Hobi Saya Mahal...

Ekceli saya sangat suka dengan 3 perkataan ni ..

Hikhik


Hobi - Kegemaran / Perkara yang digemari dan dibuat pada masa lapang

Saya - Diri sendiri/peribadi

Mahal- Tak ternilai. Pengukur boleh dari segi  material dan kepuasan

p/s: definisi diatas adalah dari pemahaman saya sendiri tanpa merujuk mana vocay mahupun kamus berilmiah sepertimana yang terdapat di pasaran.

Semua orang punyai hobi dan kegemaran. Dan bagi saya sendiri punyai hobi menyebabkan hidup saya tidak sunyi. Ini kerana saya tahu apa yang boleh buat bila takde perkara penting boleh dibuat. Perkara penting saya merujuk ada kerja bergaji, jaga anak dan suami dan lain2.

Setengah hobi perlukan duit, masa dan tenaga.
Setengah hobi tidak perlukan apa-apa tetapi hanya masa.
Setengah hobi bukan sahaja membuat kita bahagia, tetapi orang yang rapat terus terasa impaknya...

Kawan sebilik saya di opis...hobi dia buat brownies dan kek. Dan akhirnya daripada hobi mencuba dan menghasilkan kek dan brownies menjadikan ianya sebagai  pendapatan sampingan yang cukup lumayan.

PIL saya jenis suka bercucuk tanam. Pantang nampak tanah kosong, ada sahaja pokok yang ditanam dan dibaja. Hasilnya, nak masak dan nak makan adakalanya tak perlu pergi ke kedai mencari. Hanya petik di rumah.

Macam saya sendiri ada banyak giler hobi!

Suka membaca gossip. Hahaha
Suka layan rantaian drama korea...
Suka menulis ntah pape. Sebab tu saya ada blog, kennnn.
Suka window shopping dan.....

*
*
*
*
*
*

Suka join contest...

Dulu saya jenis hardcore juga. Kiranya boleh bertasbihlah isi borang contest sampai 2-3 pagi. Sejenis kegigihan cari PoP (bukti pembelian) jauh-jauh.. Hasilkan slogan, belajar buat slogan, sering tanya pendapat sifu...kiranya berterusan belajar selok belok dunia contest. Sampai satu tahap jadi cam ekstrem jugak. Cuba bayangkan, kalau hampir setiap hari kita tahu menang sesuatu hasil dari hobi yang kita sertai.

Jadi pemangkin, gitewww....

kredit pic  : ezna

Dan yang paling best dapat kenal dengan kengkawan yang punyai minat yang sama. Yang sama-sama ikhlas membantu dengan war-warkan jenis peraduan yang sedang berlangsung. Ada yang sanggup tolong belikan POP, ada yang tolong amikkan borang peraduan. Dan ada juga yang tolong amikkan/collect hadiah yang kita menang. Memang seronok sangat.


Tapi ....

Kadang2...hobi yang kita pernah minat gila buat...
Dia akan kurang minat nak buat...
Bukan sebab takde inspirasi...
Bukan sebab masa, modal dan tenaga yang tidak mencukupi...

Tapi...


sebab usia juga...
dan kehendak keliling yang perlu kita memperlahankan minat kita...
Macam saya, of course tuntutan kepada perkembangan anak2 yang semakin membesar....
So perhatian pada mereka menjadi perkara utama...


Biarpun saya masih rindukan hobi dan dunia contest saya...
Terutama bila berpeluang menghadiri majlis upacara penyampaian hadiah...


Tapi saya kena akur...
Tidak semua benda kekal sama..
Ada naik ada turunnya...


Dan saya masih meneruskan hobi ini...
Cuma sekadar ala kadar..yang mana saya berminat saya akan sertai...


Dan saya tidak akan beria-ia sepertimana sikap saya satu masa dulu...
Ini kerana saya punyai hobi baru....

Yang membuatkan saya lebih rasa tenang dan bahagia sesuai dengan umur saya sekarang ini....

Dan hobi saya mahal dari segi kepuasan yang sebenar-benarnya!
Hobi baru itu..RAHSIA, hiks


Comments

Merlyn Hasshim said…
hobi mahal ni pun dah banyak bulan slow down,ni baru nak terkedek start balik.
ADEEYA said…
Hehe seronok kalau hobi join contest ni. Permulaannyaa mencabar kan.
Jueliza Jamani said…
wahhh apa hobi baru tu kakkkk
NanyFadhly said…
Bestnya kak! memang gigih sangat akak join contest semua tuh kan. Tahniah! Eh..sibuk I nak tau juga apa hobby baru akak tuh. Heheh