Kenapa Mesti di PPUM??

Ramai dikalangan rakan rapat saya bertanya kenapa mesti memilih PPUM?
Rasanya banyak lagi Hospital untuk bersalin yang lebih baik...
Hmmm...
Hmmm..
Bukan kerana bayaran menjadi keutamaan kerana majikan saya memang memperuntukan RM1800 untuk setiap staff/isteri staff yang bersalin...kalau tiada peruntukan insyaAllah saya dan suami masih mampu lagi hoho..

antara sebab PPUM 5minit ajer dari rumah saya kalau jalan depan UM tu tak jammed lah..
lagi satu..adalah
kerana sejarah dalam kelahiran dulu2..
saya semasa bersalin akan mengalami masalah "Placenta Retain"...
yang mana uri tidak akan keluar bersama bayi..so akan menyebabkan pendarahan yang teruk..

kronologi dari anak pertama hingga keempat..
Anak pertama (Anaqi) - tidak cukup bulan, bayi keluar kecil dan dah biru (tak menangis pun), mujur bidan dan doktor cepat bertindak, placenta retain lamanya lebih 15 minit..berhempas-pulas bidan baru grade Kak Salmah menariknya keluar...lepas bersalin saya mengalami pendarahan yang teruk...

Anak kedua (Adriana) - disebabkan jarak kelahiran dengan anak pertama rapat, so jangka bersalin memang cepat. Placenta retain, doktor pakar chinesse guy seluk tarik keluar, tapi dr. ni jenis buat lembut dan tidak kasar.

Anak ketiga (Akid) - being warded for 3 days before delivered angkara show dah ada tapi tak bukak jalan. Hari ketiga kat wad dah ada sakit2, malam bersalin. Ini paling nightmare sebab Dr yang incharged malam tu adalah Dr. pelatih bersama Dr. on duty yang agak berisi badannya..adoilah..die seluk sikit punya kasar dahler tangannya 3 kali saiz tangan I..(I siap tendang dadanya banyak kali...)

Anak keempat (Afiq) - yang ni paling best..pertama Dr. ramai malam tu dah semuanya supportive..ada pakar mat saleh "Dr Rob"...die siap ajak cara meneran dengan betul supaya tak koyak dan tak perlu dijahit...paling best even placenta I still retain, dia cakap klu u boleh deliver normal and your placenta retain mean than u have to pushed a little bit slow..so the placenta will come out..tak peluk seluk...punyalah hampeh Dr. sebelum ni yang sangat suka menyeluk ya...so ok..I happy time tu..dan memang placenta tu akan keluar...so para Dr. kena belajar melalui pengalaman bukan hanya based buku semata-mata ya...ahaks...

Anak kelima - adoillah tak tahulah macam mana ni...

so pergi checked-up thus week..dah siap kena sound sebab tak buat ujian darah 3 jam + puasa..walaupun doktor dah convincekan kat nurse I tak payah buat sebab I takde history kencing manis..(cam pelik nurse PPUM ni boleh control dr kat sini hmm)

3 kali die amik darah..setiap satu jam..
hangin jugak..9.35am, 10.35am, 11.35am...
I abis jumpa Dr. kul 9.50am..
dahlah kena puasa dari malam semalamnya...
takpelah..dah nasib kena jadi bahan kajian kan...

2 das yang pertama...
das terakhir kul 11.35am..sms hubby..tulis msg emo sikit alih2 dia dtg amik bawak gi makan..
rasa tenang sikit bila hubby datang, stress hilang terus...

Comments

tahniah. boleh la gi melawat pasni
lum lagilah...nanti bila udah akan diwar2kanlah huhu
ONFARISHA said…
Selamat bersalin.. Bila EDD?
Dah ramai anak2, sha baru dua.. Yang dua ini pun rasanya amat memerlukan kesabaran yang tinggi.... ahaksss..

salam perkenalan. kalau ada masa, sudi2lah berkunjung ke blog sha ye.. Thanks
edd 1/6 tapi tu dah 40 weeks...
ramaii dah ahaks...insyaAllah 5jer kot...nak tutup kilang :)

kalau ada kelapangan ayu akan ziarah bog sha...

terima kasih singgah ya!
Hermit said…
lambat lak rasa baby ni nak kuar.. uih :(

Popular Posts