Saturday, June 4, 2011

Proton Exora VIP Day ~ Besh!!!

Salam weekend uolls... My weekend minggu ni sangat happening. Hik Hik. Kali ni atas jemputan Proton (MZ suggest my name, Eriqazz recommend me, so I am selected! Yeay). Saya dapat menghadiri aktiviti khas bersama Proton Exora. Event gather di Restoran Fullhouse, Sunway Giza, Petaling Jaya untuk pendaftaran, sarapan (oo yes!), talk dan penerangan dari pihak Exora.

Me sangat teruja hokeh! Sebab sekarang ni memang ai dan Encik Hubby tengah survey kereta/mpv besar sesuai untuk my famili yang ramai :)
Dan paling besh dapat gather2 dengan hardcore blogger~ me bersama Eriqazz n wife, Nana dan Lilian (Ai suke baca artikel tentang masakan dan tips pasal anak2 dari blog Lilian).
Me and Chan Lilian. Amik aura skitttt... Hik hik. Siyes terror masak kakak kite ni lagi2 masakan melayu, hebatkan?Deko dalam Restoran Fullhouse, cantiknya :0 Warna putih memang nampak bersih, luas dan elegan. Rumah ai kalau temanya putih, seminggu jer terus ada cop kelabu. Tapi ai tetap pasang niap nak deko rumah ai konsep English dan temanya warna putih!Tempat kami berkumpul, mendengar talk dan penerangan di sini. Simple but still nice & cozy!Aktiviti bermula. Seramai 20 couples terpilih termasuk media tengah khusyuk mendengar :)
Saya dan Encik Zulkifli a.k.a Bob (host untuk team saya), bergambar dulu sebelum kami bergerak ke Desa Parkcity~test drive dan macam2 aktviti kat sana menanti :p
Bergambar dengan kereta Exora yang bakal di'test' oleh saya. Alih2 kena tukar keta no. 10 lak Hik Hik.Wahhh, bawak keta pinjam cam keta sendiri ya!. Sesi test drive bermula. Depan kereta saya tu kereta Nana...Sampai di Desa Parkcity, ada 2 games menanti kami selain daripada test kereta Exora (emergency brake untuk menguji ABS).

Games kat atas kena buat side parking sambil pemandu ditutup mata, partner kena bagi arahan (ai cam mak kecoh time ni, hahaha). Kitaorang boleh buat dalam masa 2 mins 13 saat tapi pemenang games ni buat 1 minit 6 saat. Gila ko... Susah gak games ni. Ada 1 couple chinese terus give up lepas rasanya hampir 15 mins try.
Susun beg paling cepat. Bersungguh semua team sebab games ni cam senang tapi masa terpantas dimenangi oleh Nana (my tali barut). Cepatnya ko Nana susun dalam masa 34 saat. Ai buat 54 saat. Jauh beza. Rasa ai buat dah cepat, Nana lagiiiiiiiiiiiiiiiilah cepat. Ceh. Hahaha. Tapi bukan setakat kena susun jer, siap kena....Sumbatkan 3 ahli keluarga lain dalam keta ~Mak, Kakak dan Ayah. Seperti diatas ya. Derita ai, noks. Hahahaha.Meh kita main2 itu Exora. Feel it :) Ai mula2 takut sebab kena tekan minyak habis lepas tu kena tekan brek mengejut sampai berhenti. Ai siap bebel2 kat dedet sebab dia buat bersungguh siap kasi ada bunyi mengancam masa brek. Ai buat dengan cara pemandu pompuan berhemah, bab kata instructor "You too cautious!" Haiya :p Setiap orang kena buat 4 kali trial (normal brek dan brek sambil membelok mengelak halangan).Kena beratur dulu, tunggu turn.. tak sabar nih...
Muka eksenku, berjebik2, apahal la dedet rakam muka poyo ni. Actually ai nerves tu :)Action........ Vroooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooom... Belum sampai kon oren tu ai brek dah... Hahahahah... Weh lepas kon la kakak oi!!... HuhuhuLepas berhempas pulas main games, ber'test' drive, kitaorang gerak balik ke Restoran Fullhouse untuk menikmati hidangan tengahari. Perut memang lapar, pulun makan dengan gembiranya.
Relationship talk. Bagus ni banyak tips pasal hubungan suami isteri.Kalau top 2 languages dari saya~ no. 2 dan 4. Uolls lak... Share2 kat sini. Mak bz nak tau...
Advance Styling Presentation. Cara bergaya dengan praktikal untuk kelihatan hebat. Dedet saya nak beli belly chain yeay. I want to look gorgeous too :)Financial Specialist, Mr Al Jazzura. Simple jer talk dier tapi very informative. Macam mana cara nak 'kemaskan' duit kita. So kena bijak menabung, huhu.Contoh planning kewangan secara am... Note that you must only use 60% for maintaining your lifestyle yuk!Ai like this formula. Cam nak praktikkan yang "New Formula" tu. Sebelum ni ai buat cara yang "old formula". Memang nampak senang tapi siyes kena perlukan disiplin yang tinggi!
See goodies yang saya dapat!!! Beshkan. Selain menang consolation prize untuk aktiviti yang dibuat ~Saya dapat cash RM200. Banyak juga ilmu + info berguna. Terbaiklah aktiviti bersama Proton Exora ni, ai like very much. And we're looking forward to get new Proton Exoro + Turbo + CVT tranny, InsyaAllah kalau ada rezeki, hik hik. Ke ada saper nak kasi ai free... Cik Bob jangan nyorok! I know where you work!

P/s: Thank you very much to bro Eriqazz for recommend me and Proton EXora teams for selecting me and my partner. Hope to join this kind of event again in the future... Enjoy to the fullest!
video

Silalah layan aksi stunt saya yang ganas!!
*Amaran: Parental guidance required for those below 40... Hahahahahha. Layaaaaaaaaaaaaaaannnn

xoxo;

12 comments:

mama tisya said...

bestnye...dpt cash rm200...tk pernh smp lg fullhouse kt sunway tu...mz pn ada cal gk tnye utk join tp syg tkdpt join

AyuArjuna BiGoshh said...

mama tisya: kecik jer fullhouse kat cni...tapi makanan die not bad...

Nana said...

hehehe siap ada record lagi ek rugi la plak tak record
sangat bezz walpon xmenang adiah utama kan heee

Liz Rohaizat said...

wah, bestnya dapat test drive. mcm seronok pulak. paling best, goodie bag ituu.

AyuArjuna BiGoshh said...

nana- tu ler kerja encik hubby...cam malu lak...hahaha semangat tul...a'a kalau mng mesti best kan nana...200 latus alhamdulillah :)

liz- best liz spesel event :)

mama_umar_maryam said...

wow! mmg wow this event!

AyuArjuna BiGoshh said...

zeti...wow wow wow wee...kesi lebih itu wow hahahaha

Hermit said...

owh2... 1st time g test drive org kasi duit, selalu g TD ngan best bro xpenah dapat (TD dah cam hobi hehehe).. apa2 pun nak komen sket la pasal Exora.. overall i like the car, exterior design r average (not too good or too bad), come with acceptable 'goodies' with that kind of price & also spacious.. perhaps roomiest in it's class currently on our market (i.e mid-size mpv such as Wish/Stream/Nabira/Grand Livina/ Rondo etc.)... but I still think it's sluggish when full load (dapat rasa masa naik bukit with 5 adults onboard).. & also very2 slow of the line when i floor it for emergency braking test, no surprise as its weight was relatively heavy for its torque.. non the less, i'm looking forward for the turbo version, should 'fix' the low torque problem :) ahh, btw the air-cond really good, very important to keep kids nice & cozy inside (parent with small kids will understand :P )

AyuArjuna BiGoshh said...

tud ier bila encik hubby buat statement...hahahah...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

FRUST TAK DAPAT BAGI NAMA KAT GTO SBB MAS ATUE ILA ADA KENDURI.. SBLUM NE MMEMBER BLOGER ILA ADA JOIN GAK..DIA KATA MMG SYOKLA..INGAT NAK JOIN KALAU ADA TAPI TLEPAS LAGI.. WAAAAAAA

Eyriqazz said...

best kan?thanks for coming..InsyaAllah,ada lagi in the future akan dijemput2....

AyuArjuna BiGoshh said...

ila- insya allah kita join / gather2 kat event lain gak :)

eriqazz aka ima- yenks again...kem salam kat wife ya puan azwa :)