Fenomena Beto Khusyairi!

Saper kenal Beto?????
Saya baru jer kenal Beto, siyesssssssss even sebenarnya banyak drama dan filem beliau saya tonton. Tapi yang buat saya benar2 nak kenal beliau lebih dekat lepas menonton DVD Filem Istanbul Akan Datang. Beliau pegang watak Harris. Lepas tu gigihlah meng-gugel, pamos amos rupanya si Beto ni. Cuma die takdelah sehangat Aaron Ajis, hehehehe.

Apa menyebabkan Beto ni ramai peminat bukan disebabkan rupa paras die sangat. Tapi rata-rata peminat beliau sangat suka gaya/personalitinya ketika melakonkan sesebuah watak. Sangat bersahaja hokeh. Bak kata owang putih "Cool" :) Beto ni sebenarnya banyak berlakon drama dan telefilem. Selalu juga jadi stuntman dan orang belakang tabir. Kalau baca kisah dier bermula berlakon ala2 kita dengar citer Rosyam Nor masa mula bertapak dalam dunia seni. Saya juga tak sangka Beto ni yang pegang watak sebagai Ustaz Wahid dalam filem Nur Kasih the movie, yang mana dialog dier berbunyi macam ni :-

Ustaz Wahid a.k.a Beto: "Sepatutnya mereka diwajibkan menutup aurat sebelumke kelas ni!"

Adam a.k.a Remy Ishak: "Tapi untuk apa kita betulkan luaran kalau dalaman mereka belum dibetulkan? Nanti tudung ke mana, apa ke mana! Tak guna kit amemaksa mereka"

Ustaz Wahid: Yang haram tetap haram. Haq tak boleh bercampur dengan batil. Budak2 ni sepatutnya tak boleh belajar agama dalam keadaan bercampur lelaki perempuan, tak menutup aurat dan sebagainya ini menyalahi agama!"


Lepas tu Adam jawab:

"Kalau kita hanya mahu berdakwah pada orang-orang berilmu, orang-orang masjid, habis budak-budak yang cetek ilmu tu tanggungjawab siapa?" 

Gila poyokan masa tu kalau kita tengok Ustaz Wahid. Menyampah pun ada..Lepas tu saya tengok drama beliau bersama Nora Danish kalau tak silap, Jujur Aku Dayus kat Cerekarama TV3. Memang besh citer ni, begitu mengesankan!

Dan kalau tengok karya seni yang mana Beto ini melibatkan diri memang giler kentang banyak..

Filem

TahunTajukWatakTerbitan
2007SyaitanTayangan Unggul
2008KAMI The MovieRed Films, Grand Brilliance
2011Sini Ada HantuAstro Shaw
Nur Kasih The MovieUstaz WahidGrand Brilliance, Filmscape
Jalan PintasRAT (Rumah Anak Teater) Production, Hyper Pictures
2012Sesuatu Yang TertinggalGrand Brilliance
Chow KitMojoGrand Brilliance
Jiwa TaikoAgosNuansa Production
Istanbul Aku Datang[1][2][3]HarrisGrand Brilliance, Red Films
TBABalun[4]

[sunting]Filem pendek

TahunTajukWatakTerbitan
Hujan Panas
Sangkar

[sunting]Telemovie

  • Runtuhnya Sebuah Dosa sebagai Daniel[5]
  • Pencari Jalan Lurus sebagai Mustaqim
  • Bila Cinta Berzikir sebagai
  • Takbur Seorang Isteri sebagai
  • Sesungguhnya sebagai
  • Lari Sayang Lari sebagai
  • Kashaf Imani sebagai Kashaf
  • Uri sebagai Rahmat
  • Misteri Gua Musang sebagai
  • Manggah Runggah sebagai
  • Bila Merpati Terbang Malam sebagai
  • 6 Sharifah sebagai
  • Rel Waktu sebagai
  • Mencari Nurkhadijah sebagai
  • Ibu Mak Mama Mummy Ummi sebagai
  • Pasukan Gerak Cepat sebagai
  • Tersasar di Jalanmu sebagai ;TV1 2008
  • Selagi Masih Ada sebagai Harith; Astro Citra,
  • Janji Jujur Sepi sebagai Andy ;2012 TV9[6][7]
  • Aku Mahu Terbang sebagai ;Neon Entertainment TV3
  • Aku, Dia Dan Tong Sampah sebagai Amir ; 2012TV9, "(Playground Productions)"[8]
  • Jujur Aku Dayus sebagai Edree;TV3 2012
  • Selagi Cinta Berzikir sebagai Fazli; TV1 2012 "(Rumah Karya Citra)"


  • Drama
  • Lima
  • Kekasihku Seru Filmscape, TV32008
  • Bilik No 13 Season 2
  • Pusaka
  • Warkah Terakhir: Rosli Dhoby
  • 10: Mokhtar Dahari
  • Lembing & Layang: Senoi Praaq
  • Apa Dosaku: Sybil Kathigasu
  • Dendam Kesuma: Tun Fatimah
  • K.I.T.A sebagai ; Cube Film, Astro Ria2010
  • Putra Pura
  • Geng Surau sebagai Razif aka Mayat; Pena Creative, Astro Oasis2011
  • Juvana sebagai Ariffin; Filmscape, 2011TV3
  • Cita & Cinta sebagai Fiq; Radius One, 2011TV9[9][10]
  • Wasiat sebagai Sofiyan Abdullah; Filmscape, 2011Astro Prima[11]
  • Pelangi Kasih sebagai Zafrul; Global Station, 2012TV3[12]
  • Jangan Ambil Padang Kami sebagai Zain ; Suhan Movie Trading, 2012Astro Ria
  • Sirrun sebagai Zaid; Pena Creative Pictures2012 TV9[13]

[sunting]Teater 

Pementasan Projek KOKEN: TANDA (Rumah Anak Teater)

[sunting]Kerja stunt



Copy paste kat wiki jer ni, heheheheheh
Pehhhhhhhhhhhhh
Saya yang ketinggalan rupanya....
Lagi ketinggalan keretapi...
Beto dah kahwin pun....
Bini Beto ni ex-agen skuad sinar fm..
Comey jer....
Ada blog sendirik, ada kat dalam bloglist saya, cer carik, heheheheh

Dulu saya selalu fikir nak jadi artis Malaysia ni tak berbakat sangat pun kalau cantek mesti jer ada peluang. Berbanding dengan artis barat yang lebih pandang pada bakat dalam diri. Walaupun rupa paras tu kurang tapi kalau watak yang dilakonkan mengesankan memang boleh pergi jauh. Cuma artis Malaysia ni saya nampak mereka yang benar2 berbakat perlu bekerja keras dari bawah. Paling penting tak perlu mengejar populariti sangat. Yang lagi penting watak yang dilakonkan benar2 memberi kesan kepada penonton...

Cam P Ramplee, berlakon baik ke, jahat ke, kalakar ke semuanya menjadik...walaupunbeliau takdelah hensem cam Aaaron Ajis, hik hik

Comments

mama tisya said…
tu la kalo sebut beto rmi tk kenal tp sejak2 die berlaon dlm istabul aku dtg tu rmi dh kenal die..tp dlm filem tu die tk brp ensem..tp suka tgk lakonan die..hehehe
Mama Zharfan said…
dia memang sgt talented...cuma kalau ensem lagi senang naik ler ;)
Mama Zharfan said…
1st time i sedar kewujudan beto ialah dlm citer jujur aku dayus tu heheh then lps tgk istanbul tu lah :)
wah detail tentang beto kat sini..hihi,

eija perasan beto ni masa dia berlakon kashaf Imani, mmg besh lakonan dia..
hehehhe agreed dgn mz, klu encem skey sure cpt naik..die mmg berbakat..kdg over pon ye jgk :D
noorzie said…
minat gak beto ni, rupa xbape kan tp suwetttt tu ada la...hehe..
mula minat tgk dia ni msa cite juvana la...skrg ada cite t'baru dia kt tv3, hanya padamu sbg arman...best gak...:)