Iftar dan Juadah Berbuka Ala kadar

Setiap bulan puasa program Iftar Jama'ie adalah aktiviti biasanya yang akan saya hadiri...
Al-maklumlah fellow (warden) mahallah (kolej) so program ini tiap bulan ramadhan memang ada...Untuk tahun ni rasanya ada 5 program Iftar yang akan melibatkan diri saya tetapi tidak pada keluarga...acheh...
so mana Iftar yang secara sipi2 berkait dengan saya terpaksa ditolak secara baik memandang saya perlu bersama keluarga terutama time berbuka...
kalau dulu saya rajin masuk contest yang menang berbuka puasa..tetapi sekarang dah malas..sebab anak dah besar semuanya dah berpuasa tak sampai hati kalau tak bawa berbuka semua sekali...
so nak dijadikan kisah semalam anak murid jagaan saya (hisbah) buat program iftar...
kelas pula sampai kul 6pm..
dengan demam virus 'viral'...(sob sob)
saya sempat masak ala kadar buat hubby dan anak2 yang berpuasa...
nasi putih, ayam goreng berempah, sayur bayam masak air, telur goreng dadar bersama kentang, budu (wajib ada), ikan goreng (3 ajer hahah)....
dan air limau ais...
dan juga puding roti bersama cip coklat...
kul 7.15petang terus heret maid, akid (puasa separuh hari), afiq dan amani...pegi mahalah (kolej)
buka puasa ngan student...
ala kadar belaka...
mengah mak oii...
so hari ni ini,,,kepala duk ingat nak buat karipap...
huishhh...plan dari kul 2pm...tak tahuler...jadi ke idok...

Comments

mama zharfan said…
puding roti tu nampaks edap ler ayu...nak mintak resepi kalau senang nak buat --me tak pandai buat kuih-muih :p
suzz...senang jer puding roti...my versionnya...
roti satu loaf...ikutler (kurangpun takpe..klu nak tebal puding die kena byk)
susu..(klu i guna susu cair)...tapi nak guna susu fresh milk pun boleh...klu i guna susu cair 3/4 tin...susu segar (separuh kotak ok dah), telur sebiji, gula (i letak dalam 3 sudu jer)...
so klu nak rasa sedap lagi stgh org buh jem antara roti tu...tapi cam I tabur jer coklat cip..
cara nak buat senang...potong roti petak (saiz ikut suka)...bancuh semua bahan telur, susu dan gula...susun roti kat loyang (sapu mentega takut melekat)..lepatu masukkan bahan yang dibancuh...pastikan roti tenggelam dalam bahan yang dibancuh...kalu tak tenggelam tambah susu+air sikit..paham ke suzi...ahaks
mama zharfan said…
paham paham

last question : ni nak kena bakar dlm oven ke :)
Em's Family said…
masak simple pun at least u manage to cook for your family, me dengan keje yang jauh sikit dari rumah, keje stress, balik dah nak dekat2 buke, tak sempat lagi nak masak.. :(
suzz boleh bakar takpun kukus...i suka bakar...kukuspun ok :)

amira...klu tempat keje dr rumah mmg susah skit nak msk utk berbuka...takpe mira weekend u boleh pulun masak...anyway selamat berpuasa ya :)
nur_eimi said…
kak..nur nak amik gak resepi tu yek..senang jer nak wat..
.s.o.f.i.a. said…
pergh!!! sedapnya puding roti..... nak try wat gak ah!!!