Sunday, December 27, 2015

Gegeh Pukul 3 Pagi Ke Pasar Borong Klang!

Sekarang macam dah rutin...
Setiap 2 minggu, takpun sebulan sekali harus terjah Pasar Borong Klang...
Tapi pasar borong ni dier buka untuk orang awam bermula 3 pagi sampai 7 pagi...
So memang gegehlah Dedet ngan Anaqi kul 3 pagi bangun, cuci taik mata..gosok gigi (amik syarat) terus start enjin keta dan menuju ke Klang dengan hati gembira paksa rela.


Kenapa memilih untuk membeli ikan di pasar borong?
Dahla kedudukannya bukan sebelah rumah?
Bukanlah jauh sangat...
Takdelah dekat juga....

Tapi..
Sebab nak dapatkan ikan yang segar-bugar pada harga yang sangaaaaaaat berpatutan...
Memang kena terjah pasar borong...

Ketam besaq-besaq RM17 sekilo kalau nasibbaik dapat RM15 sekilo...
Ikan selayang dalam RM6-RM8 sekilo....

 Sotong lagila yang saiz agak besar RM15-RM17 sekilo...
Udang paling murah RM15 sekilo, bergantung pada saiz...

Pasar borong ni takdelah besar mana..
Tapi pilihan tetap banyak untuk kita menjamu mata..

Berdekatan dengan pasar ikan ada orang jual sayur..
Jenis ramai pembeli peniaga memang nampak berbakul-bakul dowang borong..

Macam saya membelinya agak berpada juga..
Sebab sayur bukannya boleh simpan lama :p

Melihat kesungguhan mereka mencari rezeki di awal pagi membuat saya begitu kagum sekali..
Dalam kita semua enak lena diulit mimpi...sudah ada mereka yang berjaga dan bekerja untuk mencari rezeki :)
 
Berhadapan pasar ada kedai menjual ayam yang diuruskan Haji Moksin dan ahli keluarganya. InsyaAllah HALAL dan proses penyembelihan mengikut islam. Paling best harga santan sekilo murah juga dalam RM2.50 sahaja :) :)

11 comments:

Mama Zharfan said...

beshnya dpt beli brg2 pada harga yg agak murah..
all of my life tak pernah jejak kaki kat mana2 pasar borong kat selangor ni...err kat kelate mcm tak de kot psr borong...or ada tp me tak tahu hahhha

AyuArjuna BiGoshh said...

Mz- kat kelanta I pun.x sure ada ke.x.psr borong...

Tp mmg best beli ikan fresh

mama tisya said...

Pernh pegi psr borong selayang ms kecik dlu dh besar ni bli kt pasar dkt2 je..syok la p awal pg..dpt yg fresh n murah

mama tisya said...

Pernh pegi psr borong selayang ms kecik dlu dh besar ni bli kt pasar dkt2 je..syok la p awal pg..dpt yg fresh n murah

Nana said...

murah ikan selayang tu
klw paso keramat 12 sekilo
takut nk bli ikan kemain mahal

AyuArjuna BiGoshh said...

MT- ayu pernah pergi psr borong selayang....memang meriah dan besar pasarnya..

nana- Ya allah nana, banyak ikan murah2, cuma lah kan kena beli plg sekurang sekilo. Kita buat makan keluarga mana ada makan banyak sangat...kalau orang meniaga memang untung beli ikan kat sini. Even peraih ikan yang jual kat kedai2 pun amik ikan kat psr borong

adianiez AIDA said...

terbaik.
barbaloi.
aida x pernah gi pasar borong.
pasar biasa pun jarang sgt.

AyuArjuna BiGoshh said...

Aida...hehee..

Cuma pasar boring biasanya kena og awal pagi..tu yang bercinta huhu

nas4807 said...

Kt situ, de jual buah scara borong x? Nk beli tuk knduri hjg mggu ni

nas4807 said...
This comment has been removed by the author.
nas4807 said...

Kt situ, de jual buah scara borong x? Nk beli tuk knduri hjg mggu ni