My Akid Kena Buli Di Sekolah | Gerammmmmmmmm Giler

Ingat malas nak citer, tapi bila baca dari blog Suzz http://www.suzie284.com/2012/03/sebelum-kes-menjadi-lebih-teruk.html.. Saya pun ada citer yang lebih kurang sama ngan Suzz...
Citer seminggu lepas
Hari Jumaat...
OTW balik umah my Yana citer yang Akid nangis2 jumpa die..
Sebab ada kawan kelas die, amik wallet die dan amik due hengget (dari 4 hengget) dalam wallet dier. Bukan tu sahaja, die lempang gak Akid ni... (konon2 bergurau ke apa?)
Saya menyirap jugaklah, dengar Yana cerita. Masa tu Akid diam, jer. Saya tak puas hati dan saya suruh Akid cerita balik apa yang terjadi sebenar-benarnya. So Akid ceritalah A-Z, lebih kurang cerita seperti Yana ceritkan kepada saya...
Ok, fine.
Saya tanya kenapa Akid nangis dan lari masuk bilik air? Dia cakap dier malu...
Ok, fine.
Saya tanya Yana, "Awak pengawas kenapa tak beritahu pada Cikgu Suhaili guru kelas Akid?"
Yana diam jer.

So, petang tu juga Yana dan Akid ada Kem Bistari Solat...
Saya pesan dengan Akid suh minta duit dier balik.
Petang tu saya amik Akid...
Akid kata "Budak tu tak bawa duit dier"...

Ok, fine...
So hari Isnin saya suruh Yana jumpa guru kelas Akid kalau tak tengahari tu jugak saya nak jumpa guru kelas...
Sebab saya tahu, petang Jumaat lepas budak tu ada main tendang2 kat Akid dan kawan dier...

Isnin, Yana jumpa guru kelas...
Dan menurut cikgu dier... Dah ramai orang complaint pasal perangai budak ni...
Dan saya tak sangka... Anaqi pulak dan geng2 dier...
Pergi jumpa budak tu dan tanya,
"Kenapa awak amik duit Akid ya? Pulang balik!"

Ni masalah bila abang dan geng2 masuk campur.
Dan Anaqi ni dan geng dier memang terkenal kat sekolah, geng angkat koler baju tinggi, seluar beggy dan kaki surau...

Kaki buli kelas Akid ni lak... badan besar memang ala kaki gaduh...
Tak heran punya... Siap balas balik kat geng2 Anaqi, "Apa?... Apa?.. Apa?..."

Yana pulak ada geng2 pengawas dier..
Habis semua geng pengawas tahu citer...
Siap hari tu ada kawan Yana, nampak pembuli ni cubit punggung Akid...
Kawan Yana siap sound pembuli tau "Woiii!"

Pehhhh... sib baek tak bertumbuk jer..
Saya warning Anaqi...
Saya remind Yana...

Saya tahu awak kakak dan abang... so tak perlu carik gaduh ngan budak kecik. Jaga dan awasi Akid sudahlah...
Tapi to be profesional... Apapun saya akan naik jumpa guru kelas Akid lagi sekiranya saya dengar kejadian sama berulang lagi...

Kecik-kecik dah jadi kaki pukul, kaki kebas duit orang...alehaiii geram jugaklah!!!

Comments

Cute Mum said…
tuelah pbudak zaman sekarang,
susah nak control kan..
risau juga bila dah jadi ibu nie..
kita dah cuba ajar benda baik, tapi tak semestinya anak jadi baik..
kadang2 depan mak bapak punyalah baik, kat sekolah kaki pukul n buli..
harap budak kaki buli tue ditegur dan insaflah..
kesian akid jadi mangsa..
yatie chomeyl said…
risaunya dgr cite buli2 budak2 skrg ni...kit amasa ksolah dulu xde pun kes buli2 gini..hepi je gi skolah kan
rasenya skrg ni setiap penjuru sekolah n setiap kelas kene ada cctv la..
sbb bile ckgu bgtau kt mak pak budak ni, dorang takkan percaya
pd dorang anak dorang la yg paling baik pijak semut pun tak mati
at least kalu ada bukti, dorang bleh tau perangai anak dorang cemane..
tah bleh pakai ke idak idea ni, hehhe..
Wansteddy Tales said…
kita kalau diri sndri kena 'cuit' ok lagi. sabar3... tapi kalau anak2... jgn. boleh buat menyirap. harap2 budak tu xberani dah nk buli akid pasni. mesti ada cikgu yg mengawal dia, bru takut nk buat nakal dgn kawan2 dia :(
rasenye klu saye kt tmpt sis mmg saye trus jmpe sape2 yg berkenaan,supaya xmelarat ..
zt nipon ade pendam gak nih, masalahnye yg buat Umar kt skolah die adalah pakcik die sendiri (sepupu hasben) yg sebaye die..tp die bkn bulilah, cume panas baran,suke pukul2 budak..sedare plak tu..geram btol saye,saye siap ckp dgn budak tuh jgn pukul2 Umar dan budak2 lain..men suke2 je nk pukul orang
Takut dengar kes buli membuli ni, makin menjadi2 dikalangan budak sekolah..kecik2 lagi dh pandai mmbuli..

mmg susah hati kita dibuatnya lebih2 lagi kalau kena kat anak kita..

harap ada jalan penyelesainnya nnti bila berjumpa ngan guru kelasnya nnti..
Hermit said…
biar ler cikgu-cikgi buat siasatan & ambil tindakan sewajarnya... gaduh, pukul2 biasa la budak kecil... dulu si Anaqi pernah balik umah dengan kesan tapak kasut kat dada, tahu ngan perangai anaqi terus marah kat dia sbb tahu kenakalan dia, ntah apa dia buat ngan anak org lain... everytime ada perjumpaan mesti soal-selidik cikgu dia & suruh je rotan anaqi kalau nakal.. jgn kasi muka sebab time ni nak didik... tapi alhamdulillah selama ni anaqi nakal tapi tidak membuli & cikgu2 memang monitor geng2 diorang... yana lak hanya dengar benda2 baik je dari mulut cikgu2, terlalu berbeza ngan anaqi...tapi...tindakan membuli & memeras ugut bukan benda remeh, lebih2 lagi bagi budak seawal usia 7 tahun... kalau sekarang tak dibetulkan bila dah besor memang terlambat... living as a hubby of a fellow dah macam2 citer didengar tentang perangai dak2 U.. almost too late nak betulkan dah, hanya tu yg boleh buat jadi panduan nak didik anak2 sendiri...
setuju kena didik sedari kecil. Tengok citer anakku sazali. budak tu dimanja sangat. dah besar jadi gangster....
Em's Family said…
takutnya dengar, sebab tu i takut sangat emir masuk sekolah, akid ni kira tough jugak, pun boleh kene buli apatah lagi emir yang tak reti langsung nak melawan.....