Jom Memasak Bersama Cik Ayuarjuna

Sangatlah suka contest ini...hihi..
sebab I suka masak...dan I paling suka masak-masak yang kena membakar sebab die kurang minyak dan kita perlu lama berada lama di dapur (gaulkan semua bahan then bakar tinggal jer sehingga masak...mudah jer kan...so antara resepi sendiri yang I suka masak terutama untuk hidangan waktu berbuka ialam AYAM PANGGANG CITARASAKU..(citarasaku sendiri ewahh)
bahan-bahannya (semuanya yang basic pasti ada kat dapur memasing):
1 ekor ayam sederhana – dibasuh bersih
Bahan-bahan untuk digaul/rata pada ayam:
· Sesame Oil –2 sudu
· Kicap sos tiram – 2 sudu (ikut citarasa)
· Kicap cair – 2 sudu (ikut citarasa)
· Kicap biasa – 2 sudu
· Halia (sedikit, tumbuk halus)
· Bawang putih (7 ulas ditumbuk halus)
· Lada hitam (sedikit untuk rasa pedas, tumbuk halus)
· Asam jawa – 1-2 sudu
· Garam dan gula secukup rasa

Bahan akhir untukk ditabur atas ayam sebelum di bakar:
· Mentega lepa (sedikit ditabur atas ayam sebelum dibakar)
Cara nak membuatnya (senang jo even u all penjam mata tahu nak membuatnyo...:P)
· Gaul semua bahan untuk digaul pada ayam.
· Tabur mentega lepa di atas ayam
· Bakar selama 45minit hingga 1 jam atau sehingga ayam berwarna kekuningan keemasan.
· Makan ketika panas bersama nasi ataupun salad sebagai menu sampingan. (utk bulan puasa makan setelah mendengar azan maghrib wokehh)

ni rupanya...takde lawa benor tapi sedap wooo..tryla...


antara sebab menyebab I post pasal resepi ni..pertama nak share ngan u all antara lauk yang I gemar sediakan terutama pada bulan puasa...yang kedua sebab..nak menyertai...
****
***
**
*
Ni contest anjuran owner blog Kambing Bujang sila-lah jengah ya...
Contest Title : Jom Memasak Bersama.......
Contest Period : 5/08/09 - 4/09/09
Hadiah :Barangan dari Tupperware (sangatlah syok kalau dapat lagi2 boleh guna utk hari raya)

Term & Condition:
1.Buat satu enrty berkenaan resepi masakan yang paling simple tuk disediakan dalam blog anda. (Tak kisah la masakan tuk breakfast ker, lunch ker, dinner ker, supper ker, western ker, masakan kampung ker as long ikut criteria yg dinyatakan) - ..sudah..
2. Upload gambar masakan anda. ..sudah.. (kat atas)
3. Upload pic giveaway diatas di sidebar anda dan jangan lupa linkkan ke " Jom Memasak Bersama... Contest" (tak yah jd follower,tapi kalu nk jd follower dialu2kan) ..sudah..
4. Tinggalkan komen anda dan link blog anda supaya saya boleh menjengah ke blog anda. ..sudah..
5. Pemenang akan dipilih secara random/lucky draw. (Gambar hadiah akan di-upload later,)--amin..puh..puh

selamat mencuba, selamat berpuasa, tidak lupa kambing bujang diatas inspirasi contest yang dapat kita share resepi bersama bloggers yang lain...

Comments

Hermit said…
ceh 'Cik' konon... bukan dah lama tukar 'Puan' ke?? hehehe... ok back tu topic, saya lagi suka awak nyer kambing panggang... yummie... :P
hahah...tak de pic la dad..klu dah mesti saya upload gambar tu...title jer Puan...rupa still cik lagi wakakaka
ariz azali said…
mak aih..
ber-canda cinta di sini lak eh..

btw, madam, kesedapan itu tak
akan terbukti selagi adam tak
bagi saya try...
wakakaka
hek eleh...nak suruh madam panggangkan satu la nih...yo la yo la

Popular Posts