Wednesday, December 14, 2011

Proton Exora Bold & Prime ~ Varian Exora Turbo

Oh2... Akhirnya tiba jua varian Exora Turbo yg dinanti2kan. Khabarnya 'soft launch' akan diadakan pada 16 Disember ini (Jumaat)...
See barisan Exora versi terbaru... cun gak eh?
Close-up rekabentuk depan nampak garang tapi tetap kemas & menarik... yum2..
Bumper depan dengan rim 16" still menyerlah dari pandangan sisi...
Lampu belakang turut di 'smoked'...
 Tapi paling penting varian ini disertakan dengan nadi dipertingkatkan iaitu enjin campro turbocharged ataupun diberi nama Campro 1.6L CFE (Charge Fuel Efficiency)... Menghasilkan 138hp [@5000rpm] & 205Nm of torque [from 2000-4000rpm]. Dipadankan dengan transmisi CVT 6 kelajuan. Previously Campro 1.6L CPS (NA) hanya menghasilkan 125hp [@6500rpm] & peak torque 150Nm [@4500rpm].
 Ni seat kulit bagi Exora Bold (H-Line)... 7 seaters
Yang ni bagi varian Exora Prime... Captain seat for 2nd row.. Exora Prime ni actually varian Exora yg lebih mewah khas untuk 6 penumpang.. 

 Tapi ada gak yg mengecewakan... Dashboard dengan corak kayu yg tak best langsung! Untuk varian Prime...
Nak muntah ku tengok. Buruknya ghuper & nampak murah giler... Tapi tak tahulah kot2 nampak lebih baik 'in flesh'...

Ada reverse camera yg dipadankan pada monitor kecil cermin pandang belakang... Sweet... :)
Difahamkan ada 4 varian Proton Exora yg akan dijual nanti;

1)Exora Standard (B-Line)
  -Campro CPS (Manual only)

2)Exora Bold (M-Line)
  -Campro CPS (Manual & Automatik-4AT)

3)Exora Bold (H-Line)
  -Campro CFE (CVT-6 speed)
  -RM80k +

4)Exora Prime (Premium Line)
  -Campro CFE (CVT-6 speed)
  -Almost RM90k

Personally, overall specs + design + anggaran harga on paper memang nampak menarik & tak mengecewakan. Apa2pun, lebih baik tunggu untuk tgk 'in flesh' & buat pandu uji sebelum beri final verdict ;) 

p/s: Credits to http://www.arenakereta.com/ for info...
  
Hermit

5 comments:

Em's Family said...

sejak bile terror kerete ni ? ehehe.. nak beli kerete baru ye..

mama_umar_maryam said...

wahh kemain tulis spec kete bagai,hehehe..mmg suit la utk ur family sis ;)

Mama Zharfan said...

dedet punya entry ni rupanya heheh

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

baru nak tanya "ayu nak beli ke" tapi nampaknya salah org..

Ummi Dania Yasmine said...

patut la i baca i tak berapa faham...rupanyer dedet.....hehehe