Thursday, January 6, 2011

Bila Amani demam, mummy susah hati, mulalah google sana-sini!

My dear Amani dah demam 2-3 hari. On and off. Yang peliknya dia hanya demam bermula pukul 3-4 pagi. Badannya panas sangat. Lepas makan ubat demamnya beransur kurang. Dan bila hantar ke nursery Amani akan merengek-rengek. Sebelah petang badan dah tak rasa panas, begitu juga malam. Dan akan kembali panas dalam pukul 3-4 pagi. So demam apakah itu? Bila bawa pegi ke klinik demam tak de, mukapun ceria semacam tapi Dr. kasi gak ubat antibiotik, demam dan selsema. Hmmmm.
Saya google pasal demam yang terjadi pada kanak-kanak. Dan informasi terperinci dari link ini http://muslimah.or.id/kesehatan-muslimah/demam-pada-anak.html
Apa itu Demam dan Bagaimana Terjadinya?
Demam adalah gejala berupa naiknya suhu tubuh sebagai respon normal tubuh terhadap suatu gangguan. Suhu tubuh diukur dengan termometer, dikatakan demam bila:
Suhu rektal (di dalam dubur): lebih dari 38ºC
Suhu oral (di dalam mulut): lebih dari 37.5ºC
Suhu ketiak: lebih dari 37.2ºC
Termometer bentuk dot bayi digital: lebih dari 37.8ºC (suhu badan Amani malam tadi 30ºC)
Suhu telinga: mode rektal: lebih dari 38ºC; mode oral: lebih dari 37.5ºC
Suhu tubuh dikendalikan oleh suatu bagian dari otak yang disebut hipotalamus. Hipotalamus berusaha agar suhu tubuh tetap hangat (36.5-37.5 ºC ) meskipun lingkungan luar tubuh berubah-ubah. Hipotalamus mengatur suhu dengan cara menyeimbangkan antara produksi panas pada otot dan hati dan pengeluaran panas pada kulit dan paru-paru. Ketika ada infeksi, sistem kekebalan tubuh meresponnya dengan melepaskan zat kimia dalam aliran darah. Zat kimia tersebut akan merangsang hipotalamus untuk menaikkan suhu tubuh dan akhirnya akan menambah jumlah sel darah putih yang berguna dalam melawan kuman.

Apa saja penyebab demam?
Infeksi merupakan penyebab terbanyak demam pada anak-anak. Infeksi adalah keadaan tubuh yang dimasuki kuman penyebab penyakit, bisa virus, parasit, atau bakteri. Contoh penyakit infeksi dengan gejala demam adalah flu, radang saluran pencernaan, infeksi telinga, croup, dan bronkhiolitis. Beberapa imunisasi anak-anak juga dapat menyebabkan demam. Demam akan timbul tergantung dari vaksinasi yang diberikan (biasanya imunisasi DTP, HiB, dan MMR). Sedangkan anak yang sedang tumbuh gigi, menurut suatu penelitian, tidak menyebabkan demam. (Saya pun mula2 ingatkan Amani demam sebab nak tumbuh gigi)
Sowi lah, copy paste dari link dari Indonesia...gue tak perasan dong! Aduh bisa ditranslatekan sendiri ya!

Lepas tu ada gak peminat saya (haha koya la mung)yang syorkan ubat ini. Menurut pengesyor ubat ini sangat baik dan berkesan untuk kanak-kanak. Korang pernah try ubat ni tak? Any tips yang lain selain daripada jumpa doktor dan masuk wad..huhu.. Saya sangat susah hati dan tertekan ni... sob sob

9 comments:

ruha said...

sina kat amani, arap cepat sembuh

ruha said...

eh sori , salah taip kesian jd sina plak

Wansteddy Tales said...

patutlah... sian amani. cepat2lah keluar gigi tu. buat sakit amani je kalau segan2 nk keluar :(
moga amani cepat sembuh... tgh risau gak. damia pun demam :(

AyuArjuna BiGoshh said...

ruha- tu ler tengah susah hati ni..kurus dah amani :(
wan- tu la..tajan lak gigi dia tuh huhu...rasanya musim kot wan ramai tgk org kena demam lately ni...moga damia cepat sembuh ya

Ummi Dania Yasmine said...

La demam apa yer? Ehm....pelik juger sbb on and off plak....nak kata tak bawak jumpa Dr, dah bawak dah...

Mama Zharfan said...

kat UK memang guna ubat tu ie nurofen--fungsi mcm pcm gak actually

moga amani cepat sembuh..

mama tisya said...

smoga amani cpt sembuh

AyuArjuna BiGoshh said...

tu la ezz- termasuk semalam 3 hari dah..cam kena jumpa pakar :(
suzz- i cr kat sek 14 takde stok lah pulak
mama tisya- thanks for the dua'

armouris said...

lagi info tentang bayi demam di SIHAT SELALU - FAQ Tentang Bayi Demam