Saturday, October 6, 2012

Sedih dan Gembira | Posting di Wall FB

Saya sekarang ni sedang mengawal diri nak meletak status apa2 di wall saya..
Terutama status gumbira :)

Cuma adalah juga saya share status kemenangan sikit di wall #gengsealirankakicontestcamsaya. Sebabnya, saya dah rasa mula sedar tentang hebat penangan "sosial networking"--terutama medium FB dan Twitter...Hmmm, sebab ianya berlaku pada kawan yang saya kenali. Die cerita, dia post kat wall menceritakan keterujaannya mendapat bonus cecah 10K. Dengan gaji yang dinaikkan, elaun ditambahkan. So, banyaklah dapat respon. Cuma ada satu respon datangnya dari seorang sahabat lama beliau menyatakan "Betapa untungnya kawan saya ini dengan rezeki yang diberikan sedangkan nasibnya begitu malang sekali"...

Nampak cam biasa jerkan. Ataupun kita mesti rasa, adatlah kan mesti ada orang gembira, ada gak time orang sedih. Jadinya kawan saya pun menerjahlah wall sahabat beliau itu. Terkejutnya beliau, sebab selama ni memang kawan saya tidak perasan tentang musibah yang berlaku pada sahabatnya itu. Sahabatnya orang biasa2 bekerja begitu juga dengan suaminya. Dipendekkan cerita suaminya meninggal (6 bulan lepas rasanya).  Tapi yang sangat menyusahkan hati sahabatnya itu---rumah yang diduduki nak kena lelong, kereta semua nak kena jual, anak pula sakit misteri secara tiba-tiba. Dan ada anak 3 orang yang masih kecil. Pelbagai usaha sahabat ni buat--jual kerepek, baju dll. Walaupun die tak nampak putus asa tapi DIJAUH SUDUT HATINYA MEMANG DIA MENGHARAPKAN HIDUPNYA INDAH SEPERTI ORANG LAIN....

See, saya yang dengar kawan yang bercerita pun terhimpit dengan rasa bersalah sangat..........Siyes, sebab sayapun kekadang suka citer kemenangan lah, citer psl bagus2 jer kan (perasan bagus, hahah)..

Moralnya..mungkin kita perlu bersederhana sedikit dalam menyampaikan luahan keseronokan hati kita mana tahu mungkin2 ada sahabat kita yang sedang menangis di luar sana...

10 comments:

Gieyana said...

blogwalking smpai sini...

Sgt setuju ngan ur entry...sy jrg post kt fb melainkan upload gambar..kseian pd kwn yg dilanda dugaan..hrp mereka tabah..:-)

Gieyana said...

blogwalking smpai sini...

Sgt setuju ngan ur entry...sy jrg post kt fb melainkan upload gambar..kseian pd kwn yg dilanda dugaan..hrp mereka tabah..:-)

Gieyana said...

blogwalking smpai sini...

Sgt setuju ngan ur entry...sy jrg post kt fb melainkan upload gambar..kseian pd kwn yg dilanda dugaan..hrp mereka tabah..:-)

Gieyana said...

blogwalking smpai sini...

Sgt setuju ngan ur entry...sy jrg post kt fb melainkan upload gambar..kseian pd kwn yg dilanda dugaan..hrp mereka tabah..:-)

kak tini (umialya) said...

betul2, kdg2 disebalik kegembiraan kita, ada insan yg meratap kesedihan

Merlyn Hasshim said...

Hidup umpama roda, ada masa naik, ada masa turun. Bagi saya, berita gembira kita kongsi bersama, berita tak berapa gembira, kita sama-sama membantu setakat mana yang terdaya.

Mama Zharfan said...

i memang sgt jrg post my status kat FB...sbb kdg2 boleh buat org jeles secara tak langsung mcm kita menyebabkan org dpt dosa kan ie jeles dgn kita--tu cthlah :)

kemma said...

sy pon sll rse cam tu klo post sumthing yg gembira...sllnya klo sy post xsampai sejam sy akn delete post tu...kekdang org xske kita gembira..macam2 org ni.

Wan Amira said...

dan same goes dekat blog juge, kadang2 tak tau la, sebab orang lain dilanda lebih dugaan dari kita, sedangkan kita lebih kepada kegembiraan.. (more note to myself)..

reason being, kalau lah kita letak status kita sedih, orang mula nak tanya kenapa, kalau kita post berdasarkan our emotional, orang kata kite buka pekung di dada - which is true, so the best thing biarlah kita cerita yang baik-baik saja..

as for di blog, kalau boleh nak cerita yang baik-baik saja sebab mana lah tahu sooner or later mana tahu anak kita akan baca cerita kita..

Ezna said...

i pun selalu post best best kat wall. hidup bagaikan roda. I pun ada gak post sedih2. Bagi i , i post ajer best2 dan sedih sebab kalau x apa yang i nak share kat diari / blog i tu...cuma postnya harus ditulis dengan kata2 yang baik2 dan beri motivasi.