Cuti Di Kuching Sarawak : Hari 1

Dijangkakan untuk berlepas dalam pukul 10:15 pagi waktu Malaysia (heheh). So seawal pagi kami dah bertolak dari umah. Berhenti untuk sarapan pagi kat R&R Dengkil, pekena nasi lemak dan teh tarik lepas tu terus bergegas ke LCCT.

Jammed kooooooo...
Apahal lak, jalan ke situ jammed teruk giler...
Kitaorang sampai dekat kul 9...
Dedet gigih gi carik parking...
So budget nak carik yang kadar sehari RM16 sehari...
Jauh jelak kena menapak itupun nasib baik dapat, rata2 parking memang full...
Lepas tu masa nak terbang (erkkk betul ke ayat gini ehh)...
Flight delay hampir 30 minit... Sebab trafik...
Banyak giler kot penerbangan pagi tu...
Sampai airport Kuching dekat kul 1 tengahari, dah dengar azan time ni...
Amik keta sewa dan terus pergi umah sewa kat Jalan Matang...
Keta kitaorang sewa jenis Unser yang lawa sikit tu, umah 4 bilik... harga sewa dalam RM150 sehari setiap satu. Umah sangat besar ala2 untuk datang 3 keluarga. Memang 1 bilik kitaorang tak guna.
Ada aircond untuk bilik utama dan ruang tamu...
 Luas lah, siap ada tilam tambahan lagik...
 Dapur + perkakasan memasak semuanya complete....
Yang penting ada TV, anak gue ler nak layan kartun kalau tak der ke mana...
Memang sampai time untuk mengisi makanan kan...
Lapaq... Terus kuar cari makan...
Kitaorang pergi kedai ni nama dier "Teh Tarik"...
Kat sini memang ada banyak stall yang jual macam-macam makanan...
Cam biasa ada sate, mee kolok, laksa sarawak, nasi ayam penyet (tak sedap langsung) dan lain-lain. Tapi signature kedai ni teh tarik, so kenalah menerai... Siyes sedap koooooooooo... Antara teh tarik yang shodap. Kedai Teh Tarik ni letaknya dekat jugak dengan kawasan Kubah Ria (orang Sarawak tahu kot).
Siap semuanya, patah balik umah solat bagai. Terus bergegas ke Waterfront...
Tak menyabor sangat kan nak pekena kek lapis sarawak, ngeeeeee.
Dan my laki cam biasa... Kena bergambar yang ada ciri kita dah sampai Kuching.
Bergambor sakanlah anak beranak kat monumen Kuching di tengah bulatan jalan raya besar di Kuching.
Ni dowang nak tiru aksi kucing tu. Hahahaha... Tak berapa nak jadi, kan?
Patah balik Waterfront, kitaorang naik bot lak...
Nak menyeberang sungai... Bayar 50 sen ja... Amani dan Afiq FOC.
Isk... semata-mata nak gi Kedai Kek Lapis Dayang Salhah...
Memang fofular kek ni... Even kedai dier kecik jer...
Dengan macam2 jenis kek yang memang menggugat nafsu sungguh...
Saya banyak berada di kawasan ni..
Kawasan testing kek... Konsep nya mencuba...
Tapi saya macam makan beria-ia, buhahahahahahah
Amik 3 ketoi jer, kunun nak makan kat Sarawak jer...
Nanti sebelum balik, plan memang nak singgah lagik kat sini :)
Memborong untuk bawa balik ke Semenanjung...

Ok... citer Sarawak lagik next posting ya, gue nak gi KWSP jap.
Bye daaaaaaa

Comments

Ezna said…
sedap kek lapis ni ;-)
anak Wan Salleh said…
my fave kek lapis hehe... *walaupun tahu hakikat kek lapis banyak pakai telur
eyriqazz said…
Bestnya..sewa homestay ke ayu?
eyriqazz---ahh sewa homestay
eB said…
yunk..... nak no tipon.. eB nak tanya psl kuching. hu3
Anonymous said…
salam blh bg contact no tn punya homestay..?
Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin).

Harga sewa Kereta :
# Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
Rate: IDR 350.000

# Toyota Innova [8 seat]
Rate: IDR 500.000

# Kia Pergio [9-10 Seat]
Rate: IDR 500.000

# Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
Rate: IDR 600.000

# Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
Rate: IDR 800.000

# Toyota Hiace Commuter [15 seat]
Rate: IDR 850.000

*Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
*Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

Call : +6282262272279
WhatsApp : +6282280000071
Email : podomorootransportbandung71@yahoo.com
Blog : http://podomoroopelancongbandung.blogspot.co.id (Podomoroo Transport Bandung)
Facebook : Podomoroo Transport
Fanspage : Podomoroo Transport Bandung


Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan / Puan untuk ke Bandung.


Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Podomoroo Transport Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Wassalam, Terima kasih...
Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282214441280
Call : +6282282222896
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
Website : www.paketpelanconganbandung.com dan www.dhanitourbandung.com

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Untuk apa cari harga yang lebih murah jika service nya kurang berbaloi dan tidak memuaskan.. Wassalam dan Terima Kasih ^_^

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA
Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282214441280
Call : +6282282222896
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
Website : www.paketpelanconganbandung.com dan www.dhanitourbandung.com

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Untuk apa cari harga yang lebih murah jika service nya kurang berbaloi dan tidak memuaskan ^_^
Wassalam dan Terima Kasih.. ^_^

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA
Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282214441280
Call : +6282282222896
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
Website : www.paketpelanconganbandung.com dan www.dhanitourbandung.com

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Untuk apa cari harga yang lebih murah jika service nya kurang berbaloi dan tidak memuaskan ^_^
Wassalam dan Terima Kasih.. ^_^

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA