Kronologi Detik-Detik Kelahiran Princess Kedua

Hari Rabu Malam Khamis (26.5.2010)
Akid sibuk ajak I ngan Dedet cari kek untuk Teacher's Day kat sekolah die..So malam tu I ngan Dedet, Akid n Afiq gi Kedai Kek King's sek 14. Yana dan Anaqi tinggal ngan Yati (maid my SIL). Asal mulanya I ingat nak buat cup cakes, tapi macam tak cukup bahan jadi I sajer beli kek sponge dan kek gulung yang dah siap..Alang2 dah keluar Dedet ajak gi Giant KJ, nak survey vacuum dan basikal "Exercise"...so dah dapat jalan bukan main sakan I duk pusing sana-sini...

Balik rumah dalam kul 11 malam, I tidur budak2 kecik itew...dan I rasa cam kena gi hospital walaupun sakit nak bersalin tu tak adalah lagi...gatal sangat kan..kehkeh...

hubby hantar hospital kul 12 am lebih... Dr. review die kata baru bukak 2cm...ni kira kalau masuk lari pecut belum tentu bersalin lagi...tapi sebab kena review kat dewan bersalin terus kena tahan wad... so I pesan ngan cik Hubby...kalau kat PPUM bersalin kena survive sendirian...so tak yah lah buang masa tunggu kat luar...huhu..so die settle anak2 ada gak paedahnya..

Dalam kul 2am naik wad M1- ni semua tempat berkumpul orang2 pompuan yang ada kes ataupun belum bersalin...kebetulan first class bilik occupied..I masuk yang biasa..tapi nurse tu ada tanya kalau nak kosong nak transfer wad ke..I malaslah..boring lagipun duk 2 orang satu bilik...

Yang bestnya kat wad ramai2 ni..macam2 pengalaman cerita yang kita akan dengar...kira buat geng bergossip la..siap ngan nurse tu join sekali ahaks...dari kisah kat TV sinetron tasbih cinta sehinggalah cerita pengalaman bersalin..memang tak boringlah..dah memangnya waktu melawat berapa jam lah sangat...

ada satu kes kakak kat situ..die kerja kat gerai...die boleh tak perasan baby dah keluar kaki..(kes bayi songsang)..siap boleh tangguh gi hospital... kes tunggu sang suami bali kerja.. ahaks... Dr. kat PPUM terpaksa seluk keluar kaki kanan dulu, kendian kuar kaki kiri, tangan kanan, kiri, bahu sampai kepala, koyak gaban gitew... akak tu boleh kata "aku tak tahu dah..lantak sakit giler tahap macamana dah"... kitaorang gelak jer dengar kakak tu cerita...

27hb mei 2010, Dr datang review kat wad...
tapi pagi "full house" dewan bersalin...wad pun full...ramai nak bersalin mentang2 esok cuti straight 3 hari..hehe..even ada 2-3 rakan baru I kat wad dah buka 4cm pun kena tunggu kat wad..so dieorang pakat-pakat buat senaman permudahkan bersalin kat wad...hahaha..ada siap gi kirim kat husband bawa teh ais, ice blended coffee beans la...

kul 7pm, I kena turun labour room dan kena induced... 6 hours Dr akan review balik. I lak mana boleh lepak lama2 atas katil, cukup satu jam keluar dari labour room duk ngan Dedet sambil jalan2 sekeliling luar dewan bersalin... Kul 11pm I suh Dedet balik.. kalau ikut tunggu 3H2M kalau tak bersalin duk kat luar dewan cam buang masa ajer..lagipun kalau bersalin nurse akan call punya...so Dedet pun balik..n janji akan visit I esok pagi...

kul 2am Dr. review, still 2cm. Dr suruh duk kat wad balik kul 8pm second dos induce...wah..time ni I rasa berapa kali daa I nak kena turun naik turun naik wad...sepanjang duk kat dewan I rasa lebih 6 orang duk menjerit bersalin ahaks...

naik wad tingkat 2 lak ni... dah ada rasa contraction dan kerap... berapa kali dah I ke toilet sakit perut... tapi yang bestnya duk kat wad ni tak stress sangat cam duk kat dewan bersalin...sampai nurse kat wad tanya I tak nak suh Dr. review nanti boleh turun dewan bersalin cepat..I cakap tak nak... nanti stress jer lebih... nurse gelak jer...kul 6.30am.. I rasa nak turun Dewan jer...suh Dr. kat wad review... terus Dr. tu melompat bawa turun I kat dewan kata dah bukak 7cm..hak aloh.. panik jer lebih Dr. pelatih ni...

kul 7.am.. Dr. pakar kat dewan bersalin membebel saperlah buat VE kat I tak betul kata bukak 7cm tapi sebenarnya baru 4cm... tapi I kat dewan bersalin cam sakit tergolek2... dalam hati I biar betul baru 4cm...I minta epidural kat Dr... die tak kasi lak... Dia kata.."Ayu, U anak kelima so sakit bersalin tak lama"... yo lah tu I sakit separuh jiwa... hoho... kul 7.30am terus I cakap Dr... I nak teran sekarang...sekali push terus kuar..wah dahsyat.. siap Dr tu cakap..."very good...good job pandai tarik nafas panjang..." kira cam A+ jer ahaks...tapi saiz berat baby 2.6kg, kecik jer... so memang senang lah... tapi memang masa sakit macam apa.. nak bukak matapun tak larat...kebetulan pulak pagi tu I sorang jer kat dalam Dewan Bersalin... pesakit lain semua dah selamat kena "operate"..ada 2 Dr. Pakar (Dr. Zul dan Dr. Inayah), Dr. MD (houseman), Dr. pelatih (4 orang), bidan (3 orang), nurse praktikal (4 orang)..siap dieorang tolong cuci gigi I, basuh muka...buat I milo..dah terlebih ramai staff lak kat situ..paling best...sebab contraction dan push guna teknik yang baik...takde luka dan koyak langsung...wahhh I am so happy... lepas tu Dr. kata no stich... I rasa nak terus turun katil dan jalan balik naik ke wad.... hahaha...tapi dak ehh kena tolak gak duk atas katil...

naik wad kul 9am... Dedet tak sampai lagi... baru I perasan waktu melawat kul 11am...so punyalah tension nak mandi.. baju, sabun segalanya semua kat wad bawah.. I lak kat wad level 3 (tempat orang dah bersalin)... Adik I, dua2 sampai dulu bawa KFC... hoho... korang biar betul...kata adik I, kata makanan kat hospital ni tak sedap...ni bawak makanan yang segera boleh tahan sedap..siap belikan I ayam lada hitam...berminyak lah dek oi...tapi I makan berger zinger, mash patato dan nugget...nasib baik gak adik I bawa makanan tengahari tu dieorang tak kasi makanpun...ter"miss"..ishish....

kul 11.45am...askar2 datang ngan dedet...hoho...dah rasa cam taman tema kanak2 jer hospital tu... kul 1pm I suh dieorang balik...sebab confirm besok I akan keluar hospital...

dan sememangnya esok..after Dr. kanak2 dan Dr. gynae review...semua ujian dari Dr..ok dan normal I pun balik... dengan ahli baru... si kecik tonit... 2.6 kg ya....

sorrylah entry tanpa gambar memandangkan hp I alih2 buat perangai takleh on...bateri cam rosak..sedey sangat....walaupun itu free tetapi ianya ada memori tersendiri... perghh tiada galang ganti....

Comments

mama zharfan said…
Ya Allah Ayu...senangnya u bersalin..patut la u boleh beranak ramai :P
me kalau bersalin manja tahap gaban..hubby kena ada kat sebelah (masa bersalinkan Ariff), my mom lg...siap adik i lagi, dulu my late father pun tunggu kat labour room, my elder brother pun(masa bersalinkan Zharfan) ...hehe i jenis gitu..dependant benar time2 bersalin..siap menjerit2 masa sakit giller tu (my mom marah naper menjerit2, i ckp dh sakit sgt tak tahan heheh)
i baca citer u jeles wooo...sbb rasa cool jer ..and tak de stitch!! tabik spring ayu!! mcm my mom (tak pernah kena stitch bersalin 7 org anak pun!!)
BestBro said…
@Ayu

Seram gak baca kronologi ko tu. Nasib baik aku lelaki, so tak perlu beranak. Kalo lelaki kena beranak, aku tak sure samaada aku berani ke tidak. Huhuhuhu.
suzz- i mmg jenis mcm tu kot...masa ank pertamapun i jenis senyap jer..sbb takut dr dan bidan marah..u tahulah bersalin kat hospital ala2 kerajaan...die tak layan kita punye..huhu..i suka bukak you tube takpun baca apa2 psl teknik bersalin...hehe...seriau kena jahit.. :P...

khairul- haha...tu ler nasib baikkan...ko kena support bakal bini ko klu die nak bersalin...cam zul die motivate aku dengan menjanjikan hp baru angkara hpku yang lama sudah tidak bernyawa..kehkeh
Ayu,

Wah senangnyer....i plak penakut. Dr. seluk pun i dah gabra. Nampak jarum pun....tapi i tak kisah asal hubby di sisi. Kuar ikut tingkap je dania tapi ngeri sebab dari lampu atas leh tgk reflection....harap2 i leh merasa bersalin normal...
Hermit said…
@BestBro,
rileks bro, jgn ngko masuk dewan bersalin dah.. gerenti pengsan wahahaha.. ]

@Mummy,
wes bila lak saya janji Hp nih? suka-suki je... takde2, pakai anaqi punya je, kalau nak juga, kasi sorang lagi wahahahaha

Popular Posts