Monday, June 2, 2014

Kentang2 Simplot Hashbrown Yang Versatil - Menggilap Skil Memasak Bersama Chef Florence Tan!

Saya suka makan kentang...
My kids lagi suka makan kentang...
Selain dari ianya kaya dengan kandungan karbohidrat yang diperlukan badan...
Rasanya yang enak dan jika tahu mempelbagaikan hidangan kita akan dapat menikmatinya dengan penuh kenikmatan :)
Antara produk Simplot Hashbrown yang terdapat di pasaran seperti:-
 Hashbrowns Original - RM6.99
 Mini Hashbrown - RM7.35
 Popcorn Hashbrown - RM5.99
Triangle Hashbrown - RM5.99

Yang beshnya tentang Simplot Hashbrown ni...
- Tidak mengandungi pewarna, barang perasa
- Tiada kolestrol :p
- Mudah disediakan, straight away amik dari peti sejuk terus boleh masak...
- Boleh dimasak menggunakan ketuhar, air fryer, fryer, gril dan macam2 cara
- Produk yang mudah didapat di mana sahaja!

*********************************************
Jemputan untuk menyertai kelas masak bersama Florence Tan memang saya tak lepaskan...
Apatah lagi masakan yang akan dikongsi menggunakan Simplot Hashbrown sebagai bahan utama. Memang membuat diri saya lebih teruja.
Kata alu-aluan dari Ong E-Laine selaku Pengurus Pemasaran Komersial Simplot Malaysia Sdn Bhd. Yang mana E-Laine berkongsi tentang produk Simplot Hashbrown, dari segi khasiat dan banyak lagi.
Masa yang ditunggu...
Chef Florence Tan bersama kakak beliau membuat demo dua jenis hidangan kegemaran masyarakat tempatan dengan menggunakan Simplot Hashbrown.
Chef juga berkongsi dengan kami beberapa tips dalam dunia masakan.
Contohnya bagaimana hendak menghasilkan doh yang tidak berketul. Cara adunan yang betul. Dan paling menarik hendak membuat ala2 "kuih jemput kentang" yang sangat ranggup. Ini terutama sebagai salah satu aksesori untuk dimakan besama mee rebus. Menurut Chef Florence beliau suka menggunaka kentang Hashbrown sebagai agen pemekatan dalam masakan, selain ianya mudah digunakan dalam sebarang masakan yang memerlukan bahan kentang.
Antara rempah yang akan dicampurkan dengan Simplot Hashbrown dalam penyediaan kuah Mee Rebus. Warnanya menarik dan bau rempahnya memang wangi..
See, selepas rempah dan kentang disatukan...
Begitu juga dengan bahan-bahan lain... Seperti ayam @ daging lembu atapun @ udang.
Senang sangat uollss... nak buat mee rebus guna Simplot Hashbrown...
Tak perlu kerja remeh temeh, nak kupas kulit kentang segala bagai.
Menu kedua, Chef menunjukkan cara buat karipap dengan mudah menggunakan kentang Hashbrown. Yang beshnya karipap kali ni bukan sahaja diletakkan telur rebus...
Kaedahnya juga dibakar dan tidak digoreng seperti karipap biasa yang kita sediakan...

Habis demo, kami semua diberi peluang untuk mencuba memasak sendiri masakan yang menggunakan Simplot Hashbrown. Dan kebetulan dalam banyak2 resepi yang kami perlu sediakan... Saya dan teamate kena buat karipap macam chef demokan sebentar tadi... Hehehehehe
Kerja berpasukan... perlu ada kerjasama yang mantap, heheheh
Masak ala2 pro gitu... heheheh
Dengan Simplot Hashbrown semuanya mudah uolls...
Tak yah berpeluh sakan mengupas kentang, kih kih
Tada....... omeykan......
Saya ngan teamate yang sangat sporting dan besh (lupa deh nama teamate saya ni, huhu)

Antara hidangan yang disediakan oleh team-team yang lain...
Ni ala2 bergedil... Kaya dengan sayuran dan kentang...
Simplot Popcorn Hashbrown Sweet n Sour
Simplot Popcorn Hashbrown bersama sos bolognise

Lepas masak...
Kami semua dijamu dengan hidangan makan tengahari oleh pihak penaja..
Yummmylicioussssssss
Olio Spaghetti, salad, skon...
Paling besh...........
Mee rebus Chef Florence Tan in da house!!!!
Rasanya memang terbaik uolls....

Oh ya... Nak inform uollsssssssss.....
Mehlah menyertai "Simplot Award - Malaysia's Best Home Chef!"
Caranya mudah sahaja... uolls kena hasilkan secara kreatif masakan yang menggunakan produk Simplot Hashbrown. Masukkan gambar dan cara penyediaan dan jangan lupa letak sekali #SimplotAward.

20 resepi terbaik akan terpilih dan akan menerima voucher Tesco sebanyak 200 hengget beserta goodies bag dari Simplot. Dan dari 20 peserta yang terpilih, 8 akan disenarai pendek untuk berentap di cabaran akhir yang diadakan pada 19 Jun 2014 (lokasi dan masa akan diberitahu kelak).

Sesiapa juga boleh mencadangkan kawan, saudara-mara atau saper saja untuk menyertai pertandingan ini. Dan yang menariknya pencadang  juga akan menerima voucher Tesco 200 hengget dan juga goodies bag Simplot bernilai 100 hengget sekiranya peserta yang mereka calonkan berjaya menjadi peserta akhir. Best wooooooooo...

Antara hadiah utama untuk peserta akhir;
Tempat 1 - Wang Tunai 5K, peralatan elektrik dapur 2K dan hamper Simplot
Tempat 2 - Wang Tunai 3K, peralatan elektrik dapur 1K dan hamper Simplot
Tempat 3 - Wang Tunai 2K, peralatan elektrik dapur RM600 dan hamper Simplot

Saguhati - peralatan elektrik dapur RM350 dan hamper Simplot

Hari terakhir untuk uolls hantar resepi pada 14 Jun 2014... cepat!!!

Keterangan lebih lanjut www.facebook.com/SimplotAward
dan Instagram @SimplotMY
Oh yeahhh... Saya bersama Chef Florence Tan...
Saya sudah ada satu resepi untuk dipertaruhkan...
Ecececece... jommmmmmm join uolss :) Mana tahu ada rezeki resepi uolls terpilih nanti.

4 comments:

Mama Zharfan said...

nampak sedap :)

Mar Mansor said...

bestnye dapat memasak dgn chef florence tan tu..
besar nye hashbrown (gambo last)

PakcikLie PCL said...

karipap bakar tu yg best tu...

Hanim Hashim said...

Comei plak karipap tu hehe :)