Monday, February 23, 2015

MeLastik! Permainan orang Dolu2

Ai takdelah pernah terjebak dengan permainan ni...
Lastik eh nama dier...

Kalau masa kecik, zaman masa belum akil baligh... main masak2 dan main kawen olok2 tu memang dah aktiviti wajib petang2. Tapi main kawen2 tu ai jarang jadik pengantin, ai biasanya jadi pengapet ajer. Muka bajet tak berapa comel untuk bibir dilumurkan ngan bunga raya... kennn... Celak biasanya pinjam mak punya takpun kawan mak punya, eye shadow, pemerah muka memang tak ado. Yang wajib pengantin lelaki dan pompuan... dan tok kadi tu keno ado. Tukang merenjis dan pengapit tu kiranya watak extra (kalau ramai sangat nak main kahwin olok2). Kecik2 dah gatai nooooooooo, hahahhahahaha

Tapi cam my laki... Main lastik ni antara aktiviti senggang masa dier kecik. Heran ai... Apa yang nak dilastikkan pun ai tak tahu...

So, kebetulan time cuti CNY kali ni...
My laki beria mencarik alatan melastik ni kat RTC kelate...
Satu jatuh harga 3 hengget. Beli 3 untuk 3 beradek (yang laki jer)....
Tak termasuk Ameer. Kalu die belikan untuk Ameer, mahu ai jelingan maut bertubi2...
Biar tahu skit eh kebolehan anak bermain seiring dengan usia, kehkeh
Dibawanya anak2 ai... ngan anak sedara...
Kat belakang rumah atok, berdekatan dengan bendang sawah...
Cubaan nak melastik burung yang nak makan buah di kebun...

Hokeh...
Bagi kat bebudak kolumpo...
Cara pegang pun failed!

Ni pulak melastik...
Cer bagi pistol Nerf...
Tau la dowang nak menembak dengan penuh gaya...
Last2... bapaknya kena akur...
Permainan ni untuk orang baya2 usia bapak... Hahahaha...
Cara melastik...
Tekanan dan ampungan badan kena ambil kira... hahahahaha...
Pehhhh.........
Walaupun ai tak berada di lokasi kejadian...
My Yana tukang amik gambar menceritakan kembali kepada ai dengan muka bersahaja.
"Mummy, Dedet tu gaya jer lebih, batu tu pergi dekat jer..."
Kahkahkah...

I told u... Main permainan lama ni...
Die kena ada skil...

Tapi ai tetap bangga dengan segala rupa gaya melastik my laki...
Kalah gaya pukulan Tiger Wood di Padang Golf, kihkih

7 comments:

Ezna said...

Siap gelapkan mata lagi dedet tu ;)

AyuArjuna BiGoshh said...

Ezna....kan..hahaha atas permintaan

Hermit said...

hello... Yana maksudkan dekat nak kena ye... berpuluh tahun dah gantung lastik, dulu expert la... dulu la... dulu... hahahaha

Chekgu Azrine said...

zaman lastik ni zaman saya membesar..hehehehe...tapi tak reti nak melastik pun..tgk orang lain jela main..

Mama Zharfan said...

my boys main pistol nerf jer hheheh

Miera Nadhirah Tan said...

huhuhu.... my anak lelaki duk kampung.. dulu selalu main lastik gak

Wildan said...

Ditempat kita namanya ketapel, memang sangat menarik bermain permainan ini.