


Cuba bayangkan dalam saat kita yang terdesak nak menggunakan tandas. EMERGENCY momen katanya kerana perut memulas. Dan bertambah malang kita pula kena berhadapan dengan isu ini!

OMG 
OMG
OMG


Mungkin ini salah satu cara kita bila berhadapan dengan isu tandas kotor. Seperti kawan FB saya Tan Missyiluvyou (entri gambar ini membolehkan beliau memenangi Cabaran Kleenex Minggu 1 dari FB Kleenex Malaysia) yang bertindak genius menggunakan poncho pakai buang (disposable) untuk mengelakkan pakaian beliau kotor disebabkan tandas yang digunakan sedia maklum kotor!

Keadaan lebih stress air dan tisu tandas pun dah tiada! Seperti Yong Quek (rakan FB saya juga), beliau terpaksa meminta kawannya ataupun ahli keluarganya menerusi telefon mudah alih, walkie talkie dan mungkin juga perlu mengumumkan masalah yang di hadapi di FB!

Gaisssssssssssss... I'm stuck here. No water! No tissues!! Someone please help me. 

Ok post di wall FB dan hantar lokasi anda.

Ngeh!

Dasyat bukan kalau situasi ini berlaku pada kita :p

Ok,,kenalkan ini adalah alatan "survive" saya bila terpaksa gunakannya ketika berhadapan dengan keadaan tandas kotor.

1. Penutup hidung
2. Penyangkut beg
3. Hansaplast


Sebab tandas itu berbau, jadi kita perlukan penutup lubang hidung bagi mengurangkan stress deria bau. Hihi

Lantai bilik air kotor. Jadi untuk mengelakkan beg kita kotor. Kita kena gunakan penyangkut mobile ini.

 Tadaaaaaaaaaaa....senang dan mudah!

 Kebetulan tandas yang hendak digunakan sudah ada tisu.

 Jadi kita susun tisu tersebut dikelilingi tandas, bagi mengelakkan punggung kita terkena jangkitan kuman.

 Tapi....
Saya tetap geli...
Sebab tisu tandas itu menjadi terlalu basah berair-air..
Yuckkkkks!!!

Antara cara lain, bagi mengelakkan terkesan dengan trauma bau busuk dari tandas yang kita gunakan. Bolehlah kita menggunakan hansaplast untuk menutup lubang hidung.

Alternatif lain, kita boleh gunakan Kleenex Wet Tissue Toilet yang mana saiznya yang kompak membolehkan kita membawa ke mana sahaja. Dihasilkan dari gabungan ekstrak  semulajadi green tea dan juga chamomile. Ianya juga bebas alkohol dan dapat mengurangkan bau yang kurang menyenangkan. Paling penting produk ini telah diuji "hypo allergenic" (kurang kepada kesan alergik atau kerengsaan).

Nak buka pek ini pun agak mudah. Hanya tarik sahaja. Dan ianya boleh ditutup kemas kembali.

Saya sukakan tekstur wet tissue toilet ini. Tidak terlalu keras atau lembut. Dan baunya agak natural (tidak memeningkan kepala).

Kleenex Wet Tissue Toilet ini juga selamat untuk dibuang terus ke lubang tandas selepas digunakan.

Ianya tidak akan menyebabkan lubang tandas tersumbat ya!

Mudah, pantas dan praktikal! Sesuai digunakan di mana sahaja pada bila-bila masa :=)

Harganya pula sangat berpatutan. Dan sudah berada di pasaran terutama di pasaraya-pasaraya terkemuka.


Jom sertai Kleenex® dan Jihan Muse hari ini untuk mengatasi masalah penggunaan tandas awam di Malaysia.

Untuk dapatkan pek sampel percuma, uolls boleh mendaftar di www.kleenexcleans.com.my


Dan jangan lupa untuk kongsikan pengalaman anda di media sosial di ruang komen FB peraduan dengan menggunakan hashtag, #KleenexSurvivalGuide 3 pemenang di cari setiap minggu untuk memenangi bekalan Kleenex Wet Tissue Toilet selama 6 bulan. Dan paling best, hadiah utama untuk peraduan ini merupakan iPhone 6s!

Keterangan lanjut boleh layari :-
Talian Khidmat Pengguna Kimberly-Clark :1-800-82-1188 

4 comments:

cHEW hUA Tan said...

hansaplast? kenapa tak terfikir? hehe

cHEW hUA Tan said...

hansaplast? kenapa tak terfikir? hehe

AyuArjuna BiGoshh said...

chew hua- kan hehehehehe, salah satu alternatif hehehe

mummy_ayu said...

AYU PUN DAH TRY...SGT MEMBANTU.. TGH BUAT GAK ENTRY NIE.. :-)