Thursday, September 22, 2016

Apa Yang Menarik Tentang Sekolah SEVEN SKIES INTERNATIONAL di Kota Damansara

Sebagai ibu saya sentiasa mencari yang terbaik buat anak-anak terutama apabila berkaitan dengan pendidikan. Apatah lagi dunia hari ini memang sangat mementingkan pendidikan dari segala aspek. Dan tidak dinafikan ini adalah antara cabaran bagi ibubapa sendiri untuk memastikan kita dapat memilih sekolah yang terbaik buat anak-anak.

Pesanan ibu saya, "Ilmu dicari perlulah seimbang dunia dan akhirat. Jangan terlalu mengejar perkara dunia, sehinggalah ilmu untuk saham-saham akhirat itu kita lupa". 

Nah! atas pesanan itu, menjadi antara sebab kenapa saya sangat menginginkan anak-anak saya mendapat pendidikan bukan sahaja ilmu dunia sahaja bahkan saya juga ingin mahukan mereka diserapkan dengan ilmu-ilmu agama juga.

Dalam banyak pilihan sekolah di kawasan berdekatan dengan rumah, saya begitu berminat dengan sekolah SEVEN SKIES INTERNATIONAL yang terletak di Kota Damansara. Melihat pada motto sekolah ini sendiri iaitu "Character Before Excellence", yang menekankan pembentukan sahsiah keperibadian yang terbaik terdahulu sebelum kita merencanakan kejayaan adalah sesuatu yang cukup istimewa dan unik pada pengamatan saya. Ini kerana saya sangat setuju pendidikan yang terbaik adalah pendidikan yang boleh membentuk dan mendorong sesorang itu untuk mempunyai sahsiah yang baik dan seterusnya mencapai kecemerlangan yang diinginkan.

Dan saya telah membuat carian info mengenai sekolah SEVEN SKIES INTERNATIONAL, terutama dari segi latar belakang sekolah, silibus yang ditawarkan serta pendekatan pendidikan yang diterapkan. Jom baca segala informasi yang saya perolehi dibawah:-


About Seven Skies International
SEVEN SKIES INTERNATIONAL (SSI), Kuala Lumpur is a school project initiated by Mercy Mission that work as a non-profit organisation helping the Ummah. In brief, SEVEN SKIES INTERNATIONAL  is using the Cambridge syllabus as our academic studies and International Curricular as a base for our Islamic studies, we also provide modules for character development and moral upbringing for students in general. SSI turns two in September and we currently have 150 students.

SEVEN SKIES INTERNATIONAL  is led by a team of educational experts drawn from across the world who have come together to design, develop and deliver a unique educational experience. Seven Skies is able to achieve the highest in educational attainment, with the most well- mannered and inspired children through maturing its offering four key levels:

EDUCATIONAL RESEARCH & DEVELOPMENT (ERD)
As times change, people change and thus so do their needs, desires and expectations from the educational infrastructure. At Seven Skies we are focused on continued professional development for the experts we have brought together to launch this endeavor. Our ERD department is able to use its central intelligence to benefit the system as well as utilizing the process of peer review to reach new heights in education and facilitate the transition of the classroom from a place of teaching to a theatre of dreams.

LEADERSHIP TRAINING FOR TEACHERS
We have established a bespoke academy for teachers to lead the way for them to be able to orchestrate the dreams of children, the aspirations of their parents and the will of their Creator to be manifested in every Seven Skies classroom. The Reach Academy is a leadership program that works to use the educating expertise of teachers and the leadership expertise of our Academy to make an incredible difference in the capacity to educate of every teacher graduating from the Academy.

PARENTING SUPPORT & DEVELOPMENT
‘Parenting for Paradise’ is our parent support program. We recognize that when Seven Skies children go home from school, an opportunity exists to maintain and mature the learning environment they have at school. We are unwilling to allow the children of our schools to return to homes in which the love of learning is absent. Therefore we have designed a fantastic program for the parents of our children, which works to harness their ability to build on what we are doing at school. The program works with parents on practical ways to make the home environment one which reinforces the learning at school and acts as a platform upon which much of the learning is actually put into practice.

GIFTED CHILDREN PATHWAY
‘Precious Pearls’ is the name of our program for gifted children. Unquestionably all children have talent and it is the responsibility of the school to polish that talent. However, there are some children which Allah, the Lord of the worlds blesses in some unique ways. At Seven Skies International, we have a commitment to ensure that all those gifted children that take a seat in our classroom are supported to go on and achieve their potential and leave a legacy in this world that is in line with their capacity to change the world. Sadaqah jaariyah is something that we are hungry for, and our system uses the finest expertise of contemporary education to ensure the optimal return on investment for the parent and the child and ultimately the Ummah of Muhammad, upon whom be peace and blessings.

School Curriculum Overview
It is our observation that the Prophetic methodology of teaching is to focus on Islamic manners and moral education – together, which produces quality Islamic character. At the heart of the Seven Skies character is the hunger for excellence and the pursuit of perfection, and as such the achievement of academic success. We take pride in building the character of the soul, which values and yearns for success, and allows the children to want the success for themselves and to mould their lives accordingly. This method allows for a lifelong approach to learning and achievement, which will allow the Seven Skies children of our time to be successful in all they do, well beyond what they explore in the confides of the school environment.

OUR PROGRAM IS UNIQUE AS IT ACHIEVES EDUCATIONAL EXCELLENCE VIA A FOCUS ON:

ENVIRONMENTAL MODELING:
One of the key ways in which we achieve this is implementing the way the companions of the Prophet Muhammad, upon whom be peace, would raise their children; for the first seven years play with them, then the next seven teach them and in the next seven be their friend.

The impact on our program of this is how we build the school day for our children. We take pride in ensuring that our teaching model for our children evolves as they do, but does so fusing the Prophetic methodology with the latest educational sciences.

SENSUAL AND GENDER RESPONSIVENESS:
Schools typically favor one type of learner – the auditory learner not the visual or the kinesthetic learners. Seven Skies seeks to respond to all three learning styles. Furthermore, existing schools also do not generally appreciate the differences in physical as well as developmental milestones between boys and girls. Seven Skies focuses attention on responding to these differences from simple things like differential lesson durations to more sophisticated measures surrounding mentoring and coaching.

COMPETENCY FOCUS:
The Seven Skies model focuses on creating four important qualities in the exemplary graduate through a unique humanities program, which is based on vocational methodologies to yield natural competency in:

o God consciousness and piety

o Confidence and self belief

o Self sufficiency, entrepreneurship and resourcefulness

o Caring and merciful behavior for others

PROGRAMME
Seven Skies International Programme is a unique concept that provides a holistic curriculum for the comprehensive development of a child. It is unlike other schools in that it is activity based and involves experiential learning.

An ideal 1:18 teacher to students’ ratio in the classroom facilitates effective implementation of the action-based curriculum and ensures your child is able to absorb the material quickly and easily. We aspire to make your child a lifelong learner, a responsible individual and an independent entrepreneur.

Kindergarten (3 - 5 years old)
The Early Years Foundation Stage curriculum focuses on providing a creative and caring environment fostering a ‘play to learn’ atmosphere. Through an infusion of games and play, the children develop a positive approach to their external environment.

Primary (5 - 11 years old)
Education in the primary or middle school is broken up into class learning, focusing on core academic and house learning, focusing on character and moral development.

Secondary (11 - 16 years old)
Teachers are essentially mentors and friends to our students, helping the students connect their skills and strengths to the curriculum and extracurricular pursuits of the school. This unique relationship fosters a stronger bond between teacher and pupil, providing them a friendly caring environment during the challenges of their teenage years.


Dijemput ke sekolah SEVEN SKIES INTERNATIONAL dan telah diberi penerangan tentang objektif, silibus dan pencapaian sekolah dari pengasasnya iaitu Dr Tawfique Chowdhury. Menariknya Dr Tawfique Chowdhury ini juga merupakan Pengerusi dan Ketua Pengarah Eksekutif pergerakan Mercy Mission yang telah bermula pada tahun 2005. Mercy Mission antara platform yang inovatif dalam mennyampaikan program pendidikan dan perkhidmatan sosial  kepada berjuta-juta orang di seluruh dunia. Mercy Mission kini beroperasi di Australia, Kanada, United Kingdom, Perancis, India, Bangladesh, Malaysia, Indonesia, Pakistan, Qatar, Sri Lanka dan Afrika Selatan.

Seumpama Cendekiawan Islam terkenal di dunia, Dr Tawfique juga sangat berpengalaman dalam profesional perniagaan, dan pernah menjadi Ketua Pegawai Eksekutif di sebuah syarikat IT multinasional dan Doktor Pakar Kecemasan di Australia. Beliau juga merupakan seorang pelatih korporat, jurulatih perniagaan dan mentor kepada ramai individu-individu yang telah berjaya di seluruh dunia.

Pakaian seragam Seven Skies International, cantik dan "smart" kan :=)

Menurut Dr Tawfique, SEVEN SKIES INTERNATIONAL (SSI) mula ditubuhkan pada bulan September 2014, dengan menggunakan sukatan pelajaran Cambridge dan kurikulum antarabangsa . SSI juga menyediakan modul untuk pembangunan karektor dan moral dalam pendidikan buat pelajar secara umum. 


Tertarik dengan pra-sekolah di SEVEN SKIES INTERNATIONAL. Melihat pada persekitaran kelas memang benar-benar mesra murid. Terdapat banyak alatan bantuan mengajar yang sesuai dengan usia kanak-kanak seawal 3 sehingga 5 tahun.

Guru-guru dekat sini sangat "supportive" terutama dalam membantu anak-anak kecil untuk lebih berani ke hadapan dan juga memberi respons dalam setiap pertanyaan dari guru mereka. Contohnya, saya sempat melihat dimana situasi seorang guru bertanyakan tentang sajian petang yang digemari oleh kanak-kanak di sini.

Ada yang menjawab...
"Mum love baked biscuits for me"
"I love cakes!"
"I prefer pizza!"
"Ohhh I will choose cupcakes!
"Muffin....."

Seronok melihat situasi tersebut. Semua anak-anak kecil sini begitu seronok berkongsi snek kegemaran petang ini. Dan apabila guru mereka memberi klu yang hari ini mereka akan melakukan aktiviti dengan menyediakan sesuatu yang berkaitan dengan 'baking' dan 'snek petang'...

Semuanya begitu teruja.....

Bertambah teruja apabila guru mula mengeja perkataan menu yang bakal disediakan oleh anak-anak didiknya -C-U-P  C-A-K-E-S....

Secara serentak anak-anak di situ semuanya menjerit CUP CAKES!!!

Sound so fun, am I right, hehe.


Kebetulan saya membawa anak-anak saya seperti Akid, Afiq dan Amani ke sini. Jadi mereka pastinya beria-ia hendak menyertai kelas 'baking' di sini.

  
Jika diperhatikan nisbah seorang guru dan murid di sini adalah seperti seorang guru = 8 murid. Jadi berdasarkan bilangan murid kelas di sini, SEVEN SKIES INTERNATIONAL  telah menyediakan bilangan guru mengikut nisbah purata yang ditetapkan. Ianya seperti pemantauan aktiviti dan murid-murid dibuat secara esklusif dan bersistematik.


gambar dari FB SEVEN SKIES INTERNATIONAL

Selain daripada aktiviti di dalam kelas, terdapat juga pelbagai aktiviti luar yang dibawakan oleh SEVEN SKIES INTERNATIONAL bagi mendedahkan mereka dengan pelbagai perkara yang bermanfaat.

gambar dari FB SEVEN SKIES INTERNATIONAL

Contohnya seperti melakukan aktiviti permerhatian dan kajian tentang alam semulajadi, sekaligus mendidik mereka tentang kehidupan lain yang ada di bumi.


Seperti sekolah-sekolah lain, SEVEN SKIES INTERNATIONAL juga menyediakan pelbagai fasiliti dalam pengajaran mereka. Antaranya makmal untuk pembelajaran kimia, biologi dan fizik. Pelajar-pelajar dapat membuat kajian dalam keadaan selesa dengan bantuan guru-guru yang ada dalam setiap sesi. Oh ya! untuk setiap pengajaran terdapat 2 guru yang akan berada di dalam kelas!

Antara bahan-bahan mengajar yang sangat membantu dalam pengajaran didalam kelas

SEVEN SKIES INTERNATIONAL mempunyai makmal komputer yang lengkap. Setiap murid yang berada didalam kelas ini berpeluang menggunakan komputer secara personal. Tanpa perlu berkongsi. Ini memandangkan makmal komputer ini menyediakan secukupnya keperluan teknologi komputer bagi membolehkan pelajarnya dapat menggunakan fasiliti sekolah secara maksima.

Dan saya benar-benar kagum. Apabila pertama kali dapat melihat pencetak 3D di sekolah ini. Bagi saya agak canggih juga untuk sebuah makmal komputer yang memiliki hi-tech seperti ini.

Hasil rekaan pelajar SEVEN SKIES INTERNATIONALyang menghasilkan objek 3 dimensi melalui pencetak 3D.
Bilangan anak murid didalam setiap kelas juga adalah terhad. Ini membolehkan guru-guru yang mengajar dapat memberikan fokus sepenuhnya kepada murid-murid didalam kelas.

Contohnya seperti kelas Grade 6 yang sedang mengikuti pengajaran pendidikan Islam. Yang mana saya dapat melihat sendiri bagaimana guru yang mengajar dapat menerangkan dan berinteraksi dengan baik. Dengan menerangkan tentang subjek yang diajar dengan cara mudah dan juga bersifat Q&A. Sekaligus kita dapat merasai kemeriahan sepanjang pengajaran kelas berlangsung.

video

Ini pula murid Grade 3 yang sedang mengikut kelas Bahasa Inggeris. Sepanjang saya mengikuti kelas ini, saya tertarik dengan kaedah yang memerlukan setiap anak murid untuk memberikan jawapan dalam bentuk ayat yang panjang. Biarpun ada anak murid di dalam kelas ini yang agak pemalu untuk memberi respon, namun guru yang mengajar subjek ini sangat sabar dan membantu anak murid yang pemalu didalam kelas tersebut.

Benarlah seperti yang diinginkan dalam sistem sekolah yang mahu melahirkan anak-anak yang mempunyai 'life skill' dalam setiap diri anak-anak. Untuk menjadi lebih berani dan mahu ke hadapan tanpa gentar!

Kelas Matematik ini bukan sahaja diberi tunjuk ajar melalui teori dan latihan semata-mata. Bahkan guru didalam kelas ini juga menyediakan aktiviti yang memerlukan anak-anak ini melakukan aktiviti bersama ahli kumpulan untuk mencari jawapan. Nampak begitu 'fun' apabila setiap ahli kumpulan berlumba-lumba untuk mendapatkan poin terbanyak.

Kelihatan dalam gambar anak Dato' Aliff Syukri di situ :)

Murid Grade 2 didalam kelas Bahasa Melayu. Mereka telah belajar tentang peralatan di  'Sekolah' melalui ejaan dan sebutan. Seterusnya murid didalam kelas ini perlu membuat aktiviti pengenalpastian tentang objek yang mereka belajar yang berada sekitar sekolah.

Kelas pelajar senior. Subjek yang dipelajari juga melibatkan 'critical thinking' membolehkan pelajar berhujah dan mengeluarkan pendapat berdasarkan teori-teori yang diajarkan. Konsep 'Problem Based Learning' diketengahkan membolehkan pelajar melakukan aktiviti 'brain-storming' bagi mereka mengeluarkan idea-idea bernas menerusi pembacaan dan melihat persekitaran apa yang berlaku di dunia hari ini.

Menurut penyelaras subjek pembangunan karakter. Setiap semester, satu topik akan diberikan bagi membolehkan pelajar-pelajar membuat perancangan dan seterusnya  menyelesaikan misi mereka. Contohnya seperti isu ORPHANS.

Selain itu pelajar-pelajar juga telah disediakan modul yang mana mereka perlu mengikuti boot camp, jungle sport camp dan banyak lagi

gambar dari FB SEVEN SKIES INTERNATIONAL

Setiap Grade akan diberikan tugasan tertentu dalam merealisasikan misi tajuk yang diberikan. Dan ianya bakal dipentaskan di hadapan seluruh tenaga pengajar ibubapa dan masyarakat umum.

gambar dari FB SEVEN SKIES INTERNATIONAL

video
'Public Speaking' - pelajar senior menyampaikan hujah mereka secara bernas, berani dan lancar. 

Persembahan secara kumpulan tentang isu 'RACIST' sungguh bertenaga dan jelas sekali apa yang cuba disampaikan oleh murid-murid ini. Bukan sahaja dengan lontaran suara terbaik bahkan penyampaian mesej juga melalui mimik dan lenggok menyerlah keberkesanan isu yang cuba disampaikan dalam persembahan ini.

Dan masing-masing akan memberi persaingan dan persembahan terbaik bagi membuktikan misi yang dilakukan tercapai. Ada yang melakukan aktiviti sosial seperti gerakan mengumpul dana, persembahan berbentuk pantomin, 'public speaking' dan banyak lagi.

gambar dari FB SEVEN SKIES INTERNATIONAL

Aktiviti seperti "Action driven empathy"  bersama Rumah Anak Yatim Amal Cahaya mendedahkan pelajar tentang pemahaman dan berkongsi rasa tentang kehidupan orang lain.

gambar dari FB SEVEN SKIES INTERNATIONAL

Pembelajaran secara santai dan berfikiran terbuka. Murid-murid didik untuk memberikan idea dalam melahirkan cetusan idea dalam setiap aktiviti yang dirancangkan.

gambar dari FB SEVEN SKIES INTERNATIONAL

Sepertimana yang saya utarakan betapa uniknya sekolah ini kerana menyediakan silibus yang tidak mengenepikan ajaran agama, antaranya seperti kelas mengaji Quran yang dibimbingi oleh Ustaz Ahmad Fathoni.

video
Surah Al-Baqarah yang disampaikan oleh salah seorang murid di sini. Sememangnya begitu lancar sekali ayat hafazan yang dibaca oleh beliau.

gambar dari FB SEVEN SKIES INTERNATIONAL

Cara peperiksaan yang biasanya dijalankan di sini.

Ketika sesi lawatan saya ke sekolah ini hampir tamat, kedengaran laungan azan dari salah seorang pelajar di sekolah ini. Dan seronoknya saya apabila semua pelajar dan guru-guru di sini turun sama ke dewan untuk solat berjemaah.

Menarik bukan sekolah SEVEN SKIES INTERNATIONAL? Sekolah yang sangat saya rekomen untuk mendapatkan pendidikan terbaik mencakupi dunia dan akhirat. Paling penting ianya sangat membantu membentuk sahsiah keperibadian terpuji dalam diri anak-anak.

So, kalau kalian berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang sekolah ini, bolehlah layari :-

Laman web rasmi sekolah :

FB:

Email ke :
info@sevenskies.edu.my

atau hubungi terus ke talian:
03-61516952

21 comments:

Ezna Ahmad Khalili said...

Interesting nampaknya Ayu. Tak banyak kat Malaysia approach yg macam ni....good info!

Ezna Ahmad Khalili said...
This comment has been removed by the author.
Sumi Jelly said...

perghhh..... lawa giler.. besar....

international.. dan harga pun dah tentu setaraf dgn pendidikan nya...

Smart giler kot baju dia.... macam kolej.. tp kalau mampu apa salahnya kan hantar sini...

Baca entry terasa mcm aku yang aku belajar situ...kah3

Sumijelly.com

Mummy ZaraZarif said...

thank you for sharing kak ayu...menariknye...mcm2 facilities dia...

AyuArjuna BiGoshh said...

Ezz- kan....best sekolah ni...ayu dah tgk sendiri..memang cara pengajarannay berbeza...

AyuArjuna BiGoshh said...

sumi--- pakal jer jauh dari umah mu kat bangi sana tu..klaua tak mmg aku dah hasut suh antar ank ko kat sini hahahahha

AyuArjuna BiGoshh said...

mummy zharif a.k.a dot- kannnnnn...macam2 ada....akk lagi kagum siap printer 3D tu pun ado... perghhhh

Mama Zharfan said...

memang menarik la kalau dpt antar our kids kat sek gini! it brings back my memories when my zharfan was schooling at Nottingham..memang jenis fun learning approach gitu!

Ezna Ahmad Khalili said...

Jom sumi kita gi daftar kat sekolah ni

Nana said...

wah..memang menarik ni
nampak budak2 seronok belajar

Sumi Jelly said...

@ezna

hahahaha..... nanges tgk fees dia oit..kah3

Sumijelly.com

Ezna Ahmad Khalili said...

Kalau kat Notts yg u citer kat blog u tu suzz i mmg suka cara mereka tu...happy je zharfan masa tu kan?

Ezna Ahmad Khalili said...

Mesti pendidikan setaraf harga la sumi :)

Ezna Ahmad Khalili said...
This comment has been removed by the author.
Ezna Ahmad Khalili said...

Wahhh itu baru u tgk facilities situ dan dpt merasa....kalau apply kat sini mmg i rasa cara mereka menarik sgt....budak2 mesti enjoy ni...

AyuArjuna BiGoshh said...

mz- rasa i, most of the teachers are from UK

AyuArjuna BiGoshh said...

ezz and sumi-- fasiliti dier ok sangat...i plg kagum stu senior..can develop the students untuk lebih yakin..lps tu blh huraikan sesuatu masalah/pandangan secara critical thinking

AyuArjuna BiGoshh said...

nana- memang menarik :)

mama tisya said...

Sronok kalo dpt antar ank ke international school mcm ni.. Mcm2 activity menarik minat anak2 yg blajar

mama tisya said...

Sronok kalo dpt antar ank ke international school mcm ni.. Mcm2 activity menarik minat anak2 yg blajar

AyuArjuna BiGoshh said...

mama tisya- kan....mcm2 aktiviti ada