Saturday, February 6, 2016

Mengenali Budaya Kenduri Kahwin Masyarakat India

Hujung minggu lepas, kami sekeluarga dapat jemputan ke kenduri kahwin kawan opis Dedet, nama dier Batma. Saya tidak pernah mengenali kawan opis Dedet yang ini, tapi sebab orang dah menjemput rasanya eloklah kita menghadirinya.

Apatah lagi, kami mengetahui pihak lelaki pengantin mempunyai juga saudara-mara melayu beragama Islam. Dan terangan-terangan hidangan yang disediakan juga HALAL untuk dinikmati :=)

Oh, my................
Bila masuk sahaja dewan...
Memang saya kagum..
Cara hiasan dan susunan seperti sahaja kenduri masayarakat melayu...
Menggunakan tema biru dan pink lembut..
Kombinasii yang jarang dilihat pada mata saya (tidak pasti pada mata orang lain ya)

My Ameer punyalah bergaya abis...
Mampu bertahan 10 minit ajer ya...
Lepas tu haraaaammm...
Abis bertompok2 baju ngan asi krim la..kuah dal lah....

Buffet makanan di letak di depan dewan...
So, masuk2 jer terus amik makanan dan makan....

Dalam khusyuk2 saya beratur beberapa kali mengambil ais krim untuk dimakan sendiri semata2..
Tiba2...

Saya dikejutkan dengan letusan bunga api berhadapan dewan...
Kumpulan asap2....

Macam kena pengeboman ya jugak..buahahahah

Banyak kali kot..bunga api ni diletuskan ke udara..

Memang chantekla...
Tiba2 ada seorang pak cik di sebelah saya menjerit "Happy New Yearrrr" sekuek-kueknya...

Ehhhh ko dah kenape...

Buahahahahahah
Oh rupa-rupanya pengantin dah sampai...

Kalau majlis orang melayu, biasa yang kita nampak orang bersilat..
Majlis masyarakat cina..ada juga rasanya mercun...(erkk tak sure), tapi die lebih kepada pengantin lelaki kena tahan untuk bayar tol :p

Pengantin lelaki keluar dan membuka pintu perempuan...

Seterusnya membawanya ke dewan..

Bergambar dulu....
Lepas tu ada acara potong kek bersama keluarga..

Para tetamu semua berdiri memberi penghormatan...


Lebih kurang jer dengan majlsi kenduri masyarakat melayu ghupanya...

Ada meja makan beradab...



Ada pelamin..

OK, yang ni paling win,
Ada viedo klip..heheheheheh
Pelbagai aksi...

So, saya memang fokus pada video klip pasangan ni...
Sampai my laki pun perli "Jeles keeeee, tengok orang lain ada video klip"....


Oi takla ya..hahahhaha


My Ameer pulak, die pergi joget hindustan kat situ...
Sebab sepanjang malam tu macam2 lagu hindi depa duk pasang...





Sampailah dedet kena sampaikan pesanan keramat kat My Ameer "Dahla nakkk oiiits...letih dah pak nak jaga laluan kawasan menari kat tengah2 jalan ni"...

Uniknya kenduri masyarakat India..
Di pintu masuk ada pokok pisang..
Dan setiap tetamu yang hadir juga berpeluang memberi hadiah yang dibawa atau duit kepada pengantin di atas pentas. Kiranya dapat bersalam dan bergambar terus dengan pengantin...

Cantiknya budaya masyarakat Malaysia...
Yang paling penting perasaan muhibah tetap kekal di jiwa :=)

3 comments:

S. said...

wedding masyarakat india memang best and kaum india sangat peramah.

Dewi Aja said...

Hello Admin!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

nurin khairi said...

Haritu pun saya pertama kali dtg majlis kahwin kawan sekerja india. Yg plg best sekali, part kawan2 laki n perempuan dia menari2 tarian india beramai2 ala2 bollywood gitu. Mula2 pengacara ckp dlm bahasa english n campur tamil, tapi lps dah lama2, english tah kemana ckp tamil aje. Kitorg terpinga2 cuma enjoy tengok menari je