Saturday, October 8, 2011

Salahkah menegur?

*Gambar sekadar hiasan - kredit to JKKK Fan club

Tegur tu tandanya...

1) Kita sayang orang tu, kalau benci kita akan biarkan je dia terus 'hanyut'.
2) Kita ambil berat & tak mahu orang tu akan terus buat salah.
3) Kita tak mahu orang yg ditegur tu terus dipandang serong oleh orang lain.
4) Kita mahu orang tu menjadi orang yang lebih baik.
5) Kita mahu menyampaikan ilmu. Ye lah mungkin orang yang buat salah tu kurang ilmu bab tersebut, kan?

Yang membezakan setiap individu tu adalah cara menegur. Ada yang menegur secara baik, ada yang sarkastik, ada yang tegur secara 'halus', 'pedas' & sindiran... So yang menerima teguran pun haruslah bijak.

Kesimpulannya, "Sorry boss, i bangun lewat tadi, so breakfast lewat, so lambat g site, so tak tengok dak2 dok mengular, so kantoilah saya... " i love u too boss, thanx sbb tegur wahahaha. Sekian, terima kasih.

Hermit