Monday, March 24, 2014

Belajar Masak Menggunakan Ubi Kentang Bersama Majalah Shape

 Lama tak join aktiviti cenggini...
Tapi sebab nak tambah ilmu dalam dunia masakan khasnya persediaan hidangan khasiat buat anak2...
So merajinkan diri ai join jaaa...
 Masakan yang berasaskan kentang...
Yang kaya dengan serat dan karbohidrat...
 Antara bahan-bahan yang akan digunakan dalam menyediakan hidangan...
 Chef Alex yang banyak merkongsi tips dalam menyediakan masakan...
First time saya tengok kentang yang hendak dimasak diperah dulu untuk mengeluarkan airnya...
Antara yips pasal penyimpanan kentang..
- Tidak boleh diletakkan di tempat yang panas. Kentang akan menjadi warna hijau. Dan akan memberi rasa kepahitan.
-Kentang tidak boleh disimpan dalam kawasan sejuk seperti peti ais. Kentang yang sejuk meyebabkan isinya menjadikan warna hitam. Mengurangkan rasa kesedapan kentang.
 Side kick cheff yang menghiburkan. Syana Segodeng yang sedang menunjukkan skil mengupas kentang yang betul, hehehehehhee.
 2 bahan ni memang selalu takde dalam peti ais saya..-->tyme dan sour ligt cream

Antara masakan yang dipelajari...
 Makan dengan sour cream....
Tapi saya lebih suka makan dengan sos cili--lidah ai jenis orang melayu suka pedas2..

 Ada letak bayam, hokeh....
 Saya suka cara masak macam ni..
Simple dan sedap
Tapi kena guna ikan ala2 ikan salmon, gulp....
 Sesi mentest masakan...
Kenyang walaupun kuantiti sikit sebab ianya berasaskan kentang-kan...
thanks to penaja dan pengatur acara....
Moga ilmu yang dipelajari dapt memberi manfaat pada keluarga :)

1 comment:

Ezna said...

me pun mkn kentang cicah sos...hihihi