Monday, March 10, 2014

DIY Baiki Paip Bocor ~ Susah Meh?

Wokeh... Entry nih sempena my Bedah yg tersangat BZ tak nyempat update blog. Takpe, since dapat kunci umah me & family sememangnya sgt sibuk. Anyway,  aritu masa bersihkan tanah depan rumah tu me perasan satu tempat sangat rimbun semaknya. Korek2 tanah, kuar air, korek2 tanah, kuar air... adeh, paip bocor meh? So gali2 sampai jumpahlah paip yg bocor tu. Bocor sket je, cam jarum lubangnya & ada kesan hentaman lama dari cangkul. Sebab tak tengok betul2 so ingatkan paip besi (G.I) & terus call plumber (jumpa namecard dlm post box) panggil datang baiki. Bincang rega, RM150, agreed, suruh datang sekarang, kat Puchong so jauh sket & aritu BZ so nak datang esoknya, wokeh me ckp nanti confirm balik. Me bersihkan paip bozor tu... la Poly pipe rupanya. I can do this... fast :)
See... dah setel, guna hacksaw potong tempat bocor then pasang socket. Patut tak sampai 10 minit tapi sebab selama ni dok main tunjuk2 je so dok terkial2 hampir 1/2 jam jugak, kohkohkoh. 
Zoom sket... Poly pipe socket, rega RM3.50... Disebabkan lupa bawak gergaji & malas nak balik umah lama ambil so beli hacksaw baru, 7 hengget... Dah... tu je la modalnya... murah yg amat beb!
Disebabkan mengada2 rajin... nak buat proper foundation utk paip tu lak. Beli crushed gravel seguni RM6, pasir kasar seguni RM5.50 & tanah hitam 3kg rega RM1.50.
Lapik ngan crushed gravel dulu... kabush...
Lapisan kedua letak pasir kasar... main sesuka ati je nih... hahaha
Timbus cantik2... (kaki Anaqi tuh a.k.a supervisor)
 Ya... si kuli timbus sekali lagi ngan crushed gravel...
Then sekali lagi ngan pasir... cam main buat kek lapis je...
Last sekali, timbus dengan tanah hitam... sampai level yg dikehendaki...
Wokeh ni tiles 2ft x 2ft yg owner lama tinggal... guna je la...
Tutup baik2... pastikan level cun... ye lah tak moh la terjungkang-jungkit...
See... anak2 yg happy... Good Job Dedet! Next, kita tanam rumput wokeh... Best la korang semua pakat jadi supervisor... kulinya Dedet hangpa jugak, kikiki...

Hermit

2 comments: