Secara umum...perancangan diri untuk tahun 2010

Bila semua orang sibuk berdiskusi pasal perancangan..matlamat..apa yang nak dicapai pada tahun 2010..I pun antara yang tidak terkecuali...selama ni...segala apa yang ditargetkan dicatat dalam diari..atau menyebut dalam hati berkali-kali tetapi kali ni..sajer nak war-warkan kat blog sendiri...haha...biar orang yang baca tahu...dan perhati/monitor diri I ni....jadi tak resolusi yang sibuk dilaung2kan walaupun tak se"mengah" mana...so secara tidak langsung memotivasikan diri "dah heboh kat semua orang tak reti-reti berusaha lebih untuk mencapai apa yang hendak dikecapi"...





1. Lebih pantau pada anak-anak yang sudah bersekolah terutama dari segi pendidikan, sahsiah dan sebagainya...tahun ni dah 2 orang anak bersekolah...so antara yang I kena perbaiki..baju sekolah jangan kumpul seminggu baru basuh (haha)....setiap malam pastikan anak mengulangkaji pelajaran..buat latihan walaupun 1 mukasurat...bangun lebih awal dari biasa (selalunya pukul 6 pagi kali ini kena pukul 5 pagi)...buatkan breakfast dan bekal untuk anak (ni kena amik masa...perlu latihan banyak..haha...*dasar pemals maknya)...dan banyak lagi dan lagi...
Yana dan bekalan makanan di hari pertama sekolahnya..
2. I nak continue my PHD..yang sudah lama tersangkut dengan jayanya..no more reasons...don't have my time...need to concentrate with my duties...bla..bla...paling memotivasikan I apabila my roomate ada mention pasal supervisor n fren die baru balik present paper kat Korea...siap singgah Jeju Island lagi..perhhh...ni yang bersemangat ni..terus teringat scene jan-di dan jun-pyo (dari BOF)...kuikui...dulu ada sekali buat project ngan ex-supervisor..memang bestlah walaupun rasanya masa tengah buat project cam letak berbatu-batu beban di kepala...tapi masa tu present paper kat Semenanjung jer.....
Yo! Korea.....sanggarae

3. Lebih senyum, lebih berpesonaliti, lebih baik hati...tapi serius tu mesti...memang muka I cam ada trade mark sombong sikit..walaupun hakikatnya secara peribadi I ni jenis banyak cakap..I senang bercampur tapi kekadang I suka gak bersendiri...Tapi kalau nak dibandingkan wajah I ngan hitler rasanya muka I manis lagi...hahah..

4. Tak nak tangguh kerja lagi...everythings must be done on time...kalau dulu I selalu tidur kekadang berlebihan untuk menghilangkan stress (siap kali hubby komplen...awak ni tidur jer...I mesti jawab tak nak stress cam Kak Azie**cousin husband die kena mild strok dalam usia muda disebabkan stress)..kali ni I nak kurangkan stress dengan bersenam ringan (adoilah...mula2 try gi gym...takpun paling tidak pasang CD exercise kat TV...) kerja marking2 assignment, quiz...semua kena kasi dateline...huishhh menjadi tak...harapan untuk diriku untuk tidak terus bertangguh ini....


5. 2010 adalah tahun untuk mengurangkan makan makanan yang manis...antaranya seperti coklat, ais krim dan segala spesis yang dikategorikan manis...I akan kurang membeli tapi I takkan tolak penerimaan segala bentuk makanan seperti ini..haha...contohnya hadiah hari jadi ke..hadiah perpisahan ke...hadiah hamper ke...sepertinya contoh dibawah adalah cenderahati dari salah seorang student I...tak sampai seminggu licin tinggal plastik...tu pun I makan sorang tak share roomate mahupun anak2 I...hahaha..statement ni pun cam dah terkuar dari resolusi tahun 2010 walaupun baru memasuki hari yang ke 5...
Thanks shayma!..I love it...


Setakat itu sahaja resolusi tahun baru I...harap ianya dapat bertahan selama sebulan..3 bulan...dan kalau boleh biarlah sampai akhir tahun....reward yang akan I dapat : KEPUASAN!!

Comments

Hermit said…
apalah u meraban nih Mi..??

Popular Posts