Proton PREVÉ is actually Proton 'Pray-Vae'

It's no secret that the latest member in Proton's family is Proton PREVÉ... The sedan was previously given the codename P3-21A and supposedly to be Proton's global car. Proton PREVÉ is actually pronounce as Proton 'Pray-Vae' which mean 'to prove'. Akan dilancarkan secara rasmi oleh abe Jib pada 16 April nih (patut letak je nama Proton 1M baru dia hepi sket,kan? haha) :P
Dah dibuka untuk tempahan dan diletakkan dalam julat rega RM62k to RM75k... TBH, i prefer to see in flesh first before doing any bookings...  
To me pandangan depan menyerupai Honda City (6th gen) & Kia Forte... European looks, nice...
 Ada lampu posisi LED kat depan...
Belakang also not bad... Ruang 'boot/trunk' dikatakan antara yang terbesar dalam kelasnya iaitu 508liter. Ruangan di maksimumkan dengan penggunaan tayar 'spare' yg lebih kecil (space saver).
Didatangi ngan 'paddle shifter', rasanya hanya untuk 'top of the range variant'. It's really handy & joyfull, shifting the gear up & down on twisty road (while in high speed of coz), it'll put a smile on any petrolhead, trust me on this... :)
Proton PREVÉ adalah kereta C-segment (compete with the likes of Honda Civic, Toyota Altis, Nissan Sylphy, Kia Forte, Ford Focus) dan dikatakan mempunyai antara ruang kabin terbesar dalam kelasnya serta ruang kaki terluas (815mm). Kemasan dalaman menggunakan fabrik kalis air (What? No leather seat? Betoi ka?). Berikut adalah maklumat yg berjaya dikumpulkan setakat ini.

Model: Proton PREVÉ
Body style: Sedan
Layout: FF (front-engine, front-wheel-drive)
Price range: RM 62,000 to RM 75,000
Engine: Campro 1.6 IAFM+ (naturally aspirated) or Campro 1.6 CFE (turbocharged)
Overall dimensions (mm): 4543(L) x 1786(W) x 1524(H)
Fuel tank capacity: 50 liter
Variant: 1.6 IAFM+ Manual (5-speed), 1.6 IAFM+ CVT (6-speed) & 1.6 CFE CVT (7-speed)
Safety: RESS (Reinforced Safety Structure), ABS with EBD, BA (Brake Assist), ESC (Electronic Stability Control), 4 Airbags (for cost saving purpose, actually can be fit with 6, s**k eh?), pre tensioner, active headrest, ISOFIX Mounting (for baby seat), auto hazard light (semasa berhenti mengejut dalam kelajuan lebih 96km/j), auto unlock (after accident)
Audio system: Double DIN with touch screen & navigation system, Bosch 4 speakers, Bluetooth, USB & ipod connectivity
Performance: Engine producing 138hp [@5000rpm] & 205Nm of torque [from 2000-4000rpm]. Maximum speed at 205km/h, 0-100km/h sprint at 9.6s (first for a Proton to clock below 10s mark, faster than Civic, Altis, Forte & Focus), stopping distance 100-0km/h at 36.8m (also shorter than Civic, Altis, Forte & Focus). Fuel consumption at 8.2L/100km. Note that the figures are for the turbo variant i.e CFE.
Suspension system: Macpherson Strut (front), Multilink with stabilizer bar (rear)
Brake: 15" vent disc (front), 15" solid disc (rear)
Others: BCM (Body Control Module) function with SID (Smart Info Display), Push-Start button, paddle shifter, waterproof fabric seats, power window with anti-trap function, side mirrors auto-fold, wiper with rain sensor, auto high-beam headlamp with 'follow-me-home' function, 2-coat hanger (at B-pillars), 1-curry hanger near glovebox, 1-teh tarik hanger at front passenger headrest, 4G in car WiFi (for top variant)

Apa2 pun Proton PREVÉ looks good on paper, hanya boleh tunggu masa pelancaran 'to prove' it... Wow! To prove PREVÉ (to prove) as good as said, that's double wording, blur dah kawe... miahahaha

p/s: Credits to arenakereta & others (byk sgt sumber weh hahaha)

Hermit

Comments

Mama Zharfan said…
luaran nampak cun :) harap2 enjin pun berkualiti mcm keta import :)
Harap2 dengan harga tu rakyat malaysia rasa berbaloi nak beli. Dan...harap2 harga service kereta tak la mahal cam kereta import dan barang yang berkualiti digunakan jgn export edition je yang jaga sedangkan untuk rakyat sendiri x sehebat export edition. Tunggu dan lihat....