Sentap Baca Tragedi di A'Famosa | Baru Jer Balik Bercuti Dari Sana :(

Thursday November 24, 2011
Family outing ends in tragedy at resort’s pool

MALACCA: A family’s first trip to a water theme park in Ayer Ke­roh ended in tragedy when their six-year-old son drowned in a pool.

The body of Muhammad Faisal Mohd Yazid was discovered at the bottom of a pool by a member of the public.

Distraught father Mohd Yazid Borhan, 36, said it was their first trip to a water theme park in Malacca although they had visited the state several times before.

“I thought it was nice to bring the family members to a theme park but we never expected such a tragedy would happen,” he said at the mortuary.

Mohd Yazid, his wife Mahyunah Amran, 30, their four children and 11 others had gone to the park for the school holidays on Tuesday.

“After being in the pool for two hours, my wife, children and the others came out while I went to queue up to rent a life buoy,” he said, adding that they realised that their second son was missing after a couple of minutes.

Muhammad Faisal’s body was found at the bottom of a pool after an hour.

He said a lifeguard tried to revive his son before rushing him to the hospital, where he was pronounced dead.
**************************************
Itu kisah dari TheStar.
Hmmm, saya dan famili baru jer balik bercuti dari A Famosa. Sempat lagi bermandi lenjan sakan-sakan dari kul 11 pagi sampailah ke pukul 4 petang. Apa saya peratikan A Famosa tempatnya memang agak menarik walau tidaklah segah Sunway Lagoon tapi rasanya dengan bayaran tix yang tak seberapa mahal. So boleh dikatakan berbaloi.

Cuma bila anak-anak ni mandi memang kita kena 100% peratikan. Walapun ada liveguard tapi tempat ramai orang ramai kalau apa-apa berlaku memang tak akan perasan punya. Contohnya kat pool A famosa yang cetek ajer siap ada wave buatan manusia pun boleh lemas. Sebab ianya kolam kecil yang bergelombang kalau naik pelampung ianya akan terampung umbang ambing.

My fren Kak Rose pun lemas ketika jatuh dalam kolam tersebut walaupun ikutkan kalau berdiri air dalam pool tu hanya setinggi peha. Sebabnya kalau kita terjatuh, muka kita yang akan tersembam dalam air. Kalau budak lagilah dowang tak akan pandai control nak naik macamana. Hmmmm.

Berita ni untuk peringatan diri sendiri gak. Saya ni ni anak ramai dan anak2 jenis yang sangat excited pada air. Tapi mujur jugak masa pergi tu anak saya boleh dikatakan "behave" jugak! Dengar kata. Dowang sentiasa di depan mata. Hilang jer terus saya dan Ecah (my adiks) melilau carik.

Even my Amani kecik tu pun bersungguh main air.
Ni gambar kat pool A'Famosa...
See air takde lah dalam mana. Cuma kolam ni feveret bagi bebudak dan orang tua. Liveguard ada dua jer. Kalau time die bunya hon "wave", lagi ramai manusia dalam kolam ni.

p/s: Apapun takziah pada keluarga mangsa. Berita tentang kehilangan memang menusuk perasan sikit, :( Lebih-lebih tentang kehilangan anak sekelip mata.

Comments

eB ezrin said…
a'a. betol sbb tuh eB brani bagi drg men sendiri kat KLCC @ children pool jerk. tuh pn dok tgk. takot ar. tuh jerk la harta yg i ader.
Em's Family said…
betul tu.. mira ingat lagi kejadian mase mira kecik dulu, mira dengan adik mira hampir di swept away oleh air dekat penang.. masyaAllah, nasib baik mase tu ayah mira struggle tarik kiterang.. Allah still panjangkan umur kami..
Mama Zharfan said…
memang bahaya kan...even pool tak dlm pun...moga2 kita semua sentiasa dilindungi amiin
mcshacomel said…
betul u, main air ni bahaya la, tk kira cetek or dlm (belajar dr pengalaman)....
Yup sentiasa berhati hati di mana mana sahaja......best la bercuti kat situ. u gi zoo dia ke?
Mariambebakar said…
My kids also love pool.. Ya Allah, minta dijauhkan segala bahaya.Amin!
samelah sis, kitorg 3-4x jugaklah dtg a famosa nih, takziah la utk famili tu..mmg kene peratikan klu bwk budak2 nih..mntk jauhla dari kite..
dinasingle said…
nnti saya nak pergi pulak saya takut laa x pe kan