Wednesday, November 9, 2011

Sabar Itu Indah | Indahnya Bila Bersabar

*Senyuman ini yang selalu bikin hati cair, terus jadi SABAR dalam segala hal yang berlaku pada diri.

Ketika coretan dibuat, jam menunjukkan pukul 2.00 pagi kenapa masih tidak tidur, alasan mudah mata belum mengantuk walaupun kepala sudah berdenyut-denyut. Hari esok beberapa perancangan sudah dibuat tiba2 malam ni 1 tragedi tragis dan 1 berita yang tidak sangka membuatkan saya asyik2 "Hu Hu":
1. My Afiq bermain/bergurau dengan Anaqi. Tiba2 macam mana adegan stunt ini terjadi. Afiq terlambung dan terjatuh dalam keadaan dramatik di depan mata saya dan Encik Hubby. Bunyi detuman yang agak keras, membuat darah saya menyirap naik. Habis saya membebel dekat Anaqi malam ni. Huhu. Benjol besar di dahi, dan sudah bertukar kaler - tadi merah sekarang jadi biru. Hati risau sangat sebab lepas kejadian Afiq menangis, saya pujuk sambil tuam dengan ais diepun tertido dan tak mahu bangun makan malam :(
2. Saya check email "Tahniah Anda Terpilih Sebagai Salah Satu Peserta Rancangan Dumex Si Cilik Komplete Nutrisi". Siap ada "task" dan skil masakan yang diuji. OK, tapi cam duk pikir dalam kepala ni "Apalah yang nak dimasak nanti", hu hu.

Hu hu hu hu... Pasal diri tapi bila saya baca entri ni; http://mawarnafastari.blogspot.com/2011/03/jalan-pulang.html berkali-kali (5 kali kot). Ralit sangat. Susah nak kata bagaimana Aini Nurbaya (pemilik blog ni) mempunyai kekuatan yang sungguh luar biasa menulis kembali detik2 hitam yang berlaku dalam hidupnya.

Berkali-kali juga saya duk menyebut 3 perkataan keramat ini "Sabar Itu Indah" - simple dan sangat sweet tapi ianya mengandungi makna yang besar. Seperti kisah saya dalam posting ini bukanlah UJIAN tapi hanya sedikit cuit2 pada diri untuk mendapatkan rasa "hu hu" itu. Dan saya sudah merasakan "Wah, apa akan jadi hari esok!" Cam rasa nak lempang jer sebab dah tak reti rasa bersyukur, adeh.

Ok uolls, lately ni 4 blog yang menjadi kesukaan saya... Tak tahu kenapa :(
**Nafastari family**
Al-fatihah buat allahyarham Ahmad Fadzil bin Maryam, moga rohnya dicucuri rahmat.

Buat semua ingatlah setiap ujian yang berlaku bersabarlah. Kerana Sabar Itu Indah. Dan kita sentiasa mencari dan menanti keindahan :)

12 comments:

Mama Zharfan said...

congrats terpilih dumex tu..i told u..memang u deserved it babe!!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

wah tahniah.. itu yg masak2 dgn yana kan??

AyuArjuna BiGoshh said...

mz- thanks!

ila- a'ah hehehe, tq ya :)

kemma said...

sejak terbaca kat entry MZ ttg blog mawarnafastari..sy pon menjadi sgt suke..smlm 4jam abiskn masa baca entry mawar..smpi kaki naik bengkak..

Afida said...

akak....fida pun menjadi follower blog Nafastari tu...ianya sgt2 memberi kesedaran & peringatan kpd saya jgk...klu baca blog si mawar nie msti touching nyer :(

AyuArjuna BiGoshh said...

kemma- samalah baca penuh perasaan...byk yang tersentuh :)

afida- hmmm, tulah kisah orang lain yang banyak memberi ikhtibar terutama "dalam mencari kekuatan untuk terus hidup"

Wansteddy Tales said...

Dah makin bnyk rambut amani. Comey3 :D

AyuArjuna BiGoshh said...

wan- lebat...klu bangun tidor semuanya tercacak kat atas hehehehe

Cute Mum said...

tahniah terpilih untuk rancangan dumex tue.. gud luck yer..

Eyriqazz said...

tahniah..bila nak jemput kerumah...

tahniah juga,u one of winner my small contest

http://www.eyriqazz.com/2011/11/pemenang-slogan-pilihan-yuyu-zulaikha.html

mama_umar_maryam said...

1. tahniah sis sbb terpilih!!
2. betul,kdg kan bile bace org lain ditimpa dugaan dan susah,mmg hati ni jadi sayu sgt2,sbb rase mcm saya adalah xkuat klu saye di tmpt die ;(

AyuArjuna BiGoshh said...

cutemum- tq ya :)

eriqazz- insyaallah ada acara kite jemput :)...n tq ya :)

zeti-
1. tq tq tq
2. kan kan...tu yang kdg mengingatkan kita apa yg kita lupa....so banayak bersyukur