Sajian Tradisi dan Ramadhan Dinner Indulgance di Sime Darby Convention Centre

Sajian Tradisi dan Ramadhan Dinner Indulgance di Sime Darby Convention Centre   | Seperti bulan Ramadhan tahun-tahun sebelum ini,  Sime Darby Convention Centre antara lokasi yang  sentiasa menjadi pilihan pengunjung untuk datang berbuka puasa.

Apa yang lebih menarik, untuk tahun 2018, Sime Darby Convention Centre telah menawarkan begitu banyak menu-menu baru sesuai dengan kehendak serta pilihan pelanggan mereka, Untuk tahun ini, pengunjung boleh memilih samada untuk berbuka di Restoran Halia yang bertemakan Sajian Tradisi  mahupun Ramadhan Dinner Indulgance di China Treasures.
Untuk sajian melayu, antara yang mencuri perhatian seperti ayam panggang kuah percik,perut masak lemak cili padi, siput sedut masak lemak keladi, ekor sapi asam pedas keladi & bendi, kari kepala ikan dengan mangga muda, ikan bakar dengan air asam, nasi buluh (nasi tomato & nasi beriani), sate ayam dan banyak lagi.



Antara yang sentiasa dinanti pengunjung ketika berbuka puasa ialah hidangan daging kambing bakar. Apatah lagi didatangkan bersama dengan sos lada hitam bbq dan pudina. Memang terbaik.

Yang uniknya turut dihidangkan churros yang digoreng panas-panas. Kelainan churros disini ianya versi kacang hijau yang dicicah bersama sos karamel.

Terdapat bahagian yang menghidangkan mee pasta yang sentiasa menjadi kegemaran terutama kanak-kanak. Terdapat jiga hot plate/ shell out, sudut makanan jepun seperti sushi, nasi ayam dan segala macam jenis mee (mee goreng, mee sup dan banyak lagi). Oh ya! sajian antarabangsa seperti pizza ada juga dihidangkan disini juga ya :-)

Peminat kerabu jangan lupa untuk merasai keenakkan di sini. Ada pelbagai jenis yang memikat hari, antaranya seperti kerabu mahha, kerabu taugeh, sotong dan kangkung dan banyak lagi.


Begitu juga dengan kuih tradisi. Ada segala macam jenis yang benar-benar membangkit nostalgia berbuka di zaman kecil. Kuih tradisi seperti tepung pelita, kuih lapis, kuih seri muka dan pelbagai lagi ada ditawarkan disini.

Selain daripada ABC, buah-buahan, minuman lai chi kang antara yang menjadi feveret saya setiap kali berbuka. Apatah lagi dinikmati ketika sejuk benar-benar dapat menyaman rasa tekak :-)

Untuyk tahun 2018, buffet kali ini turut dihidangkan masakan steamboat (gambar steamaboat adalah hasil bidikan kamera Nazlan Nasir, tq Naz).


Ada pelbagai jenis bebola ikan, udang dan sebagainya ditawarkan.

Varian jenis sos yang boleh dinikmati bersama hidangan steamboat.

Untuk tahun ini ada pilihan hidangan steamboat yang boleh di 'gril' juga ya.


Suasana didalam dewan Sime Darby Convention Centre yang boleh menempatkan begitu ramai pengunjung dalam dewan pada satu-satu masa.


Ini pula antara hidangan  Ramadhan Dinner Indulgance yang bakal ditawarkan di Restoran China Treasures. Terdapat 79 jenis jenis dim sum dan  termasuklah Deep-Fried Shrimp Patties with Sliced Almond, Stir-Fried Radish Cake & Beansprouts with Chili Sauce, Deep-Fried Prawn & Salted Egg Yolk Roll, Steamed Szechuan Hot & Spicy Chicken Dumplings, dan Steamed Buttered & Salted Egg Yolk Bamboo Charcoal Bun . Selain itu terdapat juga  Deep Fried Fresh Mushroom with Salted Egg Yolk, Poached Tiger Prawns with Hokkien Shrimp Saucein Claypot, Deep Fried Chicken with Dried Chill & Cashew Nuts, dan Roasted Duck with Siamese Plum Sauce.

Dan konsep hidangan ialah "Eat All You Can"... Asalkan jangan membazir.

Sepanjang waktu berbuka kita akan ditemani dengan nyanyian lagu-lagu tradisi oleh kumpulan muzik yang telah dijemput khas bagi menceriakan pelanggan-pelanggan yang datang berbuka di sini.

Kemudahan tandas dan surau turut disediakan buat keselesaan pelanggan.  



So, korang jangan lupa dapatkan voucher "early bid" yang sudahpun mula dijual dengan harga RM69 seorang untuk promosi bulan March 2018. Manakala promosi untuk bulan April adalah RM79.  Harga asalnya adalah RM99 seorang. Kanak-kanak bawah 6 tahun adalah PERCUMA.
Untuk warga emas dan kanak-kanak 6-12 tahun, diskaun sebanyak 25% diberikan. Bagi setiap pembelian 10 voucher, pelanggan akan diberikan PERCUMA satu voucher tambahan!

Hubungi 0320893688 atau emel ke halia.sdcc@simedarbyproperty.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.


Comments

mama tisya said…
pernh buka puasa kt sini menang voucher contest ..sedap
Alahaiii... Lapar perut. Banyak pilihan makanan. Semuanya sedap-sedap. Tapi tertarik dengan siput sedut dengan lemang tu. Churros tu pon lain dari yang lain. Lagi 2 bulan nak puasa dah ni.
Eyqa Hasnan said…
Wahh! Dah ada untuk buffet ramadhan nanti. Menarik menunya! Kambing tu paling menyelerakan..
Pen My Blog said…
The spread is certainly quite vast and the variety within it is very nice as well :) Plus it is nice that they provide a discount for the kids too - that makes the overall pricing extremely affordable as well. Completely worth it.
dah nak puasa rupanya. kejap je rasa. kalau saya pergi sana mesti serang kambing dengan churros dulu. hehe
adianiez AIDA said…
wah. da start promosi buffet berbuka puasa ")
alololo menunjukkan bhw ramadhan dah dekat.
sib baik puasa semua da siap-siap berganti. syukur. tak le kalut.
asben aida tak berminat tau nak berbuka di hotel / luar.
dgn anak-anak lagi. kejar kan solat maghrib lagi. hu hu hu
best nyer la kalau dpt makan buffet gitu. yum yum yum !! :)
Maya said…
SDCC ni memang sedap buffet ramadannya...tiap2 tahun kita buka kat sini. Sedap dan murah...memang berbaloi
Hasif Hamsyari said…
churos kacang hijau? Menarik dan rare tu! Rasa nak cuba. Makanan yang lain pun nampak sangat sedap! Sesuai sangat ni sekali sekala bawa keluarga berbuka di luar. Hihi..
Absolute Yana said…
that's my first time hearing of churos made out of kacang hijau and omg that's a whole lot of food for people to choose from. I would definitely just park myself at the kuih section...tepung pelita ftw!
Hilma and family every year mesti buka puasa kat sini wahhhh this year cant wait..mmg mknan dia sedap2..tak mcm hotel lain..churros kacang hijau tu nmpk sgt rare la..this year mesti nak kena try..omg best giler
Ana Suhana said…
Banyaknya pilihan. Ada makanan tempatan, jepun, pizza,dan byk lagi. Nk berbaloi beli skrg. Jimat rm30 kan. Kalau beli byk2 jimat berganda dah tu.
Jia Shin Lee said…
I've not tried the food at Sime Darby Convention Centre but the variety looks great, they also have a few really interesting food as well like the churros, that's something I'll love to try, wonder what it taste like.
Hans said…
wow seronoknya dapat makan sana
Awalnya Ramadhan review. Haha. Selalu juga makan kat sini masa bulan puasa, harga not bad.
Syafiera Yamin said…
Ya Ampun ni baru Januari dah mula dah ramdhan buffet review ! Makanan nampak macam sedap... ni puasa pun lagi 2-3 hari tak berganti lagi ni, aduiii. harap time puasa nanti dapat kawal pengambilan makanan secara berlebihan... apa pun menu nampak menyelerakan.. harga pun not bad for satu kepala woo... kalau ada member ofis husband rasa nak berbuka puasa bersama-sama rekomen lah dorang berbuka puasa di sini time ramadhan 2018 nanti ;)
Eh dah nak ramadhan rupanya. Menarik juga menu dia ya. Bermacam2 dan unik. Semua mmg kegemaran ramai antaranya kambing bakar, steamboat dan grill.
Dik bee said…
wow, murahnya harga utk early bird. Berbaloi ni kalau beli. tengok menu semua best, siap ada steamboat lagi. Jarang buffet ramadhan ada steamboat ni. Churros tu pun lain dari lain. Menarik!
Arisa Chow said…
so many delicious food options over there, great place to buka puasa! though i'm not fasting i would definitely dine there for dinner, it is very worth it
Betty Liew said…
So early Sime Darby promote for Ramadhan buffet. It seems a good time to introduce their Ramadhan buffet. I went before for the buffet and their curry looks good. Food overall is nice and feature authentic Malay food. I like it.
dr-Life said…
i can see a lot of foods there... bulan Ramashan memanglah bulan yang paling banyak makanan... Rezeki.

Racheal
Sunshine Kelly said…
Wah!!! the first ramadan buffet review i read. Semua makanan nampak sedap and menggoda. I like their varieties and also the place is very spacious and can cater for many people.
Anonymous said…
Yeah, all are nice!

It'd be good for you to buy the vouchers now at RM69nett each.
Buy 10 free 1.

Gama
SDCC

Popular Posts