Ayam Bakar Bersama Susu Pokka Mangga

Puasa hari pertama, anak saya request untuk buat ayam panggang. Tapi kali ini saya saya gunakan susu Pokka Mangga sebagai salah satu ramuan utama dalam masakan. Bahan yang digunakan juga tidak banyak dan mudah 

Bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti:-
  • Ayam (1/2)
  • Satu labu bawang putih (ditumbuk)
  • Sedikit butter
  • Sedikit lada hitam (ditumbuk)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit sos trtam
  • Susu Pokka Mango (1 1/2 cawan)


Masukkan bahan kering seperti garam, gula, bawang putih, lada hitam dan butter.

Tuangkan Susu Mangga Pokka. (lebih kurang 1 1 1/2 cawan sahaja).

Satukan dengan sos tiram. Kacau rata.

Perapkan dalam 10 minit.

Bakar dalam suhu 180c selama 30-40 minit.

 Tadaaa!!! Dah siap.

Memang sedap! Kita akan rasa ayam panggang yang bersos masam-manis dan sedikit pedas. Tapi memang enak dinikmati dengan nasi panas ataupun dengan mashed potatoes dan sebagainya. Paling penting nak sediakan sangat mudah dan modal pun agak murah, hehehe.

Untuk lebih banyak resepi menarik boleh layari FB Pokka!

Comments

AzianKhalil said…
huishh....berselera tengok ayam panggang tu....terus berbunyi perut ni haa
mama tisya said…
unik tu ayam bakar ltk susu mangga pokka
Umi Nazrah said…
wah menu baru. boleh lah cuba lepasni ^_^
pemainayam.net said…
Membahas semua tentang ayam : https://pemainayam.net/ << Klik untuk tambah wawasan kamu !

Popular Posts