Thursday, August 25, 2011

Checklist Diri Dengan Berakhirnya Ramadhan TIdak Lama Lagi..

Dalam menghitung hari,
ramadhan semakin meninggal pergi,
kemunculan syawal di nanti,
Adilfitri bakal di rai....

uiks...sangat MALAS betul nak menulis. Duk gi kelas pun ramai student yang tak datang, bukan masalahnya dowang ni dah balik ke kampung ke apa, cuma bila mood RAYA tu menebal, kelaspun MALAS nak datang...

TAPIKAN SEJAK AKHIR2 NI

Seronok melihat ramai kengkawan yang gembira..
Gembira sebab nak raya, berpeluang beli macam-macam..
Kawan-kawan yang berkongsi kenangan manis tentang kemenangan..
Hepi...teruja...

DAN

Saya juga turut sedey dan terharu dengan setiap perkara sedey yang berlaku dalam hidup kengkawan saya samada kawan lama dan baru dikenali. Tentang kehilangan orang tersayang, musibah rumah runtuh kena dihempap pokok dan macam-macam lagi...

DAN

terfikir-fikir juga saya tentang cepatnya itu MASA BERLALU...banyaknya perkara BOLEH BErLAKU...Kalau diikutkan checklist buat diri sepanjang bulan ramadhan, banyaknya tentang persiapan raya..
*baju raya anak
*kuih raya
*duit raya anak
*iftar
*kasut raya
*duit raya Mak, MIL, FIL, nenek atuk
*bonus raya
*duit tol.minyak kereta
bla...bla....panjang lagi list ni

tapi kalau dilihat pada KEROHANIAN DIRI, checklist die banyak tak...
*terawih~ ahem2...
*membaca al-quran~sempat katam tak?
*ada ber zakat @ menderma tak? ~ ada tapi tak banyak mana :(
*puasa~alhamdulillah insyaallah penuh
*buat kebajikan/berbuat baik ~ ada buat tak??
tu jer ke?...

Moga ramadhan ini memberi banyak kita peluang untuk melipat gandakan pahala..
Insyaalah saya cuba membersihkan hati dengan memaafkan segala apa perkara-perkara dari sesiapa sahaja yang telah melukai dan menyakiti hati saya. Dan saya turut memohon berbanyak kemaafan dari semua atas mana2 kesilapan samada secara atau tidak sengajakan dari semua...Mana tau kot2 ini ramadhan terakhir...wallahulallam...

6 comments:

Mama Zharfan said...

selamat hari raya ayu :)

eB ezrin said...

iftar tuh sebanrnyer aper eh?
salam aidilfitri juga..:)

kak ina kl said...

al fatihah buat anak kecil leen.
berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.
selamat hari raya buat kamu sekeluarga

mama_umar_maryam said...

sbg hamba,kite doa semoga jika diberi peluang lg sambut ramadhan thn dpn,.moga lebih baik =)..slmt ari raya sis, maaf zhr btnn

Ummi Dania Yasmine said...

aisehhh baju putih tu u beli kat mana ayu?. ya allah kasut yana cantik u. i berkenan la tapi bukan untuk dania tapi untuk i...hehehhe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

cepat betul ramadan berlalu..dunia ne makin tua..masa terlalu pantas