Makan Secara Sihat Bersama Beko Malaysia

Susulan daripada kempen Beko iaitu "Eat Like A Pro", Beko Malaysia telah menganjurkan bengkel memasak dalam usaha memperkenalkan resepi sihat dan enak. Di mana sebanyak 5 resepi mudah telah kami sediakan menggunakan produk inovasi Beko.

Wakil dari Beko Malaysia Michelle Phang (Brand Mareketing Specialist) turut hadir dengan memberi kata-kata aluan serta memberi penerangan secara ringkas tentang kempen makan secara sihat yang dianjurkan kolaborasi jenama Beko dan juga FC Barcelona.

Terdapat 5 hidangan yang kami sediakan iaitu:-
  • Lemon & Thyme Roasted Chicken
  • Mushroom Soup
  • Garlic Bread
  • Frozen Yogurt Bites
  • Smoothies


Lemon & Thyme Roasted Chicken
Pembakaran ayam yang cukup sempurna menggunakan built-in oven Beko. Hasilnya bukan sahaja cantik bahkan isi ayam sangat lembut didalam.

Jessica dan Josephine ditugaskan membuat ayam bakar. Nampak bersungguh-sungguh Jess di situ yer mengerjakan ayamnya. Heheheh.


Ingredients:
1 tbsp fresh thyme, minced
1 tsp salt
1/4 tsp garlic powder
1 chicken
1 lemon, halved
1/4 large sweet onion
1/4 cup fresh thyme sprigs
6 garlic cloves, peeled
Lemon wedges

Steps:
1. Preheat oven to 200c
2. In a bowl, mix thyme, salt, garlic powder and pepper
3. Place chicken on rack in a shallow roasting pan, breast side up. Tuck wings under chicken, tie drumsticks together
4. Squeeze juice from lemon over chicken and sprinkle with thyme mixture
5. Loosely stuff chicken with squeezed lemon halves, onion, thyme sprigs and garlic
6. Roast for 1-1/2 to 2 hours
7. Remove chicken from oven. Let cool for 15 minutes before serving and serve with lemon wedges

 



Mushroom Soup
Manakala saya, Cik Lily Putih dan Mahamahu ditugaskan untuk menyediakan Mushroom Soup dan Garlic Bread


Ingredients:
50ml Olive Oil
1 shallot, chopped
1 garlic clove, chopped
choices of mushrooms
coriander, fine;y chopped
1/2 lwmon,, juiced
400ml chicken stock
125 ml double cream
50 gm butter, diced
salt and black pepper
Yang bestnya kami memasak menggunakan dapur induksi Beko yang sangat mudah dan praktikal. Dengan dapur induksi ini juga menjadikan ruang kerja dapur sentiasa kemas dan bersih.

Steps:
1. Heat some the oil in large pan over medium heat. Add the shallot and garlic and cook until softened. Add mushrooms, salt and pepper and cook for 3-4 minutes
2. Add lemon juice and stock into the pan and bring to boil. Reduce the heat and simmer gently for 10 minutes
3. Pour the soup into blender and blend to a smooth puree. Return it to the pan and stir in the cream
4. Warm and low heat and stir in butter
5. Heat oil in a pan over a medium heat. Fry the remaining mushrooms for 3 minutes or until cooked, season and set aside.

Untuk kisar sup cendawan ini kami telah menggunakan produk Hand Blender Beko siri HBS 7750 X. Sangat mudah sebab ada pelbagai jenis setting kisar yang kita boleh pilih. Hanya masukkan sup dalam bekas dan kisar sehingga kehalusan yang diinginkan.

Masukkan balik dalam periuk, renihkan sehingga menjadi kepekatan yang diingni.

Garlic Bread
Kejadian roti yang disapu dengan lepaan sebelum dibakar.

Ingredients:
1 Garlic bulb
500 ml Double Cream
Fresh parsley, finely chopped
Spread of butter
Bread of choice

Rupa roti setelah dibakar bersama built-in oven Beko

Steps:
1. Preheat oven to 170c. Wrap garlic bulb in aluminium foil and roast for 40-45 minutes or until soft. Leave to cool.
2. Cut the top of the garlic bulb and squeeze out the soft cloves and chop finely
3. Pour cream into the mixer and beat for 3-5 minutes, until the mixture turns into solid lumps with a liquid base. Squeeze out the liquid to have solid mass of butter in the musln
4. Place butter into bowl and add chopped garlic, a pinch of salt and parsley. Mix well and set aside
5. Spread the garlic butter onto bread and bake in oven at 180c for 10 minutes.

Frozen Yogurt Bites
Forzen yogurt bites ini ke semua ramuannya menggunakan pengisar Beko yang berinovasi tinggi.

Ingredients:
300 ml plain Yoghurt
30 gm Honey
Fruits of your choice, mango, kiwi and strawberry

Steps:
1. Add yoghurt and honey into a blender and blend till well mixed
2. In another blender add the fruits into the blender and blend
3. Add the blended fruits with the yoghurt and mix well
4. Scoop yoghurt mixture into a mould or ice cube tray
5. Put a wooden stick on top and freeze
6. Add some decorative toppings and ready to serve!


Dik Bee memasukkan bahan yang telah siap dikisar ke dalam bekas ais krim.

Seterusnya sejukkan Frozen Yogurt Bites didalam ruang sejuk beku peti ais Beko.

Smoothies Strawberry and Grapes with Honey
Menggunakan blender Beko dalam penyediaan smoothies memang mudah. Apatah lagi blender ini juga didatangkan bersama fungsi 'smoothies'. Kita hanya membuat pilihan disitu dan biarkan ianya kisar menjadi air smoothies.

Ingredients:
Strawberry
Grapes
Yoghurt
Ice cubes
Honey

Steps:
1. Mixed all fruits.
2. Blend well


Memang sangat sedap dan rasa kesegaran buah.

Jika kita lihat diatas adalah air buah tomato yang menggunakan pengisar Beko. Air di sebelah kanan kelihatan agak likat dan pekat kerana semasa kisar, kami menggunakan fungsi vacuum. Berbeza dengan air tomato di sebelah kiri warnanya agak pudar dan kelihatan isi buah tomato semakin lama akan terapung di bahagian atas. Ini adalah kerana kami mengisar biasa tanpa menggunakan fungsi vacuum. So nampak perbezaannya jika menggunakan fungsi vacuum atau sebaliknya.

Sajian enak dan berkhasiat yang kami sediakan menggunakan produk Beko. Jenama berteknologi tinggi mesra alam sekitar dan pengguna yang mampu memberi kehidupan yang lebih baik.

Comments

Nhazla Fikri said…
Suka betul menu sihat macam ni. Rendah kalori dan penuh nutrisi. Banyak menggunakan bahan yang tidak diproses. Tak semestinya makanan sihat tak sedap. Rasanya boleh buatkan orang memgigau tau. Seronok betul penulis dapat join aktiviti macam ni
Fadzil Ahmad said…
best ada event2 seperti ini. belajar memasak makanan sihat. Ingat nak hantar orang rumah la join kelas masak ni. Barulah satu rumah sihat walafiat hehe
mek yunie said…
bestnya ada event masak masak macam ni. sambil kenal produk, sambil eratkan ukhwah dengan blogger lain juga.
adianiez AIDA said…
menarik nyer program gini, i like!!!
masak-masak.
makan-makan.
terbaik lah penganjur.
one more, boleh bersosial dgn blogger lain.
untung la korang blogger di kl sanun.
kerap ada event and gather gather sama-sama :)
Bella Jamal said…
Wah seronoknya main masak-masak. Sesambil potong bawang. Ehh. Sis tertarik nak cuba sendiri resepi mushroom soup tu. Biasa beli instant je curah air panas. Untunglah pandai memasak. Teros sis laparrr.
Mahamahu said…
Hehehe kita nampak yer yang Garlic Bread tu hasil buatan kita wakakakak nasib sedap yer sebab mungkin kerja dengan mak-mak tahu jer lah hehehe apa pun produk Beko ni terbaik lah mudah dan sangat membantu kat dapur..
MaisarahSidi said…
Menu sihat sepatutnya menjadi pilihan dalam diet harian kita kan. Lagi bagus bila dimasak dan disimpan menggunakan peralatan canggih seperti jenama Beko yang dikenali ramai ni

www.maisarahsidi.com
Mama aiman said…
Seronoknye dapt masak2 dgn mnggunakan peralatan jenama beko nie..masakan jdi mudah dan senang..cepat siap plak tue..berkenan plak tgok blender hand beko nie..
Rawlins GLAM said…
Ini memang menarik. Semua alatan memudahkan penyediaan makanan yang menyihatkan.
Mahal tak produk Beko nie? Macam nak beli dapur induksi tu untuk my mum.
Nadia Johari said…
senang guna perlaatan beko ni ye..semua boleh masak..dapat masak makanan sihat memng best..pergh sedap tengok ayam tu..mmg nampak sihat je
sedapnya tengok. Suka mushroom soup dengan garlic bread ni. Boleh buat tu nanti. Tq share resepi tu...
cindy said…
important kan to eat healthy..the mushroom soup look yummy! i will try this!
mrsliez said…
memang pro kann?? hihihi liez suka tengok blender Beko tu sebab nampak kukuh dan tengap.. then macam yakin nak buat ice blended pakai tu sbb nampak lasak. seronoknya main masak-masak pakai barangan BEKO
Mohd Zarin said…
wow bestnya event ni. selain dapat belajar cara masak menu sihat, dapat pula cuba produk beko yang best ni. Nanti nak tiru la beberapa menu kat sini
Aerill Hassan said…
Nampak sedap walaupun menu sihat. Saya ni dh lama rasanya makan benda2 tak sihat haha. Nak kena try jugak lah makan menu sihat lepas ni.
Rubiah Kadir said…
Menarik! Produk² Beko ni memudahkan keja memasak di dapur. Sang suami patut hadiahkan pada isteri macam saya. Hehehe.

Sedap tengok roasted chicken tu kak Yu.

Garlic bread yang Maha buat pun nampak memikat
AhmadiKatu.com said…
wah..teruja juga zoom in gambar ayam tu...memang puas hati jika dapat bakar ayam secantik hasil seperti dalam gambar tu. Memang juicy habis la ayam tu..terbaik la kak, cuba resepi garlic bread nanti.
Ivy Kam said…
It is really fun to masak-masak with you guys… their products are easy to use, I am actually aiming the vacuum blender hehe
Wawa Ashihara said…
Best nya tengok akk dapat join event2 cmni.. Sambil memasak sambil dpt mengenal makanan yg sihat dan penggunaan produkereka yg easy to use... Teringin nak join event cmni suatu hari nantimm

Popular Posts