Jangan Suka Tikam Belakang Orang...

Kalau budak main tikam-tikam...kita cakap berdosa...dah ke arah berjudi...

tapi kalau orang memang dah tua...dah tahu beza mana yang baik dan buruk main tikam-tikam memanglah nak mengurangkan banyak peluang pahala yang boleh diperolehi...

tapi paling menyakitkan hati apabila kena tikaman dari belakang...depan nampak baik tapi kat belakang bukan main dia so seh so seh...kalau so seh tu kena hujung pangkal tak apa...tapi kalau dah melibatkan banyak pihak sekaligus mendatangkan perasaan tidak menyenangkan.. membuatkan ada rasa sakit hati, benci dan menyampah...segalanya yang tidak bagus untuk kesihatan minda dan rohani....

kalau tak puas hati dengan seseorang jumpa dan berterus terang...bukannya hanya mendiamkan diri.. lebih-lebih lagi sekiranya orang (makhluk yang teraniaya) itu sudap kerap kali berjumpa dan bertegur sapa macam biasa...tanpa disedari rupanya diriya itu kurang disenangi...contohnya kerja dalam satu kumpulan...setiap orang mempunyai karektor dan masalah-masalah yang berbeza...ada yang rajin sangat, malas, ada yang suka buat-buat rajin dan ada yang tak kisah...dan sebagainya....kalau sorang tak buat kerja panggil beritahu "tolong buat kerja ini itu..."....lainlah dah diberi kerja tapi tak nak buat....ni tak tak puas hati mengadu sana-sini...dan yang paling menyedihkan bila individu yang teraniaya tanya "ada kerja tak"....orang yang tak puas hati senyap seribu bahasa....pikirlah seniri....kita hidup belum tentu lama mana kat dunia...sebaik-baiknya kuranglah menyakitkan hati orang lain...andaikata kita atau sesiapa yang ada buat salah pergi dulu...bukan masa tu baru nak fikir..."Alangkah baik aku dapat meminta kemaafan dari dia"....renung-renungkanlah...dan selamat beramal...

p/s: Tiba-tiba teringat arwah Asmadi....(al-fatihah)..Moga arwah ditempatkan dikalangan ahli syurga...insan yang baik dan setiap bertimbangrasa serta disenangi semua...

Comments

ariz azali said…
nasib baik la madam ni jenis pemaaf,
kalau saya, saya terus ignore
orang macam tu, sebab mereka ni lagi
dahsyat dari SYAITAN kot,
sebab syaitan dah berjanji ngan DIA
untuk sesatkan kita, yang ni....
sometimes orang semayang dia semayang, orang puasa dia puasa,
keluar zakat, tapi dalam hati busuk...

apa2 pun, sabar jer la madam...
mungkin dia rasa daging madam sedap
kot, dia nak merasa daging madam kat alam sana nanti kot...
Hermit said…
yup.. betul cakap student awak tu... lagipun org banyak bersabar banyak ganjaran pahalanya... kalau kita dipihak yg benar sila jelaskan, jika ada salah silap sila mohon maaf & anggap itu teguran membina, jika dah tanya itu ini tapi org masih ignore tapi sebaliknya kat belakang kepoh2 cerita perkara tidak benar maka bersabarlah... org cakap memang adat, org Melayu nih terkenal ngan PHD-nya... sampai sekarang saya pegang teguh nasihat Abah... "Biarlah apa org buat kat kita, tapi jgn sekali2 kita buat balik apa yg diorang buat!"... so nasihat saya kat my wife tercinta pun sama... ;)
segala dugaan dan pengalaman yang perit banyak memberi pengajaran bagus sekaligus mengingatkan diri agar sentiasa berikiran positif dalam hidup...

thanks razali...insyaallah mdm terus bersabar...

iyo2 dedet saya pun sayang awak gak...pendengar yang setia..
@zim@h4eva said…
Dearie ayu,

i dun know wat to say. sabarlah. i know tat u r not that fragile :) be strong. be happy. anyway..u hv done great as this while, but if it didnt satisfy that 'person', doesnt mean u r not good.
mien said…
mdm,sy pon penah kene tikam2 blkg nih.pedih.tapi ape bole wat, nk puaskan ati sumeorg mmg susah.bersabar yea.. :)

Popular Posts